Witam wszystkich,
Założyłem konto już jakiś czas temu, bo co jakiś czas pojawiała się myśl o zakupie sprzętu. Brak wiedzy, trudność w wyborze i mnogość informacji (często sprzecznych lub dla mnie niezrozumiałych) sprawiały, że odkładałem zakup.
W końcu decyzja padła na destylator miedziany od kol. Zygmunta... czy to była słuszna decyzja czas pokaże. Tak czy inaczej, destylator czeka już w garażu, a pierwszy nastaw fermentuje.
Ze względu na niemal nieograniczony dostęp do jabłek będę chciał w przyszłym sezonie mocno skupić się na tym owocu, ale do tego czasu mam zamiar się uczyć maszyny i rzemiosła.
Gabr
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Gabr
Cześć Gabr!
Sprzęt kupiłeś dobry, do następnego sezonu podszilifujesz warsztat i brandy jabłkowe, przez wielu z uporem godnym lepszej sprawy, nazywane calvadosem, jest jak najbardziej w Twoim zasięgu. Co się naodciskasz i nafiltrujesz, to Twoje. No, chyba że czytanie forum nie poszło na marne, i kupiłeś kocioł z płaszczem.
Sprzęt kupiłeś dobry, do następnego sezonu podszilifujesz warsztat i brandy jabłkowe, przez wielu z uporem godnym lepszej sprawy, nazywane calvadosem, jest jak najbardziej w Twoim zasięgu. Co się naodciskasz i nafiltrujesz, to Twoje. No, chyba że czytanie forum nie poszło na marne, i kupiłeś kocioł z płaszczem.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: wtorek, 7 wrz 2021, 21:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Lokalizacja: śląskie
- Podziękował: 1 raz
Re: Gabr
W mojej ocenie sporo czytałem, również o wątek o calvadosie co jednak nie ustrzegło mnie od tego, żeby zamówić standardowy zbiornik. Boksowałem się z myślami i wyszedłem z założenia, że nie jestem pewny czy wciągnie mnie ta zabawa, a to w sumie spora inwestycja, więc nie chcę wydawać jeszcze więcej...
Po złożeniu zamówienia następnego dnia zrobiłem pierwszy nastaw z 20 kg jabłek przy pomocy wyciskarki wolno obrotowej. Od razu zadzwoniłem do producenta zmieniając zamówienie. Tym samym mam w zbiornik z płaszczem olejowym
Teraz za to nie mogę się doczekać, bo pierwszą chcę puścić cukrówkę. Niestety dość długo fermentuje, ale to pewnie wynika ze stosunkowo niskiej temperatury otoczenia 16-20°C
Po złożeniu zamówienia następnego dnia zrobiłem pierwszy nastaw z 20 kg jabłek przy pomocy wyciskarki wolno obrotowej. Od razu zadzwoniłem do producenta zmieniając zamówienie. Tym samym mam w zbiornik z płaszczem olejowym
Teraz za to nie mogę się doczekać, bo pierwszą chcę puścić cukrówkę. Niestety dość długo fermentuje, ale to pewnie wynika ze stosunkowo niskiej temperatury otoczenia 16-20°C