Jaki słód polecacie
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Kupuje ten słód od 98% już ok kilku lat (kiedyś jeszcze w sklepie Bimber Hobby). Jest naprawdę niezły. Ta wpadka w maju 2021 rzeczywiście trochę mnie zmartwiła, ale tak jak napisał poprzednik, następna była już ok. Słód jest na tyle wędzony, że nawet mieszany przed wlaniem do beczki destylat (np. z Pale Ale) daje fajne nuty dymne.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Jaki słód polecacie
Rozpoczęła się nowa akcja na słód: https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 02#p185102
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jaki słód polecacie
Co zamierzasz wyprodukować z tego słodu, whisky?
https://alkohole-domowe.com/forum/jakie ... 19745.html
Czy wódkę?
https://alkohole-domowe.com/forum/topic21389.html
Jeżeli chcesz wypędzić coś przypominającego Finlandię, to rodzaj słodu, wedle mojej, całkowicie subiektywnej opinii, nie odegra większej roli.
https://alkohole-domowe.com/forum/jakie ... 19745.html
Czy wódkę?
https://alkohole-domowe.com/forum/topic21389.html
Jeżeli chcesz wypędzić coś przypominającego Finlandię, to rodzaj słodu, wedle mojej, całkowicie subiektywnej opinii, nie odegra większej roli.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Fiflak , masz rację. Jeżeli rektyfikujemy nawet na kolumnie półkowej, która zachowuje charakter zboża, słód jęczmienny Pilznenski czy wędzony torfem, otrzymamy wódkę jeczmienną o bardzo podobnym smaku. Wędzenie zanika. Ale wystarczy odkręcić mocmij zawór, podnieść temp. Na głowicy, a tym samym obniżyć moc odbieranego destylatu aby posmaki torfowe prześlizgnęły się do finalnego produktu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Daniels to mieszanina bodajże 80% kukurydzy , 12% słodu jeczmiennego, i 8% żyta (czy jakoś tak). W każdym razie Tennessee whiskey bazuje jak każda Amerykańska whiskey na kukurydzy. Daniels jeszcze jest przepuszczany przez węgiel drzewny z klonu cukrowego. Generalnie to trudna whiskey.
Kiedyś najlepszym miejscem do kupienia słodu podstawowego był Malteurop. Teraz wprowadził opłatę za dostawę ale trzeba sprawdzić cenę. Słody torfowe to albo akcja na białym forum albo browary biz i bardzo fajnie wędzony słód.
Kiedyś najlepszym miejscem do kupienia słodu podstawowego był Malteurop. Teraz wprowadził opłatę za dostawę ale trzeba sprawdzić cenę. Słody torfowe to albo akcja na białym forum albo browary biz i bardzo fajnie wędzony słód.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 gru 2023, 20:54 przez Doody, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie
Przez węgiel nie będę przepuszał. Zastanawiam się czy dodadnie tych 8% słodu podbiję smak i czy może być Pilzneński?
Robiłem w tamtym roku kukurydzę + żyto puszczone na PS. Po roku w damie (bez dębu) ma bardzo fajny smak (test robiłem z colą)podchodząc pod burbona, byłem w szoku że bez dębu ma tyle aromatu.
Robiłem w tamtym roku kukurydzę + żyto puszczone na PS. Po roku w damie (bez dębu) ma bardzo fajny smak (test robiłem z colą)podchodząc pod burbona, byłem w szoku że bez dębu ma tyle aromatu.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Jaki słód polecacie
Te 8% słodu w whiskey to po to żeby rozłożyć skrobię w kukurydzy.
Możesz poeksperymentować i dać jaki będziesz chciał (np karmelowy)
Tak jak @Doody pisał amerykańska whiskey jest trudna do uzyskania u nas przez brak dostępu do nieaktywnego węgla klonowego, bez niego nawet się nie zbliżysz do smaku JD
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Możesz poeksperymentować i dać jaki będziesz chciał (np karmelowy)
Tak jak @Doody pisał amerykańska whiskey jest trudna do uzyskania u nas przez brak dostępu do nieaktywnego węgla klonowego, bez niego nawet się nie zbliżysz do smaku JD
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie
Wiem że dokładnie tak mi sie nie uda.
Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Co do węgla klonowego to tu akurat finezji wielkiej nie ma, robią ognisko, jak się rozżarzy to gaszą wodą, a klony u nas też rosną.
Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Co do węgla klonowego to tu akurat finezji wielkiej nie ma, robią ognisko, jak się rozżarzy to gaszą wodą, a klony u nas też rosną.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 gru 2023, 12:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Jaki słód polecacie
Tyle, że nie cukrowe
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Jestem w ogóle fanem szkockich whisky a szczególnie w wersji single malt, czyli sprządzone wyłącznie ze słodu jeczmiennego. Kukurudzianka jest dla mnie nudnym słodkim destylatem, który pozbawiony jest wyrazu. Dlatego też nie gustuję w burbonach tworzonych wyłącznie z kukurydzy. Jeżeli w ogóle używać kuku (która ma na dodatek mniejszą wydajność) to moim zdaniem pół na pół ze słodem.
Ten dodatek słodu wniesie wszystko co w tym alkoholu jest dobrealkohole-domowe pisze: ↑niedziela, 10 gru 2023, 09:23 Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Jestem w ogóle fanem szkockich whisky a szczególnie w wersji single malt, czyli sprządzone wyłącznie ze słodu jeczmiennego. Kukurudzianka jest dla mnie nudnym słodkim destylatem, który pozbawiony jest wyrazu. Dlatego też nie gustuję w burbonach tworzonych wyłącznie z kukurydzy. Jeżeli w ogóle używać kuku (która ma na dodatek mniejszą wydajność) to moim zdaniem pół na pół ze słodem.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie
Kukurydza ma chyba najlepszą wydajność, a przynajmniej teoretycznie.
A z samego słodu nie robiłem więc się nie wypowiem, ceny też poszybowały w górę i ponoć brakuje słódu na rynku.
Apropo dodatków innych zbóż dzisiaj czytałem że Amerykanie robią White dog whited mash , kukurydza z pszenicą niestety proporcji nie znalazłem, chyba 51% kukurydzy. Nie starcza tego i ponoć jest łagodna w smaku. Próbował ktoś takiej mieszanki.
A z samego słodu nie robiłem więc się nie wypowiem, ceny też poszybowały w górę i ponoć brakuje słódu na rynku.
Apropo dodatków innych zbóż dzisiaj czytałem że Amerykanie robią White dog whited mash , kukurydza z pszenicą niestety proporcji nie znalazłem, chyba 51% kukurydzy. Nie starcza tego i ponoć jest łagodna w smaku. Próbował ktoś takiej mieszanki.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Właśnie kukurydza ma wydajność teoretyczną że słodu uzyskuję Blg na poziomie 21-22 (25kg słodu, 90l wody). Ze śruty kuku uzyskuję zacierając enzymami 16-17Blg.
Jeżeli chodzi o kombinację zbóż to próbowałem już chyba wszystkiego
Kukurydza ze słodem jeczmiennym, że słodem żytnim, że słodem pszenicznym, z taką samą kombinacją zbóż nieslodowanych. Wszystko mniej więcej pół na pół. Najciekawiej jednak wg mnie wypadają mieszanki słodu jeczmiennego z jeczmieniem niesłodowanym, z żytem nieslodowanym i pszenicą. Świetnie wypada sam słód żytni albo mieszany z żytem nieslodowanym, ale to nie do beczki tylko na wódkę żytnią. Kto był na zlocie miał szansę spróbować
Jeżeli chodzi o kombinację zbóż to próbowałem już chyba wszystkiego
Kukurydza ze słodem jeczmiennym, że słodem żytnim, że słodem pszenicznym, z taką samą kombinacją zbóż nieslodowanych. Wszystko mniej więcej pół na pół. Najciekawiej jednak wg mnie wypadają mieszanki słodu jeczmiennego z jeczmieniem niesłodowanym, z żytem nieslodowanym i pszenicą. Świetnie wypada sam słód żytni albo mieszany z żytem nieslodowanym, ale to nie do beczki tylko na wódkę żytnią. Kto był na zlocie miał szansę spróbować
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Jaki słód polecacie
Możliwe, że uzyskujesz taki blg.kukurydzy przez stosowanie śruty. Mąka da większe blg. Dodatkowo uważam, że słód jęczmienny daje większe blg ponieważ młóto wciąga sporą ilość wody co przekłada się na większe stężenie cukru w trakcie zacierania. Przy tej samej ilości wody oba składniki różnią się gęstością. Kukurydza jest bardzo rzadka. Natomiast jeśli chodzi o zawartość skrobii to kukurydza wygrywa z jęczmieniem. A z ozimym jeszcze bardziej gdyż ma większą zawartość białka.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Mąki staram się nie zacierać z powodu tego, że nie dysponuję płaszczem i wszystko filtruję. Śruta jednak rozczarowuje wydajnością a że przy okazji nie gustuję w słodkości destylatu kukurydzianego zrezygnowałem z tego zboża. Dużo bardziej kręcą mnie słody oraz nieslodowane żyto jeczmień i przenica. Próbowałem owsa, ale to nie jest zboże do zabawy z zacieramiem. Destylat jest marny. Jednak najbardziej kręcą mnie słody wędzne torfem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 gru 2023, 21:39 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 729
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Jaki słód polecacie
https://lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko ... kow-drzew/
Ale może drewno i co za tym idzie węgiel, jest inny.
...Klon pospolity ma sok tak słodki jak klon cukrowy w Kanadzie...
https://lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko ... kow-drzew/
Ale może drewno i co za tym idzie węgiel, jest inny.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Jaki słód polecacie
Podobno najbardziej zbliżony do soku klonowego jest sok z naszej brzozy. Zresztą kiedyś ktoś oferował tu na forum (i na allegro też) nieaktywny węgiel drzewny z brzozy. Nazywało się to bodajże "Tennessee cloon" czy coś takiego....
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie
Sok klonu cukrowego ma 2% cukru
https://www.kuchnieswiata.com.pl/pl/war ... c/item/202
https://www.kuchnieswiata.com.pl/pl/war ... c/item/202
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Jaki słód polecacie
To minimalna zawartość cukrów w soku klonowym. Warto poczytać to opracowanie - https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content ... _Bilek.pdf
Tu, tylko fragmenty;
Tu, tylko fragmenty;
Dodam tylko, że badania przeprowadzona na sokach pozyskanych z polskich stanowisk, z Podkarpacia. W kanadyjskim klonie cukrowym, zawartość cukrów dochodzi do 5%Na podstawie analizy jakościowej wykazano, że soki pozyskane z drzew gatunku:
grab pospolity, brzoza zwisła oraz brzoza omszona stanowiły źródło fruktozy i glukozy, natomiast soki z klonu zwyczajnego, klonu jesionolistnego i wierzby białej – sacharozy [...] Średnia zawartość cukrów w badanych sokach drzewnych wynosiła w sokach grabowych 0,333 g/100 ml, klonu jesionolistnego – 1,109 g/100 ml, brzozy zwisłej – 0,897 g/100 ml, wierzby białej – 0,672 g/100 ml, brzozy omszonej – 0,475 g/100 ml,
a klonu zwyczajnego – 1,083 g/100 ml.[...] Drzewem o największej zawartości sumy cukrów w soku był osobnik klonu jesionolistnego (1,214 g/100 ml), a o najmniejszej – grabu (0,302 g/100 ml).
SPIRITUS FLAT UBI VULT