Wino po zlaniu nie pracuje.

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
piotria
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 12 sie 2022, 09:17

Post autor: piotria »

Witam.
Jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Robiłem swoje pierwsze wino z wiśni. 15 kg owoców, 3 litry wody i 3 kg cukru dodałem do pojemnika fermentacyjnego. Po 6 dniach usunałem owoce i wlałem wszystko do balonu 25 l ( taki miałem )i dodałem litr wody i 1.5 kg cukru. Wino pracowało przez miesiąc i postanowiłem zlać je znad osadu do balonu 10 l, po zlaniu wino zaczeło znów pracować ale denerwował mnie korek który cały czas wypychało w górę. Pomyślałem że wyjdzie ile ma wyjść ale nie powinien wyskoczyć, niestety rano gdy wstałem korek leżał obok a w winie było dwie muszki owocówki. Przelałem wino spowrotem do balonu 25l i potem znów do 10l włożyłem mniejszy korek ale wino już nie pracuje. Czy da się je jeszcze uratować ?
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”