Jaki słód polecacie

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy

Post autor: drgranatt »

Słodownia w Gdańsku "MALTEUROP"
Strona sklepu gdzie można było kupić słody w tym destylacujny Nikka jest już nieaktualna od 1 stycznia tego roku: http://malteurop.shop.pl/onas-inf-17.html

Cena na wszystkie słody była bardzo fajna. Za worek 25 kg płaciłem 63 zł. z odbiorem osobistym. :ok: z wysyłką wychodziło drożej bo chyba 89 zł.

Od tego roku jest inny adres i aby zobaczyć ceny trzeba być zalogowanym a rejestracja tylko dla firm: https://www.malteuropmaltingco.pl/pl/kup-slod/polska

Tu są w ofercie wszystkie słody jakie robią: https://www.malteurop.com/en/products
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 18:58 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
koncentraty wina
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: jakis1234 »

To podaję link, ponieważ sprawa jest chyba aktualna i będzie możliwość zamówienia:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... &start=255
Zawsze zacieram normalnie, jakoś nie mogę się przekonać do metody "na lenia".
Pracy sporo, ale przynajmniej efekty pewne i możliwe do nadzorowania.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: kiwitom23 »

Dzięki za link, chyba trochę późno, ale spróbowałem. Chyba też raczej będę zacierał klasycznie, trochę za mały ten kociołek kupiłem, no i mam problem ze spustem, bo zawór (kranik) zbyt mały, żeby śruta przez niego przeszła. Tak to bym grzał bez fałszywego dna, ale przelewanie 40 litrowego kociołka, to trochę upierdliwe bez kranika. Chciałem wymienić na 2", ale znajduję maksymalnie tylko 1".
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

kiwitom23 pisze:
Zatem pytanie, czy zalewając słód w beczce gorącą wodą np 70*C i zostawiając tak, aż do wystygnięcia zatrę słód?
To najgorsze co możesz zrobić. Glukoamylaza w temp. powyżej 65 stopni produkuje cukry niefermentowalne a temperatura 70 stopni ją dezaktywuje. Lepiej wsypywać (zalewać ) słód wodą o temp. 65 stopni. Zawsze możesz kociołek owinąć np. śpiworem.
Pozdrawiam
Darek

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: rastro »

kiwitom23 pisze:..no i mam problem ze spustem, bo zawór (kranik) zbyt mały, żeby śruta przez niego przeszła...
Śruta upierdliwa jest... w 2" spuście też lubi utknąć, do tego ja nie używam płaszcza tylko bełkotki, co daje mi znacznie większe szanse. /fakt że zawór klapowy, nie pomaga, bo nie ma pełnego przreświtu/ Pewnie łatwiej by było gdybym nie wyłączył grzania i całość by się intensywnie mieszała. Ale na moje oko śruta potrzebuje włazu/wlewu takiego żeby dało się komfortowo wsadzić rękę do środka. Albo też widziałęm takie zmyślne rozwiązanie gdzie można było podłaczyć wodę, która przrepłukiwała zawór spustowy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: jakis1234 »

Dopisałeś się do poprzedniej, już zrealizowanej listy, ludzie piszą, że dostali ;)
Napisz do 98%, czy będzie nowa akcja, albo załóż nową listę, zaznaczając, że to nowa lista
Zacierałem w garze w stosunku 1:4, potem wybierałem do wiadra i do beczki szło wszystko bez wysładzania.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: drgranatt »

rastro pisze:Śruta upierdliwa jest... w 2" spuście też lubi utknąć.
Dokładnie, ja mam 1,5" i krzyż pański.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: ZiemniakPyrka »

Przy spuście 70mm z zaworem klapowym i owym rozwiązaniem płukania (pomysł @sero) nie ma żadnego problemu z pozbyciem się zawartości kociołka.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: rastro »

Myślę że z płukaniem to i 1,5-2" dał by radę... nawet myślę, że gdybym miał uruchomioną bełkotkę żeby buzowało się w kotle też by szło lepiej... a tak śruta opada na dno i jest jak beton.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: wawaldek11 »

drgranatt pisze:
rastro pisze:Śruta upierdliwa jest... w 2" spuście też lubi utknąć.
Dokładnie, ja mam 1,5" i krzyż pański.
Żeby nie mieć problemów ze spustem, to chwilę wcześniej wiertarka ze specjalnym mieszadłem ze składanymi łopatkami. Bo jak się uleży, to naprawdę problem.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: drgranatt »

wawaldek11 pisze:Żeby nie mieć problemów ze spustem, to chwilę wcześniej wiertarka ze specjalnym mieszadłem ze składanymi łopatkami. Bo jak się uleży, to naprawdę problem.
Waldek, u mnie to nic nie daje. Chyba mam zbyt mały kąt nachylenia rury spustowej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: rastro »

Też mi się wydaje, że mieszanie przed zrzutem to za mało - mieszanie w trakcie zrzutu mogło by być pomocne... być może dodatkowo z możliwością dolewania wody pod koniec, ale zdaje się że idziemy w mocny off-topic.
drgranatt pisze:
wawaldek11 pisze:Chyba mam zbyt mały kąt nachylenia rury spustowej.
To też możliwe ja mam zwyczajnie z boku, bo złacze służy również do innych celów - z perspektywy czasu, zdecydował bym się na spust centralnie w dnie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 14:52 przez rastro, łącznie zmieniany 3 razy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: ogurek »

Jak masz kociołek do piwa poczytaj o zacieraniu whisky na trzy wody, spokojnie zatrzesz tak jak piszesz, kwestia doboru temperatury wody.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: mirek-swirek »

rozrywek pisze: Poleć konkretny produkt, ale już bez tej nauki, i wykładów, on piwa robi to sobie ze śrutą da radę.
Zatarlbym 100% monachijskiego jasnego od dowolnego producenta przez ok. godzinę w 64-62 stopniach, do uzyskania negatywnej próby jodowej. Fermentowalbym zapewne gęstwą po piwie razem z mlótem (może Windsory) w 20 stopniach, nie więcej, które odfiltrowalbym przed destylacja workiem filtracyjnym, bo mam. A nie mam kotła z płaszczem.
Destylowalbym na potstillu, mocno grzejąc, żeby odbierać destylat ok. 50 procent, aż poleci mętne.
Przepuścił bym przez węgiel drzewny z klonu cukrowego i zostawił do starzenia w duzej beczce sredniopalonej po czerwonym winie na 12 lat.
Może być taki przepis?
Mirek swirek...stoi?
"Sprawność fizyczna? Dziesięęęć...
Dajcie tu jakąś muzyczkę."
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 18:34 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: radius »

mirek-swirek pisze: ja np. czytając niektóre wypowiedzi odnoszę wrażenie, że o fermentacji i zacieraniu to co niektórzy mają pojęcie bardzo słabe, ograniczone tylko do 2 szczepów drożdży i zacierania na lenia.
Widzę, że pijesz do mnie więc ci odpowiem.
Przez ponad dziesięcioletni okres przebywania na forum, przerobiłem "trochę" różnych słodów, zacierałem i na lenia i infuzyjnie i temperaturowo (step mash) i do tego "przeleciałem" chyba wszystkie drożdże do zbóż, dostępne na rynku zaczynając od Red Ethanol poprzez Fermiole i Safspirit a na Koji kończąc. Z każdej destylacji próbowałem White Doga, więc trochę smaków poznałem i dlatego napisałem, co napisałem. Może trochę za ostro, ale... to w emocjach.
P.S.
Nigdy nie warzyłem piw, więc oczywiście cały czas piszę o smakach destylatów :pije:
Najlepszy white dog jaki piłem, był ze słodu Nikka :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: seneka »

Ten słód wędzony z akcji kupiłem. Ale mam już go w domu od dwóch tygodni więc wątpię żeby się udało bo wcześniej były zapisy.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: RE: Re: Jaki słód polecacie

Post autor: jakis1234 »

seneka pisze:Ten słód wędzony z akcji kupiłem. Ale mam już go w domu od dwóch tygodni więc wątpię żeby się udało bo wcześniej były zapisy.
Tak, ale te akcje zakupowe były powtarzane. Mój słód już dojrzewa w beczce.:) Może będzie kolejna.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: seneka »

Ten z ostatniej akcj? I jak aromat. Bo mój jak w pudle przyszedł tak jeszcze go nie otwierałem.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: ogurek »

Zarzucać innym, że nie mają pojęcia o fermentacji i zacieraniu ale proponować do whisky drożdże o niskim odfermentowaniu, filtrowanie przez węgiel przed dwunastoletnim leżakowaniem …

:scratch:
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: jakis1234 »

seneka pisze:Ten z ostatniej akcj? I jak aromat. Bo mój jak w pudle przyszedł tak jeszcze go nie otwierałem.
W sumie, to kupiłem i w pierwszej akcji (maj 2021)- tam ten słód był słabo wędzony, ludzie narzekali, że to nie to co miało być.
Okazało się, że 98% jakoś się nie dogadali z Czechami. Zrobiłem z tego pierwszą porcję whisky.
Potem była druga akcja i ten słód przyszedł faktycznie mocno wędzony (koniec czerwca 2021), z tego zrobiłem drugą porcję.
Teraz sobie leżakują, każda osobno, porównam i może spróbuję pomieszać, zobaczymy.
Potem była jeszcze trzecia akcja sprzedażowa i widzę, że Ty byłeś właśnie na tej liście. Z tej trzeciej akcji już nie kupowałem, ale piszą, że to ma być to samo co w drugiej. Mój był faktycznie mocno uwędzony, zapach intensywny, ale przyjemny.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Kupuje ten słód od 98% już ok kilku lat (kiedyś jeszcze w sklepie Bimber Hobby). Jest naprawdę niezły. Ta wpadka w maju 2021 rzeczywiście trochę mnie zmartwiła, ale tak jak napisał poprzednik, następna była już ok. Słód jest na tyle wędzony, że nawet mieszany przed wlaniem do beczki destylat (np. z Pale Ale) daje fajne nuty dymne.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: drgranatt »

Rozpoczęła się nowa akcja na słód: https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 02#p185102
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Fiflak »

Co zamierzasz wyprodukować z tego słodu, whisky?
https://alkohole-domowe.com/forum/jakie ... 19745.html
Czy wódkę?
https://alkohole-domowe.com/forum/topic21389.html
Jeżeli chcesz wypędzić coś przypominającego Finlandię, to rodzaj słodu, wedle mojej, całkowicie subiektywnej opinii, nie odegra większej roli.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Fiflak , masz rację. Jeżeli rektyfikujemy nawet na kolumnie półkowej, która zachowuje charakter zboża, słód jęczmienny Pilznenski czy wędzony torfem, otrzymamy wódkę jeczmienną o bardzo podobnym smaku. Wędzenie zanika. Ale wystarczy odkręcić mocmij zawór, podnieść temp. Na głowicy, a tym samym obniżyć moc odbieranego destylatu aby posmaki torfowe prześlizgnęły się do finalnego produktu.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: kiwitom23 »

Czy zacieranie mąki kukurydzianej da taki sam efekt, co zacieranie śruty kukurydzianej? Innymi słowy, czy śruta i mąka są zamienne?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: mateusz85 »

Ja wczoraj zatarlem 10 kg mąki kukurydzianej z biedronki. Uzyskałem 21 Blg i wszystko wygląda dobrze
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Mąkę łatwiej jest zatrzeć. Śruta nawet drobna wymaga wrzątku. Inaczej wydajność będzie niższa.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Skir »

Tylko dochodzi do tego kwestia zaufania do "mąki marketowej" i jej składników. Śruta od pewnego dostawcy jest tańsza i ... zdrowsza.
I love the smell of bimber in the morning.

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Jaki słód polecacie do destylatów? Myślałem o zrobieniu czegoś na kształt Jacka Danielsa . Tylko zastanawiam się czy słód Pilzneński będzie odpowiedni.
A druga sprawa gdzie teraz zaopatrujecie się w słód?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Daniels to mieszanina bodajże 80% kukurydzy , 12% słodu jeczmiennego, i 8% żyta (czy jakoś tak). W każdym razie Tennessee whiskey bazuje jak każda Amerykańska whiskey na kukurydzy. Daniels jeszcze jest przepuszczany przez węgiel drzewny z klonu cukrowego. Generalnie to trudna whiskey.
Kiedyś najlepszym miejscem do kupienia słodu podstawowego był Malteurop. Teraz wprowadził opłatę za dostawę ale trzeba sprawdzić cenę. Słody torfowe to albo akcja na białym forum albo browary biz i bardzo fajnie wędzony słód.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 gru 2023, 20:54 przez Doody, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Darek

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Przez węgiel nie będę przepuszał. Zastanawiam się czy dodadnie tych 8% słodu podbiję smak i czy może być Pilzneński?
Robiłem w tamtym roku kukurydzę + żyto puszczone na PS. Po roku w damie (bez dębu) ma bardzo fajny smak (test robiłem z colą)podchodząc pod burbona, byłem w szoku że bez dębu ma tyle aromatu.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Może być każdy podstawowy czyli pilzneński pale ale albo monachijski.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: dynio »

Te 8% słodu w whiskey to po to żeby rozłożyć skrobię w kukurydzy.
Możesz poeksperymentować i dać jaki będziesz chciał (np karmelowy)
Tak jak @Doody pisał amerykańska whiskey jest trudna do uzyskania u nas przez brak dostępu do nieaktywnego węgla klonowego, bez niego nawet się nie zbliżysz do smaku JD

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Wiem że dokładnie tak mi sie nie uda.
Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Co do węgla klonowego to tu akurat finezji wielkiej nie ma, robią ognisko, jak się rozżarzy to gaszą wodą, a klony u nas też rosną.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 gru 2023, 12:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: radius »

alkohole-domowe pisze: niedziela, 10 gru 2023, 09:23 klony u nas też rosną.
Tyle, że nie cukrowe :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

alkohole-domowe pisze: niedziela, 10 gru 2023, 09:23 Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Ten dodatek słodu wniesie wszystko co w tym alkoholu jest dobre ;)
Jestem w ogóle fanem szkockich whisky a szczególnie w wersji single malt, czyli sprządzone wyłącznie ze słodu jeczmiennego. Kukurudzianka jest dla mnie nudnym słodkim destylatem, który pozbawiony jest wyrazu. Dlatego też nie gustuję w burbonach tworzonych wyłącznie z kukurydzy. Jeżeli w ogóle używać kuku (która ma na dodatek mniejszą wydajność) to moim zdaniem pół na pół ze słodem.
Pozdrawiam
Darek

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Kukurydza ma chyba najlepszą wydajność, a przynajmniej teoretycznie.
A z samego słodu nie robiłem więc się nie wypowiem, ceny też poszybowały w górę i ponoć brakuje słódu na rynku.
Apropo dodatków innych zbóż dzisiaj czytałem że Amerykanie robią White dog whited mash , kukurydza z pszenicą niestety proporcji nie znalazłem, chyba 51% kukurydzy. Nie starcza tego i ponoć jest łagodna w smaku. Próbował ktoś takiej mieszanki.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Właśnie kukurydza ma wydajność teoretyczną ;) że słodu uzyskuję Blg na poziomie 21-22 (25kg słodu, 90l wody). Ze śruty kuku uzyskuję zacierając enzymami 16-17Blg.
Jeżeli chodzi o kombinację zbóż to próbowałem już chyba wszystkiego ;)
Kukurydza ze słodem jeczmiennym, że słodem żytnim, że słodem pszenicznym, z taką samą kombinacją zbóż nieslodowanych. Wszystko mniej więcej pół na pół. Najciekawiej jednak wg mnie wypadają mieszanki słodu jeczmiennego z jeczmieniem niesłodowanym, z żytem nieslodowanym i pszenicą. Świetnie wypada sam słód żytni albo mieszany z żytem nieslodowanym, ale to nie do beczki tylko na wódkę żytnią. Kto był na zlocie miał szansę spróbować ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kasko
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Kasko »

Możliwe, że uzyskujesz taki blg.kukurydzy przez stosowanie śruty. Mąka da większe blg. Dodatkowo uważam, że słód jęczmienny daje większe blg ponieważ młóto wciąga sporą ilość wody co przekłada się na większe stężenie cukru w trakcie zacierania. Przy tej samej ilości wody oba składniki różnią się gęstością. Kukurydza jest bardzo rzadka. Natomiast jeśli chodzi o zawartość skrobii to kukurydza wygrywa z jęczmieniem. A z ozimym jeszcze bardziej gdyż ma większą zawartość białka.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Mąki staram się nie zacierać z powodu tego, że nie dysponuję płaszczem i wszystko filtruję. Śruta jednak rozczarowuje wydajnością a że przy okazji nie gustuję w słodkości destylatu kukurydzianego zrezygnowałem z tego zboża. Dużo bardziej kręcą mnie słody oraz nieslodowane żyto jeczmień i przenica. Próbowałem owsa, ale to nie jest zboże do zabawy z zacieramiem. Destylat jest marny. Jednak najbardziej kręcą mnie słody wędzne torfem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 gru 2023, 21:39 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”