Cydr nie klaruje się

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Maćko
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 25 lis 2017, 19:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)

Post autor: Maćko »

Zrobiłem cydr z marketowego soku z jabłek, w kierunku słodkiego.
Fermentował normalnie.
Po 6 tygodniach mam w fermentorze 1-2 mm osadu drożdżowego ale sam cydr jest bardzo mętny. Wydaje mi się, że już powinien się klarować.

Co robić? Mam saszetkę bentonitu do klarowania wina. Zadziała?

A może coś poszło nie tak?
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Cydr nie klaruje się

Post autor: jakis1234 »

Jeżeli smak jest w porządku, to nie ma problemu.
Cydr nie musi być idealnie klarowny, mętność świadczy o tym, że jest naturalny.
Ja bym zlał, zostawił jeszcze trochę i butelkował taki jaki jest z dodatkiem oczywiście cukru czy glukozy do refermentacji.
A jesteś pewien, że drożdże już skończyły pracę? Jakie Blg?
Nie patrz na cydry sklepowe. Jeżeli bardzo chcesz mieć idealnie przezroczysty to możesz zastosować różne metody klarowania.
Najprostsza to schłodzenie do niskich temperatur (około zera), jeżeli masz takie możliwości, Może też być bentonit czy jakieś filtrowanie, ale szkoda.
Najsmaczniejszy jest taki właśnie naturalny.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Maćko
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 25 lis 2017, 19:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Re: Cydr nie klaruje się

Post autor: Maćko »

To mój 3 czy 4 cydr. Wszystkie wcześniejsze bezpośrednio z soku jabłkowego pięknie się sklarowały.
Taki klarowny wygląda też bdb w kieliszku.
Wieczorem zdegustuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”