Silesian Sailor
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 8 gru 2022, 22:57
- Podziękował: 6 razy
Witam szanownych forumowiczów,
cieszę się że znalazłem to forum w otchłaniach internetu bo po wieloletniej przygodzie z domowym warzeniem piwa ( najpierw puszki, potem własnoręcznie zbudowany zestaw, a teraz od paru lat zautomatyzowany Grainfather ), postanowiłem rozwinać swoje hobby o destylację.
Lubie nastawiać nalewki na spirytusie czy wódce, jednak chciałbym produkować swoje smakówki, plus whiskey od a do z, i w ten sposób, poszukujac informacji na tematy zwiazane z destylacja trafiłem na to zacne forum.
Mieszkam w Irlandii, więc biorac pod uwagę ceny alkoholu tutaj stwierdziłem że czas najwyższy przejść na “swoje”
Wybór padł więc na alembik który zamierzam sprowadzić z Portugalii. Narazie trochę wczytuję się w temat i byłbym wdzięczny za podpowiedzi na temat alembików. Szczególnie chodzi mi o rozmiar / pojemność bo mam raczej ograniczone miejsce w domu - myślałem o 20 - 25 litrach.
Nie jestem też pewien jaki typ wybrać - znajomy doradza taki model:
https://www.copper-alembic.com/en/tradi ... ll-premium
a ja, będac zupełnie w temacie zielony, nie mam pojęcia jaka jest jego przewaga nad klasycznym, takim jak ten:
https://www.copper-alembic.com/en/spiri ... -prime-kit
Oczywiście rozumiem że temat zapewne był niejednokrotnie poruszany i dyskutowany i zaraz zabieram się za przeszukiwanie forum, jednak za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie z hrabstwa Meath na Zielonej Wyspie!
cieszę się że znalazłem to forum w otchłaniach internetu bo po wieloletniej przygodzie z domowym warzeniem piwa ( najpierw puszki, potem własnoręcznie zbudowany zestaw, a teraz od paru lat zautomatyzowany Grainfather ), postanowiłem rozwinać swoje hobby o destylację.
Lubie nastawiać nalewki na spirytusie czy wódce, jednak chciałbym produkować swoje smakówki, plus whiskey od a do z, i w ten sposób, poszukujac informacji na tematy zwiazane z destylacja trafiłem na to zacne forum.
Mieszkam w Irlandii, więc biorac pod uwagę ceny alkoholu tutaj stwierdziłem że czas najwyższy przejść na “swoje”
Wybór padł więc na alembik który zamierzam sprowadzić z Portugalii. Narazie trochę wczytuję się w temat i byłbym wdzięczny za podpowiedzi na temat alembików. Szczególnie chodzi mi o rozmiar / pojemność bo mam raczej ograniczone miejsce w domu - myślałem o 20 - 25 litrach.
Nie jestem też pewien jaki typ wybrać - znajomy doradza taki model:
https://www.copper-alembic.com/en/tradi ... ll-premium
a ja, będac zupełnie w temacie zielony, nie mam pojęcia jaka jest jego przewaga nad klasycznym, takim jak ten:
https://www.copper-alembic.com/en/spiri ... -prime-kit
Oczywiście rozumiem że temat zapewne był niejednokrotnie poruszany i dyskutowany i zaraz zabieram się za przeszukiwanie forum, jednak za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie z hrabstwa Meath na Zielonej Wyspie!
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 8 gru 2022, 22:57
- Podziękował: 6 razy
Re: Silesian Sailor
Bardzo dziękuję. Ze względów gabarytowych skłaniam się w kierunku modelu alquitar, jednak sa one dostępne w pojemności 15 lub 25l. Bardziej odpowiadał by mi 15l ale z tego co czytam, odbieranie frakcji na większym będzie łatwiejsze do ogarnięcia dla poczatkujacego psotnika? Czy mogę poprosić o informację na temat wydajności Twojego 20l alembiku? Nie zależy mi na “masowej” produkcji a na jakości i satysfakcji z psocenia niemniej jednak, jako poczatkujacy, nie bardzo wiem jakiej wydajności mogę sie mniej więcej spodziewać po 15, 20, 25l. Z góry serdecznie dziękuję!
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Silesian Sailor
Wydajność z alembika hmm u mnie to 1litr na godz. przy drugim gotowaniu.
Chodzi Ci pewnie ile uzyskasz destylatu z 1 wsadu do alembika.
To zależy jaki masz %w nastawie.
Orientacyjnie 5kg zboża 15l wody po przefiltrowaniu powinno wejść do 20l alembika.
Powinieneś uzyskać z tego około 1.2-1.5l po rozcieńczeniu do 50%
Podaje 50% ponieważ ja do tylu rozrabiam
Chodzi Ci pewnie ile uzyskasz destylatu z 1 wsadu do alembika.
To zależy jaki masz %w nastawie.
Orientacyjnie 5kg zboża 15l wody po przefiltrowaniu powinno wejść do 20l alembika.
Powinieneś uzyskać z tego około 1.2-1.5l po rozcieńczeniu do 50%
Podaje 50% ponieważ ja do tylu rozrabiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 8 gru 2022, 22:57
- Podziękował: 6 razy
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 8 gru 2022, 22:57
- Podziękował: 6 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Silesian Sailor
Bierz największy dostępny, zobaczysz że i tak po krótkim czasie uznasz go za mały. Jeżeli chcesz robić whisky od a do z, to musisz zalewać beczkę. Żeby zalać beczółkę 25 litrów (mniejsze nie bierz pod uwagę, bo za szybko zadębią trunek), to potrzebujesz 30 litrów 60% wkładu. 30, gdyż z beczki będzie z czasem ubywać i rzeba dolewać co jakiś czas. Teraz pomyśl sobie ile gotowań musisz zrobić, żeby uzyskać te 30 litrów 60% white doga.
Ja bym na Twoim miejscu szedł w duży zbiornik z płaszczem, a do tego nakładka alembikowa. Takie nakładki bardzo dobrej jakości robi kolega MałyJack z forum. Mając zbiornik w przyszłości możesz do niego dokupić kolumnę, bufor, półki i co tam Ci przyjdzie do głowy, to sprzęty są kompatybilne, więc będzie to rozwojowe.
Ja bym na Twoim miejscu szedł w duży zbiornik z płaszczem, a do tego nakładka alembikowa. Takie nakładki bardzo dobrej jakości robi kolega MałyJack z forum. Mając zbiornik w przyszłości możesz do niego dokupić kolumnę, bufor, półki i co tam Ci przyjdzie do głowy, to sprzęty są kompatybilne, więc będzie to rozwojowe.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 8 gru 2022, 22:57
- Podziękował: 6 razy
Re: Silesian Sailor
Dziękuję za podpowiedź, jednak alembik 25l to gabarytowo max na co mogę sobie pozwolić. Ledwo i na to udało się uzyskać pozwolenie od żony i to tylko dlatego że spodobał się jej wizualnie Tak więc wybór padł na Alquitar 25l. Jeszcze jednompytanie, czy to będzie odpowiednie do grzania? :
https://www.amazon.co.uk/CUSIMAX-Portab ... C88&sr=8-3
https://www.amazon.co.uk/CUSIMAX-Portab ... C88&sr=8-3
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Silesian Sailor
Skoro i tak trzeba Ci wysłać alembik do Meath, to rozważ forumowy sklep, gdzie są portugalskie alembiki w rozsądnych pieniądzach.
A kuchenka z linku ma wbudowany termostat, a Tobie raczej potrzebny byłby regulator( poprawcie mnie, jeśli się mylę, nie mogę chwilowo znaleźć tematu z kuchenką do alembika)
Góral, Ty zdaje się pisałeś o tym?
Znalazłem:
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... na#p250107
A kuchenka z linku ma wbudowany termostat, a Tobie raczej potrzebny byłby regulator( poprawcie mnie, jeśli się mylę, nie mogę chwilowo znaleźć tematu z kuchenką do alembika)
Góral, Ty zdaje się pisałeś o tym?
Znalazłem:
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... na#p250107
Ostatnio zmieniony sobota, 10 gru 2022, 18:43 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 8 gru 2022, 22:57
- Podziękował: 6 razy