Becherovka
-
Autor tematu - Posty: 70
- Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam.
Widzę, że na forum rzadko poruszany był wątek Becherovki, dlatego zaczynam ten temat. Nie mam na ten czas żadnego pytania. Będę tutaj dzielił się wynikami jakie uzyskam. Przepis, który mnie zainspirował jest z książki (już większość wie z jakiej i pewnie niektórzy właśnie przestali to czytać) "Nalewki, kordiały i likiery oraz inne domowe spirytualia" Z. Skibickiego.
Czerwonym kolorem podany jest oryginalny przepis, a zielonym zmiany, których ja dokonałem.
Składniki:
• 5 łyżek czeskiej herbaty ziołowej Leros Stomaran (sklepy zielarskie), która według etykiety zawiera: korzeń arcydzięgla, korzeń tataraku, kwiat rumianku, ziele rzepiku, ziele centurii, ziele dziurawca, liść maliny, ziele mięty pieprzowej, owoc kopru włoskiego
• Laska wanilii
• 1/2 laski cynamonu
• 10 goździków
• 150-200 g cukru
• 0,5 l wody
• 2 l spirytusu 50%
Przygotowanie:
• Goździki i cynamon stłuc w moździerzu, wanilię rozciąć wzdłuż, wraz z ziołami zalać spirytusem na 3-4 doby tydzień
• Przefiltrować i połączyć z odszumowanym syropem z wody i cukru
• Po tygodniu 3 miesiącach nadaje się do serwowania
Zwiększyłem macerację z oryginalnych 3-4 dni na tydzień. Wiem, z ziołami trzeba uważać, jednak tyle też macerowałem ziołową nalewkę myśliwską i na pewno nie wyszła za mocna w smaku.
Zwiększyłem czas dojrzewania do min. 3 miesięcy. Po tym czasie spróbuję i zobaczę co dalej. Jak będzie cierpliwość to odstawię na drugie tyle.
Widzę, że na forum rzadko poruszany był wątek Becherovki, dlatego zaczynam ten temat. Nie mam na ten czas żadnego pytania. Będę tutaj dzielił się wynikami jakie uzyskam. Przepis, który mnie zainspirował jest z książki (już większość wie z jakiej i pewnie niektórzy właśnie przestali to czytać) "Nalewki, kordiały i likiery oraz inne domowe spirytualia" Z. Skibickiego.
Czerwonym kolorem podany jest oryginalny przepis, a zielonym zmiany, których ja dokonałem.
Składniki:
• 5 łyżek czeskiej herbaty ziołowej Leros Stomaran (sklepy zielarskie), która według etykiety zawiera: korzeń arcydzięgla, korzeń tataraku, kwiat rumianku, ziele rzepiku, ziele centurii, ziele dziurawca, liść maliny, ziele mięty pieprzowej, owoc kopru włoskiego
• Laska wanilii
• 1/2 laski cynamonu
• 10 goździków
• 150-200 g cukru
• 0,5 l wody
• 2 l spirytusu 50%
Przygotowanie:
• Goździki i cynamon stłuc w moździerzu, wanilię rozciąć wzdłuż, wraz z ziołami zalać spirytusem na 3-4 doby tydzień
• Przefiltrować i połączyć z odszumowanym syropem z wody i cukru
• Po tygodniu 3 miesiącach nadaje się do serwowania
Zwiększyłem macerację z oryginalnych 3-4 dni na tydzień. Wiem, z ziołami trzeba uważać, jednak tyle też macerowałem ziołową nalewkę myśliwską i na pewno nie wyszła za mocna w smaku.
Zwiększyłem czas dojrzewania do min. 3 miesięcy. Po tym czasie spróbuję i zobaczę co dalej. Jak będzie cierpliwość to odstawię na drugie tyle.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 31 sty 2022, 15:34 przez Lich555, łącznie zmieniany 5 razy.
-
Autor tematu - Posty: 70
- Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Becherovka
Eh, nie zauważyłem błędu przy przepisywaniu z książki, poprawiamDoody pisze:Intryguje mnie czym różni się 1/2 laski cynamonu od 1/2 laski cynamonu...
Jak najbardziej, ale dzisiaj dopiero będę mieszał z syropem Tak szczerze to nawet oryginału nie miałem okazji próbować, jednak kupię przed próbą mojej nalewki.jakis1234 pisze:@Lich555, a możesz opisać na ile przypomina oryginał?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 31 sty 2022, 15:36 przez Lich555, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Becherovka
Żaden mit. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Becherovka
Pytanie tylko co było z marką za czasów komunizmu.
Jest też Słowacka Becherovka - firmy Dajk , ale tylko z podobnej nazwy, bo smak ma inny. Piłem obydwie.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Pytanie tylko co było z marką za czasów komunizmu.
Jest też Słowacka Becherovka - firmy Dajk , ale tylko z podobnej nazwy, bo smak ma inny. Piłem obydwie.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Becherovka
No fakt, wikipedia to niepodważalny dowód
Taki sam mit krąży o recepturze Coca Coli czy panierki z KFC.
Chwyt marketingowy mający wytworzyć atmosferę tajemniczości i wyjątkowości produktu.
I jak widać działa
Jak zapytałem o to kiedyś znajomych Czechów, to się nieźle ubawili.
Taki sam mit krąży o recepturze Coca Coli czy panierki z KFC.
Chwyt marketingowy mający wytworzyć atmosferę tajemniczości i wyjątkowości produktu.
I jak widać działa
Jak zapytałem o to kiedyś znajomych Czechów, to się nieźle ubawili.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Becherovka
Firma chroni swoje tajemnice i przy okazji puszcza intrygującą opowieść.
Michał, pełna zgoda, tylko że sekret produkcji nie oznacza, że tylko dwie osoby znają skład.michal278 pisze:Jak tacy mądrzy to niech podadzą recepturę. Niemal każda poważna marka dba o sekret produkcji. To samo Jaggemaister, czy też 999 litewska.
Firma chroni swoje tajemnice i przy okazji puszcza intrygującą opowieść.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 47
- Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 12:05
- Krótko o sobie: Pszenica żyto kukurydza
- Ulubiony Alkohol: Mocarne naleweczki, zbożowa czyściocha
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 16 razy
Re: Becherovka
Drodzy koledzy. Dyskusja akademicka - nikt nie jest w stanie się dowiedzieć jak jest naprawdę. Jednakowoż ciekawy jestem czy płyn otrzymany z przepisu jest podobny do oryginału?
"Bimber zawsze będzie bimbrem! Pędzić go można z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i starych sznurowadeł! Dawaj szklankę bo kolejka czeka" Zoltan
Wszystko co piszę jest tylko i wyłącznie wytworem mojej bujnej wyobraźni.
Wszystko co piszę jest tylko i wyłącznie wytworem mojej bujnej wyobraźni.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Becherovka
Nie wiem czy o dążenie do oryginału warto kruszyć kopie. To jest tak, jak ze smakami z dzieciństwa. Nie wszystko co ma sto lat jest lepsze w smaku od tego, co możemu dzisiaj zrobić. No może z wyjątkiem ajer koniaku - przepisu mojej babki, a ona miała podobno od swojej. Zrobiłem po swojemu i za dwie butelki na zjeździe zdunów chcieli mi dzika dać - całego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Becherovka
Rację ma tylko to co mówią w TVP info.
Ale zgadzam się że jest sztucznie robiona atmosfera tajemniczości.
Coca Cola obecnie to syf, możliwe że wcześniej też była, tylko mniejszym syfem, a za dzieciaka smakowała nieziemsko, bo jej nie było.
Prawdziwa dobra marka, nie wprowadza mitów, tylko trzyma język za zębami.
Oraz co ważne, posiada powtarzalność produkcji.
A to my w większości robimy jest nie dość że lepsze, to nie ma powtarzalności, i to jest właśnie piękne.
Ja od lat próbowałem podrobić Żołądkową Gorzką, a to był błąd.
Należało od razu iść w kierunku Rozrywkowo-Słodko-Gorzką.
Własne, niesprawdzone i niepowtarzalne, a zarazem oryginalne.
Dostępne tylko dla przyjaciół Rozrywka.
Wersja extremalnie limitowana, niedostępna nawet dla Królów, książąt i innych zjebów swer wyższych.
Pozdrawiam.
Nie zgadzam się z tobą że wikipedia ma rację.jakis1234 pisze:No fakt, wikipedia to niepodważalny dowód
Taki sam mit krąży o recepturze Coca Coli czy panierki z KFC.
Chwyt marketingowy mający wytworzyć atmosferę tajemniczości i wyjątkowości produktu.
I jak widać działa
Jak zapytałem o to kiedyś znajomych Czechów, to się nieźle ubawili.
Rację ma tylko to co mówią w TVP info.
Ale zgadzam się że jest sztucznie robiona atmosfera tajemniczości.
Coca Cola obecnie to syf, możliwe że wcześniej też była, tylko mniejszym syfem, a za dzieciaka smakowała nieziemsko, bo jej nie było.
Prawdziwa dobra marka, nie wprowadza mitów, tylko trzyma język za zębami.
Oraz co ważne, posiada powtarzalność produkcji.
A to my w większości robimy jest nie dość że lepsze, to nie ma powtarzalności, i to jest właśnie piękne.
Ja od lat próbowałem podrobić Żołądkową Gorzką, a to był błąd.
Należało od razu iść w kierunku Rozrywkowo-Słodko-Gorzką.
Własne, niesprawdzone i niepowtarzalne, a zarazem oryginalne.
Dostępne tylko dla przyjaciół Rozrywka.
Wersja extremalnie limitowana, niedostępna nawet dla Królów, książąt i innych zjebów swer wyższych.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Becherovka
Wątpię czy piłeś słowacką, skoro nawet nie wiesz jak się nazywa Wczoraj właśnie ją degustowałemmichal278 pisze:Jest też Słowacka Becherovka - firmy Dajk , ale tylko z podobnej nazwy, bo smak ma inny. Piłem obydwie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Becherovka
Radius firma Dajk i była to butelka łudząco przypominająca ta z Becherovki łącznie z nazwą.
Pilem też KV14 i też polecam.
Twego wynalazku nie widziałem.
Ale to nie jest Becherovka a Demänovka i jest to zupełnie inny likier. Jest jasna jak i ciemna właśnie Dark.
Więc widać chyba Ty nie piłeś podrobionej Becherovka.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Pilem też KV14 i też polecam.
Twego wynalazku nie widziałem.
Ale to nie jest Becherovka a Demänovka i jest to zupełnie inny likier. Jest jasna jak i ciemna właśnie Dark.
Więc widać chyba Ty nie piłeś podrobionej Becherovka.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 mar 2022, 18:32 przez michal278, łącznie zmieniany 2 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Becherovka
Była cała afera o używanie przez firmę Dajk nazwy Becherovka. W końcu sprawa oparła się o sąd najwyższy, który zakazał Dajkowi używania tej nazwy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 mar 2022, 19:02 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Becherovka
@michal278, Słowację mam niejako pod nosem i piłem tę ich "becherovkę". Nazywała się Original Becher Bitter a swojego posta napisałem trochę z przekory Lubię likiery ziołowe i smakuje mi np. Demanovka Horka ale i Mümmelmann i właśnie ten Dark. O Jegerku nie wspomnę.
Jeśli lubisz takie klimaty, to polecam ci Fläminger Jagd a szczególnie Kurfürsten
Jeśli lubisz takie klimaty, to polecam ci Fläminger Jagd a szczególnie Kurfürsten
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Becherovka
Lubię lubię. I oprócz tego ostatniego znam resztę. Ja znowu mieszkam blisko granicy Litwy i tam mogę polecić znowu 666 zarówno zielona jak i czerwone. Dostępna w Polsce w sieci Kaufland. Dziś akurat pije w czeskim klimacie śliwowicę palinkę.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Becherovka
Dodawać możnaby jeszcze długo - np. bałkańskie Pelinkovace. Ja rozumiem, że komuś wybornie smakuje jakiś konkretny trunek, ale w naszym hobby jest tyle możliwości, że coś "prawie jak Becherovka" może się okazać czymś subiektywnie ciekawszym od pierwowzoru.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Becherovka
Bardzo mądre stwierdzenie.
Ten co stwarzał pierwowzór, może paść na kolana przed tym co zdecydowanie ulepszył pierwotny przepis.
Z zasady pierwotne przepisy są dosyć proste.
Główna nuta i pośrednie składniki.
A dodając do tego 40 rodzai ziół po 1 gram na 100 litrów, tworzy się tajemne receptury.
POWTARZALNOŚĆ PRODUKCJI.
Zero inwencji twórczej.
Klepanie powtarzalności.
ALE NUDA.
A my kreatywni jesteśmy, i to nawet dosyć zdecydowanie.
Butelka z tą samą etykietą od lat, nuda, nuda, nuda.
U nas tego nie ma.
U nas nie ma ma.. nowa lepsza receptura....u nas każda jest unikalna.
I to jest pikne.
No pewnie!!!.Kòpôcz pisze:Dodawać możnaby jeszcze długo - np. bałkańskie Pelinkovace. Ja rozumiem, że komuś wybornie smakuje jakiś konkretny trunek, ale w naszym hobby jest tyle możliwości, że coś "prawie jak Becherovka" może się okazać czymś subiektywnie ciekawszym od pierwowzoru.
Bardzo mądre stwierdzenie.
Ten co stwarzał pierwowzór, może paść na kolana przed tym co zdecydowanie ulepszył pierwotny przepis.
Z zasady pierwotne przepisy są dosyć proste.
Główna nuta i pośrednie składniki.
A dodając do tego 40 rodzai ziół po 1 gram na 100 litrów, tworzy się tajemne receptury.
POWTARZALNOŚĆ PRODUKCJI.
Zero inwencji twórczej.
Klepanie powtarzalności.
ALE NUDA.
A my kreatywni jesteśmy, i to nawet dosyć zdecydowanie.
Butelka z tą samą etykietą od lat, nuda, nuda, nuda.
U nas tego nie ma.
U nas nie ma ma.. nowa lepsza receptura....u nas każda jest unikalna.
I to jest pikne.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 70
- Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Becherovka
Z przepisu wychodzi nalewka całkiem nieźle oddająca smak Becherovki. Nalewka wychodzi troszkę łagodniejsza niż Becherovka. Nie jestem mistrzem opisywania smaków dlatego też nawet nie będę próbował się tutaj wysilać. Jeśli komuś smakuje Becherovka, to na pewno zasmakuje mu również ta nalewka.