Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Carl »

kwik44 pisze:Ja wlałbym 2x spirytus 65%, na 3 i 6 miesięcy
Jeśli pozwolicie, to podłączę się do tego tematu.
Czy taki spirit po 3/6 miesiącach nadaje się do czegoś (spożycia), czy lepiej do beczki wlać po jednokrotnej rektyfikacji, a dopiero ten z beczki puścić na 2.5?



Wystukane z Tapatalka
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: jakis1234 »

Wlałem 65% do świeżej beczki i sprawdzałem co 2-3 dni. Po około 2 tygodniach wymieniłem na nowy wsad. Ten poleżał już dłużej, jakieś 2-3 miesiące. Potem poszło wino, które póki co jest cały czas - jeszcze nie wiem co z tego będzie.
Pierwsze wsady rozcieńczyłem do 40% i wymieszałem i mam bardzo fajną wódkę dębową.
Podstawą jest kontrola smaku, jeżeli przedębisz i będzie deska w smaku, to już tylko na powtórną rektyfikację.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 paź 2021, 13:01 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Carl »

Czyli proponujesz lać od razu po 2.5?

Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: jakis1234 »

Tak, ale kontrolując i to na początku dosyć często.
Pozdrawiam z opolskiego.

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Carl »

Ok. Podziękował

Wystukane z Tapatalka

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Zawsze można przerektyfikować… Celem jest beczka, nie każdy zutylizuje 30 czy 60l wódki dębowej :) i to mocnej.

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Carl »

No tak, ale przerektyfikowaną również trzeba "zutylizować"

Wystukane z Tapatalka

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Kupujesz drugą beczkę :) A spirytus w nalewkach spokojnie zejdzie.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: patrzal »

Wybaczcie offtop, ale z ciekawości zapytam "beczkowców" - po zalaniu świeżej beczki dobrym rektyfikatem na długo i uzyskaniu deskówki radzicie ratować się ponowną rektyfikacją. A czy ktoś próbował poddać to destylacji prostej? Czy taki destylat ma jakieś pozytywne cechy, nawet jeśli miałyby się pojawić po dłuższym staniu?

Gdyby to działało, to udałoby się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - destylat o lekko dębowym charakterze i porządnie wyekstrahowaną beczkę, w którą można bezpiecznie wlać coś innego.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Panowie ja rozumiem lekkie odbieganie od tematu, ale nie chciałbym aby z mojego projektu 2026 zrobił się temat o wszystkim. Są tematy od destylacji prostej od beczek i leżakowania, proszę piszcie w tematach które strikte są do tego przeznaczone.
Proszę tego nie odbierać personalnie bo nie o to mi chodzi :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Dziś w moim rodzinnym domu (już w nim nie mieszkam) sprawdzałem jakie warunki panują w piwnicy.
Temp. na zewnątrz 11°
Temp. w piwnicy 15.4
Wilgotność 92%.
Co sądzicie ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: HeniekStarr »

J.Cieślak, M. Monasterski
Wódki gatunkowe,1954.
Część czwarta,strony 144 i dalej.
Mam za słaby net, żeby wrzucić pliki .
Książka jest w bibliotece forumowej.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Doody »

wieku pisze: Temp. na zewnątrz 11°
Temp. w piwnicy 15.4
Wilgotność 92%.
Co sądzicie ?
Wilgotność jest super. Ale trzeba sprawdzić temperaturę, gdy ta na zewnątrz będzie wynosiła +30 i -15. Ta wewnątrz nie powinna się wahać więcej niż 10 - 20 stopni. W bardzo zimnym pomieszczeniu beczka "zasypia" i trunek nie dojrzewa.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

W lato jest ok 18°C kiedyś leżakowałem tam wino w słojach. Zobaczę w tym roku jak to się będzie kształtować.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

A czy beczka 30l zawsze będzie przedębiać czy po jakimś czasie się już ułoży ? Myślę mocno o beczce 50l bo wiadomo ekonomicznie wychodzi taniej, ale zanim to zapełnię to minie dłuższa chwila, a wiadomo nie tylko jeden smak jest w głowie :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Wojtek5 »

po którymś zalaniu będzie przedębiać mniej. Czy się ułoży tzn. zależy od tego co przez to rozumiemy?
cały czas będzie dębić, ale z czasem takie samo dębienie będzie wymagać dłuższego leżakowania w niej
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Dzięki wielkie za rozjaśnienia, ehhh te ciągłe dylematy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

A beczka od kowala ew. m-beczka 25l ? Jak długo można w niej trzymać alkohol aby nie przedębiła ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

rastro
2500
Posty: 2558
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: rastro »

Beczki z tych dwóch źródeł są odnawiane i na nowo wypalane, więc w ich przypadku obowiązują zasady podobne jak przy innych beczkach...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Przez 3 ostatnie dni robiłem pomiar w piwnicy temp. 15°C +/-0.5. Wilgotność utrzymuje się na poziomie 97%.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Doody »

Generalnie piwnica nieźle rokuje ;)
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Czekam do niższych temperatur na zewnątrz. Szkoda tylko że 30 km od mojego domu.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 20 paź 2021, 20:28 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Doody »

Co za różnica. I tak 1 rok nie ma co zaglądać. Ja do swojej beczki nie zaglądam od 3 maja 2020. Jestem twardy :D
Ostatnio zmieniony środa, 20 paź 2021, 21:58 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

No tak, tylko ja raczej 50l nie kupię tylko 25 :(

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Nurtuje mnie jeszcze jedno, czy beczki od Kowala i m-beczki faktycznie dają tyle dobroci czy lepiej nową świeżą i zalewać ją od samego początku po swojemu ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 paź 2021, 23:00 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: jakis1234 »

Beczki, w których już był inny alkohol są przygotowane. Jak kupisz świeżą, to musisz sam przygotować, a to wymaga czasu i odpowiedniego wsadu.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Doody »

Moim zdaniem warto wziąć przynajmniej te magasowe (mbeczki). Zalewasz tylko woda na 24-48 h i można lać destylat. Piękne aromaty oddają. Mam beczkę od 4 lat i już druga tura w niej dojrzewa.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Tak, mbeczki są super. Ale nie wlewajcie w nie więcej niż 55% na pierwsze zalanie. Wyższy % wypłukuje taniny mocniej. Mam i 30 i 60l. I w 30 wlałem 70% co przedębiło mi trochę śliwkę po roku. Ale zmniejszyłem % i jest dużo lepiej. Jak wlałem 55% żyto do 60l to nawet po dwóch latach nie było przedębienia. 55% rum po roku bardzo delikatny. A co do wzbogacenia destylatu… Po prostu świetny jest już po roku. Czuć świeżość oczywiście, cudów nie ma, ale bardzo pijalne. O kbeczkach się nie wypowiadam bo nie mam takowej. Trzeba pytać tych co od kowala kupili.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 paź 2021, 19:02 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Będę testował kbeczkę 25L. Zobaczymy trochę postoi zanim nazbieram taką ilość. Dziś zacierałem qq z jęczmieniem na wodzie odwarowej po jabłku "gal". Niestety brix tylko ok 12 wyszło. Mbeczke kupię może później na rum.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 23 paź 2021, 19:07 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Doody »

Kupiłeś tą wersję z klepkami po Lagavulinie? Ja bym do tego lał torfiaka single malta ;)
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Jeszcze jej nie mam, ale tak ostatnia partia 25l jest z tymi klepkami.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Ja nie spodziewam się szału po tych beczkach. Są na pewno bardzo mocno wyeksploatowane. Inaczej destylarnie by się ich nie pozbywały. Ale kowal przerobił je na mniejsze więc stosunek objętości do powierzchni jest większy. Więc mogę się mocno mylić. Zobaczymy. IMHO oddadzą pewnie to co ostatnio w nich leżało. Ale drugie zalanie będzie już pewnie gorsze. Co nie znaczy oczywiście, że trunek nie będzie w nich dojrzewał.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

W zasadzie chodzi o to dojrzewanie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

W zasadzie masz rację, ale jednak będziesz miał zdecydowanie „lepszy” trunek jak drewno odda to co w nim było. Potwierdzone doświadczalnie.
Tak sobie właśnie myślę, że w sumie tym beczkim może troszeczkę brakować tanin. Ale 1-2 szczapki dębowe, mocno uwędzone/opalone mogą to wyrównać. Zobaczysz. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pochwal się wynikami ;)

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Jestem dopiero na początku drogi z zbożami, także cudów się nie spodziewam. Dziś po raz pierwszy zacierałem qq z jęczmieniem na lenia i efekt taki sobie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Nienajgorszy ;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Doody »

Kowal te beczki wypala. A to znaczy, że jakby trochę je regenerował.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: wieku »

Zobaczymy jak będzie, to są moje początki i z beczką i z zacieraniem. Niestety nie mam możliwości ani warunków aby zacierać w kadzi więc pozostaje mi zacieranie na lenia.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: kwik44 »

Wypalenie to nie jest pełna regeneracja. To tylko ponowne wytworzenie warstwy węgla i czerwonej. Raz wypłukanych tanin nie wrócisz :) zobaczymy. Trzymam kciuki za sukces!
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)

Post autor: Doody »

Można by do wyjałowionej beczki wrzucić szczapki dębowe. Dały by one taniny, a beczka oddychając, pomagała by w dojrzewaniu. Ciekawe czy to ma sens.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie destylatu”