ManiekIronman
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Witam wszystkich smakoszy własnych trunków.
Lubię sporty : rower, narty, snowbord, siłownię, żagle, spacery po okolicznych lasach i Bieszczadach.
Z zawodu jestem informatykiem i zajmuję się usługami dla własnego biura rachunkowego oraz zaprzyjaźnionych firm przy programach do fakturowania, księgowości, itp.
Od jakiegoś czasu bawię się produkcją nalewek - odziedziczyłem tą pasję po ojcu, który wina i nalewki robił przez lata. Niestety jest teraz niepełnosprawny i musiałem zająć się filtracją tego co wcześniej wyprodukował. A było tego ze 30 słojów i 10 butli wina.
Nalewki były różne - lepsze i gorsze, owocowe i ziołowe. I załapałem bakcyla. Niektóre eksperymentalnie zacząłem mieszać np. arcydzięgielówkę (bardzo mocną, gorzką i korzenną) z wiśniówką (za słodką i słabą) - wyszedł super trunek.
Nadszedł czas na własne nalewki.
Poprosiłem znajomego - wyprodukował mi trochę litrów bimberku. Niestety nie najwyższych lotów. Ale zrobiłem pierwsze eksperymentalne swoje nalewki.
Potem pożyczyłem sprzęt do bimbrowania - zrobiłem swój pierwszy bimberek. Wykorzystałem wina ojca. Tu również się zawiodłem - sprzęt za niewielkie pieniądze i na taborecie gazowym - max 90% - więc zlewałem do osobnych butli - najmocniejszy, słabszy i jeszcze słabszy. A potem powtórna filtracja.
I zrobiłem pierwsze swoje całkowicie własne nalewki : malinówka, gruszkówka, śliwowica, borówkówka, czereśniówka, wiśniówka, agrestówka, porzeczkówka, arbuzówka, ... - stoją jeszcze w słojach - ale po pierwszej degustacji wydają się niezłe.
Teraz myślę o zakupie własnego sprzętu do bimbrowania - zależy mi na wysokim procencie i niezawodności i tu proszę o pomoc szanownych forumowiczów.
Z tego co poczytałem na forum to potrzebuję :
głowica aabratek
zbiornik 50 - 60 litrów izolowany
bufor stabilizująco-wzmacniający
katalizator miedziany
kolumna izolowana wypełniona sprężynkami pryzmatycznymi
odbiór boczny OLM
2 grzałki
dokładny termometr z sondami
regulator mocy
Na Allegro czy OLX jest wiele różnych urządzeń (tanich za 1300 zł nie chcę) - kolega kupił takiego aabratka - ale on uważa, że jak przepuści to co wyprodukuje przez filtr węglowy to załatwia sprawę.
Moją uwagę przykuł taki model : Destylator Aabratek 60L BUFOR OLM
https://ak-spaw.pl/produkt/destylator-aabratek-60l/
Czy mój typ aabratka jest godny polecenia - czy jakieś inne modele będą lepsze, tańsze, łatwiejsze w rozbudowie ?
W przyszłości chciałbym rozbudować sprzęt o automat - sterownik.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Lubię sporty : rower, narty, snowbord, siłownię, żagle, spacery po okolicznych lasach i Bieszczadach.
Z zawodu jestem informatykiem i zajmuję się usługami dla własnego biura rachunkowego oraz zaprzyjaźnionych firm przy programach do fakturowania, księgowości, itp.
Od jakiegoś czasu bawię się produkcją nalewek - odziedziczyłem tą pasję po ojcu, który wina i nalewki robił przez lata. Niestety jest teraz niepełnosprawny i musiałem zająć się filtracją tego co wcześniej wyprodukował. A było tego ze 30 słojów i 10 butli wina.
Nalewki były różne - lepsze i gorsze, owocowe i ziołowe. I załapałem bakcyla. Niektóre eksperymentalnie zacząłem mieszać np. arcydzięgielówkę (bardzo mocną, gorzką i korzenną) z wiśniówką (za słodką i słabą) - wyszedł super trunek.
Nadszedł czas na własne nalewki.
Poprosiłem znajomego - wyprodukował mi trochę litrów bimberku. Niestety nie najwyższych lotów. Ale zrobiłem pierwsze eksperymentalne swoje nalewki.
Potem pożyczyłem sprzęt do bimbrowania - zrobiłem swój pierwszy bimberek. Wykorzystałem wina ojca. Tu również się zawiodłem - sprzęt za niewielkie pieniądze i na taborecie gazowym - max 90% - więc zlewałem do osobnych butli - najmocniejszy, słabszy i jeszcze słabszy. A potem powtórna filtracja.
I zrobiłem pierwsze swoje całkowicie własne nalewki : malinówka, gruszkówka, śliwowica, borówkówka, czereśniówka, wiśniówka, agrestówka, porzeczkówka, arbuzówka, ... - stoją jeszcze w słojach - ale po pierwszej degustacji wydają się niezłe.
Teraz myślę o zakupie własnego sprzętu do bimbrowania - zależy mi na wysokim procencie i niezawodności i tu proszę o pomoc szanownych forumowiczów.
Z tego co poczytałem na forum to potrzebuję :
głowica aabratek
zbiornik 50 - 60 litrów izolowany
bufor stabilizująco-wzmacniający
katalizator miedziany
kolumna izolowana wypełniona sprężynkami pryzmatycznymi
odbiór boczny OLM
2 grzałki
dokładny termometr z sondami
regulator mocy
Na Allegro czy OLX jest wiele różnych urządzeń (tanich za 1300 zł nie chcę) - kolega kupił takiego aabratka - ale on uważa, że jak przepuści to co wyprodukuje przez filtr węglowy to załatwia sprawę.
Moją uwagę przykuł taki model : Destylator Aabratek 60L BUFOR OLM
https://ak-spaw.pl/produkt/destylator-aabratek-60l/
Czy mój typ aabratka jest godny polecenia - czy jakieś inne modele będą lepsze, tańsze, łatwiejsze w rozbudowie ?
W przyszłości chciałbym rozbudować sprzęt o automat - sterownik.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
Re: ManiekIronman
Cześć.
Gratuluję wyboru, ale musisz też zwrócić uwagę na wysokość pomieszczenia, gdzie będziesz z "nią" pracował. Sprzęt z linku jest naprawdę dobrej jakości, ale swoje gabaryty posiada Jeśli masz przestrzeń, środki- bierz ten towar. Pozdrawiam.
Ps. Mam podobną blondynkę, nieco wyższą nawet. Do zaworu LM tylko z taboretu
Opłaciło się.
Gratuluję wyboru, ale musisz też zwrócić uwagę na wysokość pomieszczenia, gdzie będziesz z "nią" pracował. Sprzęt z linku jest naprawdę dobrej jakości, ale swoje gabaryty posiada Jeśli masz przestrzeń, środki- bierz ten towar. Pozdrawiam.
Ps. Mam podobną blondynkę, nieco wyższą nawet. Do zaworu LM tylko z taboretu
Opłaciło się.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: ManiekIronman
A wiosną, czy jesienią w ogródku za domem.
I dokupię regulator mocy.
Nie wiem tylko co to jest - Port w głowicy - czy dokupić ? W przyszłości chciałbym mieć automat - Sterownik SKNv5
"Do zaworu LM tylko z taboretu" - o tym nie pomyślałem. Zazwyczaj będę pracował w domku letniskowym całorocznym - wysokość - 2.55 m - w zimowe weckendy.defacto pisze:Cześć.
Gratuluję wyboru, ale musisz też zwrócić uwagę na wysokość pomieszczenia, gdzie będziesz z "nią" pracował. Sprzęt z linku jest naprawdę dobrej jakości, ale swoje gabaryty posiada Jeśli masz przestrzeń, środki- bierz ten towar. Pozdrawiam.
Ps. Mam podobną blondynkę, nieco wyższą nawet. Do zaworu LM tylko z taboretu
Opłaciło się.
A wiosną, czy jesienią w ogródku za domem.
I dokupię regulator mocy.
Nie wiem tylko co to jest - Port w głowicy - czy dokupić ? W przyszłości chciałbym mieć automat - Sterownik SKNv5
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: ManiekIronman
Ze sklepu na pewno będę korzystał wielokrotnie. Widzę tam dużo fajnych rzeczy, które będą mi potrzebne w przyszłości.
Ale w twoim sklepie widzę również : Kompletna kolumna - DE 50 Manual (zbiornik 60l).
Czy jest lepsza od tej o której myślę ? Widzę że nieco droższa.
Tak jak pisałem wcześniej zależy mi super czystości i bardzo wysokim procencie.
I takie pytanie laika. O filtr węglowy - podobno najlepiej się sprawdza gdy wymieszamy bimberek 90% - 96% z wodą (dobrej jakości) w odpowiednich proporcjach i dopiero wtedy przepuszczamy przez filtr węglowy.
Cześć. Dzięki za zaproszenie.JanOkowita pisze:
Ze sklepu na pewno będę korzystał wielokrotnie. Widzę tam dużo fajnych rzeczy, które będą mi potrzebne w przyszłości.
Ale w twoim sklepie widzę również : Kompletna kolumna - DE 50 Manual (zbiornik 60l).
Czy jest lepsza od tej o której myślę ? Widzę że nieco droższa.
Tak jak pisałem wcześniej zależy mi super czystości i bardzo wysokim procencie.
I takie pytanie laika. O filtr węglowy - podobno najlepiej się sprawdza gdy wymieszamy bimberek 90% - 96% z wodą (dobrej jakości) w odpowiednich proporcjach i dopiero wtedy przepuszczamy przez filtr węglowy.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: ManiekIronman
Witaj na pokładzie
Jeśli chodzi o sprzęt, to najlepiej podzwoń do forumowych producentów - po rozmowie poznasz, ze zależy im na zadowoleniu kupującego. I wszelkie porady, rozwiązywanie problemów w cenie. A przy kupnie na portalach może być różnie.
https://alkohole-domowe.com/forum/produ ... producenci
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ci#p247051
Sam mam kawałki sprzętów od Akasa i Kuli - jestem naprawdę zadowolony Czyli dzwoń i przedstaw swoje oczekiwania.
Jeśli chodzi o sprzęt, to najlepiej podzwoń do forumowych producentów - po rozmowie poznasz, ze zależy im na zadowoleniu kupującego. I wszelkie porady, rozwiązywanie problemów w cenie. A przy kupnie na portalach może być różnie.
https://alkohole-domowe.com/forum/produ ... producenci
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ci#p247051
Sam mam kawałki sprzętów od Akasa i Kuli - jestem naprawdę zadowolony Czyli dzwoń i przedstaw swoje oczekiwania.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: ManiekIronman
Używając sprzętu, obojętnie, czy tego który sobie upatrzyłeś, czy od któregokolwiek z forumowych producentów, filtr węglowy jest ZBĘDNY. Wystarczy zrobić prawidłowo nastaw, nie przesadzić z chytrości z BLG, dopilnować temperatury podczas fermentacji, porządnie ustabilizować kolumnę, uczciwie odciąć przedgon i jedyny węgiel, jaki Ci będzie potrzebny, to ten w najbliższej elektrowni, żeby dostarczyła Ci kWh.ManiekIronman pisze:JanOkowita pisze:
I takie pytanie laika. O filtr węglowy - podobno najlepiej się sprawdza gdy wymieszamy bimberek 90% - 96% z wodą (dobrej jakości) w odpowiednich proporcjach i dopiero wtedy przepuszczamy przez filtr węglowy.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2588
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: ManiekIronman
A o czym piszesz? Nie zauważyłem szukania dziury w czymkolwiek.JanOkowita pisze:Uprzejmie informuję, że klaskanie i ukłon były wyłącznie uznaniem za decyzję o rozpoczęciu przygody z własnym hobby. I nie szukajcie dziury tam gdzie jej nie ma.
Ostatnio zmieniony sobota, 10 gru 2022, 18:37 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: ManiekIronman
Automatykę bym sobie odpuścił, proces na dobrym sprzęcie i tak odbywa się automatycznie. Ja po stabilizacji i spuszczeniu przedgonów, schodzę do piwnicy co 2, 3 godziny, a to tylko dlatego żeby sprawdzić, czy jakiś wężyk nie pierdyknął, co mi się raz zdarzyło. Sam proces leci sobie sam bez mojej ingerencji, więc automatyka to wg mnie pieniądze wywalone w błoto.
Daj sobie też spokój z filtrami węglowymi, jakbyś robił to na kance po mleku i ognisku, to może by się przydał, ale na takim sprzęcie i przy metodzie 2,5 kolegi @lesgo z rurki leci ambrozja.
Mam od Adama sprzęt i bardzo sobie chwalę, śmiga już 2 lata i jestem mega zadowolony, więc z czystym sercem mogę tylko polecić. Zadzwoń do niego i przedstaw co chcesz robić, a on Ci na pewno dobrze doradzi, tak było w moim przypadku. Na pewno nie naciąga, bo mi wybił z głowy kilka pomysłów, mimo że one zwiększyły by wartość zamówienia. Naprawdę spoko gościu.ManiekIronman pisze:Moją uwagę przykuł taki model : Destylator Aabratek 60L BUFOR OLM
https://ak-spaw.pl/produkt/destylator-aabratek-60l/
Automatykę bym sobie odpuścił, proces na dobrym sprzęcie i tak odbywa się automatycznie. Ja po stabilizacji i spuszczeniu przedgonów, schodzę do piwnicy co 2, 3 godziny, a to tylko dlatego żeby sprawdzić, czy jakiś wężyk nie pierdyknął, co mi się raz zdarzyło. Sam proces leci sobie sam bez mojej ingerencji, więc automatyka to wg mnie pieniądze wywalone w błoto.
Daj sobie też spokój z filtrami węglowymi, jakbyś robił to na kance po mleku i ognisku, to może by się przydał, ale na takim sprzęcie i przy metodzie 2,5 kolegi @lesgo z rurki leci ambrozja.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: ManiekIronman
witam ponownie
Dzięki wszystkim za przywitanie i odpowiedzi.
Doszkalam się teoretycznie - poczytałem dużo postów na forum, pogadałem z kilkoma osobami.
I teraz chodzi mi głowie taki sprzęt z psocimy.pl czy też szamet.pl
https://psocimy.pl/katalog-produktow/64 ... forem.html
Oparty na kegu izolowanym 60l - 2 grzałki 2 i 2,5kW 230V + bufor + katalizator + kolumna 100cm + moduł olm + głowica aabratek na złączach SMS + średnicy 63,5
Dodatkowo ze strony termometrwifi.pl - termometr wifi wraz ze sterownikiem i 4 sondy temperatury + sterowanie 3 elektrozaworami - woda, LM, OLM
https://termometrwifi.pl/strona-glowna/ ... yjnej.html
Praca sprzętu : ręczna lub automatyczna.
Napiszcie co o tym sądzicie
Dzięki wszystkim za przywitanie i odpowiedzi.
Doszkalam się teoretycznie - poczytałem dużo postów na forum, pogadałem z kilkoma osobami.
I teraz chodzi mi głowie taki sprzęt z psocimy.pl czy też szamet.pl
https://psocimy.pl/katalog-produktow/64 ... forem.html
Oparty na kegu izolowanym 60l - 2 grzałki 2 i 2,5kW 230V + bufor + katalizator + kolumna 100cm + moduł olm + głowica aabratek na złączach SMS + średnicy 63,5
Dodatkowo ze strony termometrwifi.pl - termometr wifi wraz ze sterownikiem i 4 sondy temperatury + sterowanie 3 elektrozaworami - woda, LM, OLM
https://termometrwifi.pl/strona-glowna/ ... yjnej.html
Praca sprzętu : ręczna lub automatyczna.
Napiszcie co o tym sądzicie
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej