Łatwy Kwaśny Zacier vs Klasyczne zacieranie.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Myszówka
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 22:18
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Myszówka »

Witam.
Interesuje mnie takie porównanie :
Łatwy kwaśny zacier wujka Jessie vs Zacieranie kukurydzy (w nazwie tematu jest klasyczne natomiast chodzi mi o zacieranie kukurydzy enzymami - upłynnianie przy 90c a potem scukrzanie przy 60-64c)

Do sedna.
Wiadomo, że pierwszy z wymienionych będzie łatwiejszy... drugi wymaga czasu (stanie nad garami)
Ale czy ktoś ma porównanie w kwestii smakowej?
Tzn. Czy łatwy kwaśny jest zdecydowanie gorszy (w domyśle mniej aromatyczny i mniej "burbonowy" niż przy klasycznym zacieraniu?)
Był bym wdzięczny za informację :D
promocja
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier vs Klasyczne zacieranie.

Post autor: Góral bagienny »

Chcesz porównać cukrówkę z dodatkami z zbożem :o
Zrób nastaw na jabłkach ortodoch i zrób drugi ,tylko daj 2kg jabłek i daj 10kg cukru.
Mniej więcej masz porównanie ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier vs Klasyczne zacieranie.

Post autor: Doody »

Nie ma porównania. Zacier robi się bez dodatku cukru, a cały materiał do fermentacji jest wyciągany ze zboża. Nastaw wujka to smakowa cukrówka.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier vs Klasyczne zacieranie.

Post autor: seneka »

A ja zawszę zacieralem głównie kukurydzę. Rzeczywiście odpęd po zacieraniu jest bardziej aromatyczny ale ostatnio po raz pierwszy postawiłem zmodyfikowanego wujka. Zmiana polega na tym że część wody pochodzi ze zwykłego zacierania. Zacieram 1 kg kukurydzy 0.5 kg słodem żytnim i wysladzam w worku nad wiadrem z Jessim. Roboty niewiele więcej a potoczy dundru i wody wyslodkowej malo już czystej H20 wlewam. Właśnie bulgocze 4 nastaw. Pierwszy odpęd rzeczywiście do reaktywacji ale już kolejne pomimo tego że ciągnę do 10 proc alkoholu pachnie całkiem całkiem. Smakowo porównać nie mogę bo jeszcze nie pora. Pewnie wleje to do beczki i spróbuj za parę lat. Plusem Jessiego jest prostota produkcji. Mało brudnej roboty przy nim.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”