Mr Black Cold Brew Liqueur - poszukiwany przepis

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
Lich555
50
Posty: 70
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Lich555 »

Witam.
Czy ktoś z Was próbował odtworzyć smak likieru Mr Black Cold Brew i byłby chętny podzielić się wrażeniami? A może macie pomysł jak można by coś takiego zrobić?
Na oficjalnej stronie producenta można znaleźć info, że w skład likieru wchodzi specjalna kawa, woda, wódka i cukier. Tyle. Jest też takie info:
"Mr Black has half the sugar and ten times the coffee concentration of other coffee liqueurs."
Gdy wpiszę w Google frazę "cold brew coffee liqueur recipe" to pierwszy przepis jaki wychodzi wygląda następująco:

Składniki:
-1,5 szklanki kawy cold brew
-1 szklanka cukru demerara
-0,5 szklanki wody
-1,5 szklanki starzonego rumu

Robimy kawę cold brew, następnie z cukru i wody robimy syrop. Łączymy syrop, kawę i rum, odstawiamy na kilka dni.

Jednak sam autor podkreśla, że likier z tego przepisu ma jaśniejszy kolor i słabszy smak kawy niż Mr. Black ponieważ chciał mieć nuty rumu, a nie wódki. Pisze też, że jeśli chcielibyśmy mocniejszy smak kawy to użyć koncentratu kawy cold brew oraz wódki w ilości 1,25 szklanki. Nie do końca rozumiem co autor miał na myśli pisząc o koncentracie, ponieważ widzę, że na niektórych stronach koncentratem nazywają po prostu zrobioną kawę cold brew. Cytując "Zmieloną kawę pozostawiasz w wodzie przez 8, 12 lub więcej godzin, a następnie ją odcedzasz. Otrzymujesz w ten sposób koncentrat kawowy". Inna strona "koncentrat kawowy (cold brew)".
Im więcej czytam tym mocniej się przekonuję, że koncentrat kawowy to po prostu cold brew. 1 szklankę świeżo zmielonej kawy zalewamy 1,5 szklanką wody i czekamy 12-24h.
Co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony sobota, 12 mar 2022, 14:41 przez Lich555, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”