Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy

Post autor: rozrywek »

Tak o wędzeniu serów. :ok:

Z wędlinami jest prościej, czy zimnym dymem czy gorącym, a ser to w ogóle mało znana technologia, niewiele osób to robi, i mało o tym jest, wielu by spróbowało, ja tam lubię wędzony, i zwykły, i łoscypki hej, i salami. :punk:



Jak wędzić, czym i ile czasu.
Ja chętnie obejżę. :ok:

Już widziałem kolegę, co chciał przy wędlince serek podwędzić.
Wyszła kiełbasa z serem, bo mu wszystko spłynęło. :shock:
Taka sytuacja.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
alembiki

Autor tematu
boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: boxer1981228 »

rozrywek pisze:Już widziałem kolegę, co chciał przy wędlince serek podwędzić.
Wyszła kiełbasa z serem, bo mu wszystko spłynęło.
Taka sytuacja.
No tak podstawowy błąd przy wędzeniu serów, temperatura. Choć mam fajny sposób na zrobienie serków tz cukierków. Gdzie pakujesz ulubiony tarty ser z ulubionymi przyprawami i zawijasz jak cukierek w folię kolagenowa i specjalnie dajesz większą temperaturę żeby się ser rozpuścił. No nic dodam do kolejki pomysłów :) Pracuję na nocki i ogarnianie wszystkiego na raz po prostu niemożliwe. Ale będę się starał sprostać wymaganiom :)

Pozdro.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: rozrywek »

Pierwowzór wędzonego to chyba Szwajcarzy wymyślili:

Kawał sera na patyku, nad ogniskiem, podpiekali poddymiając. Odgryzali kawałeczek topionego, i dalej nad ognisko patyk, to musiało być przepyszne.

W każdym razie czekamy na tutorial, może nie dziś, ani jutro, na spokojnie.

A dla ciebie specjalna dedykacja filmowo-Rozrywkowa. :mrgreen:

@boxer1981228...lewy sierpowy od klasyków i znawców tematu serowarstwa:
Uwielbiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: łoles »

No kolego boxer dzięki tobie zakupy na stronie serowar.pl zrobione, paczka dotarła, w weekend mam w planach zrobienie dwóch serów zobaczymy co z tego wyjdzie :hahaha:
Alkohol już robię, jakieś kiełbasy i inne wędliny też, teraz sery trza myśleć o jakimś ranczo na wsi :punk:
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 sty 2022, 17:38 przez łoles, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:

Autor tematu
boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: boxer1981228 »

No to super. A jakie sery będziesz robił? No i koniecznie się pochwal jak wyszło.
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: łoles »

Pierwszy będzie ten korycińskie drugi może gouda a dalej się okaże, najgorsze że nie mam dojrzewalni ale i z tym trza se będzie jakoś poradzić
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: rozrywek »

A ja mam gdzie trzymać, bo w domu zimnica.
Tylko nie mam tych wszystkich klamotów, a nie mam jak zamówić.
Jak ci zostanie końcówka w tych saszetkach i buteleczkach, to chętnie przytulę, paczuszka niewielka, z Ie do Uk łatwiej, niż z Pl do Uk.
Garnek jest, mleko jest, termometr też, instrukcja gotowa, tylko podpuszczki ni ma.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: boxer1981228 »

Rozrywku w UK masz multum sklepów gdzie możesz sobie wszystko na miejscu zamówić. Nie musisz wszystkiego z PL zamawiać. To tylko u mnie nic nie ma a jeżeli Ty jesteś w UK masz wszystko na miejscu pod nosem :)

Pozdro Box
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: jakis1234 »

W Irlandii takie braki?
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: Doody »

Boxer jesteś w Irlandii? Gdzie? Dwa lata mieszkałem w Dublinie ;)
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: boxer1981228 »

@Dody jestem od 2011 :) Naas 30 km od Dublina Co. Kildare :)
jakis1234 pisze:W Irlandii takie braki?
Mało popularne są takie hobby. Tak naprawdę to są tu na miejscu może 3 sklepy tematyczne i tak naprawdę z gównianym zaopatrzeniem. Kupuję coś tu na miejscu jak już mnie naprawdę przyszpili. Tak to zawsze paka 50kg z PL i na rok spokój. Do piwowarstwa jest ok ale jeżeli inne rzeczy to tylko PL zostaje. Nawet kiedyś już byłem bliski otwarcia takiego sklepu ale większość ludzi raczej robi jak ja, nie przepłacają tu na miejscu bo ceny x2 przynajmniej.

Camembert po 24h a z Blue Stiltonem widzę będzie zdaje się problem. Użyłem innych bakterii niż zawsze i nie było jak odważyć bo dawkowanie 0.3 gr na 500l mleka i zdaje się przesadziłem z ilością. Za dużo pleśni w krótkim czasie. No nic nauczka na przyszłość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 21 sty 2022, 00:11 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: Doody »

Ja byłem w latach 2006 - 2008
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: rozrywek »

Boxer, tu nic nie ma, wiocha na 70tys ludzi.
Dwa lidle, asda, aldi, 50 polskich kubusiów, żabek i nini biedronek, i jeden maciupki sklepik muzyczny.
Zadupie. Jak możesz to podlinkuj mi konkretną stronę z uk, gdzie kupię podpuszczkę i wszystko co potrzebne.
Znajduję same gotowe kity.

Ps: zagadka, co jest na starym banknocie 5f, właśnie Irlandzkim?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: lesgo58 »

Miłosierna siostra...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: boxer1981228 »

Są chyba 3 opcje. John Scotus Eriugena, Siostra Katarzyna McAuley albo Lady Hazel Lavery przynajmniej tak twierdzi Google;)

Tu masz link, do wyboru do koloru:
https://cheeseandyogurt.co.uk/collections
Ostatnio zmieniony piątek, 21 sty 2022, 09:17 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: rozrywek »

Dzięki za linka.

A jeśli chodzi o ten banknot, to miałem na myśli destylarnię.
irlandia 5 10.jpg
Jakim zamiłowaniem muszą darzyć trunek, jak na banknocie jest destylarnia Bushmills.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

Post autor: łoles »

No i stało się pierwsze sery za płoty czy jakoś tak brzmiało to powiedzenie :smiech: od lewej gouda a od prawej koryciński z czarnuszka. Jak smak to się dopiero okaże. Sama produkcja jak się wie co i jak z ju tuba dzięki koledze boxer przebiegła bez żadnych problemów. W next week będzie robiony parmezan i mozzarella
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Serowarstwo”