Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Panowie na dniach będę destylował qq z jęczmieniem. Odpęd zrobiony. Jak prowadzić destylację właściwą ? 4 półki bez refluksu i początek w buteleczki jak przy owocoówkach ? Kiedy odbierać pogon ?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Bardzo jesteś oszczędny w słowach
Ale spróbuję się niektórych rzeczy domyślić się. Nową beczkę dębową, wypalaną trzeba zalać wodą do uszczelnienia i wstępnego wypłukania. Może i kilka razy zmieniając wodę.Jak uszczelni się, to zalewamy - chyba winem w Twoim przypadku. Piro niepotrzebne. Na jak długo, to musisz sam ustalić kontrolując wino.
Ale spróbuję się niektórych rzeczy domyślić się. Nową beczkę dębową, wypalaną trzeba zalać wodą do uszczelnienia i wstępnego wypłukania. Może i kilka razy zmieniając wodę.Jak uszczelni się, to zalewamy - chyba winem w Twoim przypadku. Piro niepotrzebne. Na jak długo, to musisz sam ustalić kontrolując wino.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Dzięki, jak przygotować beczkę to wiem, bardziej myślałem o jakiejś chemii zabezpieczającej na wszelki wypadek przed zepsuciem wina. Skoro nie trzeba to super. Będzie malina z wiśnia
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Witam, wszystkich chciał bym się poradzić kolegów bo mam 2 beczki 30l dębowe jedna zalana destylatem owocowym i z przepisu na kwaśny zacier wujka mniej więcej pół na pół moc 45% i stoi rok, a druga jest niedawno kupiona i zalana winem winogronowym ok 15% dosładzanym miodem. Planuję dać w prezencie jedna beczkę wypełniona qq+słód torfowy i nie wiem która będzie się lepiej nadawać urodziny za miesiąc więc wino leżało by tylko miesiąc co o tym myślicie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam