Pytanie o melase

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:

Post autor: arfi »

To nie będzie łatwe, mam mały wlew, 1 1/4". Już łatwiej będzie przez złącze kolumny jakimś wąskim mieszadełkiem. Trzeba będzie spróbować ;)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Góral bagienny »

O tym mówię :ok:
Ja zakładam aparaturę przy 75-80 stopniach :D
Dobra wentylacja musi być bo strasznie capi :?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: moszeusz »

Rozgrzewałem na 4 kW bez płaszcza. O ile w destylacie nie czuć spalenizny, to grzałki musiałem dokładnie czyścić, bo zostały pooblepianie czarnym czymś. To coś relatywnie łatwo schodziło, także wystarczyło nawet silnym strumieniem wody przepłukać + delikatne mechaniczne wzruszenie i było ok.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: psotamt »

arfi pisze:Czy duże jest prawdopodobieństwo ich przypalenia?
Żadne. Nastaw z melasy i cukru daje się łatwo klarować, choć tego nie widać. Po zakończeniu fermentacji jakiś środek klarujący i robić dokładnie jak z nastawem z cukru. Ściągać wężykiem do kotła, na dnie zostanie osad z drożdżowej padliny.
Na rum choć destylowałem na półkach, gotowałem tylko w kotle bez płaszcza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Doody »

Mam dokładnie odwrotne zdanie niż @psotamt ;)
U mnie zawsze po odpędzie (choć grzałem z niewielką mocą) grzałki czarne, przypalone do wykręcenia i mycia. Choć zapach przypalenia nie przechodzi tak do destylatu jak w przypadku zbóż.
Pozdrawiam
Darek

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Po równo dwóch tygodniach nastaw skończył pracę. Przelałem do naczynia ze spustem na dole by ułatwić sobie zlanie znad osadu. Mam wrażenie, że ładnie się sklaruje - już było trochę osadu. Nie mogę się doczekać pierwszego puszczenia na rurę ;)
PS Bardzo fajny zapach ma ten nastaw, a w smaku wyczuwam jakby nutę podpiwka (a może mi się wydaje - kiedy go ostatni raz piłem ??) albo kwasu chlebowego.

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Wczoraj zrobiłem odpęd. Zaskakuje wydajność: prawie 6 l surówki ponad 50%. Nawet fajnie pachnie, znam takich co już by to pili ;)
Dunder po wystudzeniu ok 10 BLG - rozpuściłem w nim 5 l melasy na kolejny nastaw - BLG ~23. Chyba nie ma potrzeby dodawać cukru?

Edit: grzałem pełną mocą, do 70° lekko jedynie mieszając przez wlew. Na grzałkach nie ma osadu :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 maja 2023, 19:05 przez arfi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Kamal »

Będzie miało ciężej pracować ;)
To uzyskasz jakieś 2L rumu 50%

Melasa z cukrowni ma przeważnie 42% cukru.
Aby mieć większy uzysk, trzeba by używać melasy mniej wyekslaptowanej.
K.
Obrazek

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Czyli sugerujesz dodać cukru, ile?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Kamal »

Nie sugeruję (pierwsze zdanie) ;)
Musiał byś z cukrem dodać wody, aby zbić blg.
K.
Obrazek

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Dodałem ledwie kilogram cukru trzcinowego a BLG wzrosło do 28. Dałem za dużo dundru? Czy dobrym wyjściem będzie podzielenie na dwa pojemniki i uzupełnienie cukrem/melasą do BLG ~23? Czy zostawić z tak wysokim?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Kamal »

Drożdże przerobią, ale dłużej.
Rozdzielając na 2, będą miały lżej pracować. Możesz też dodać wody ;).
Używałem kiedyś 80%/100% dundru, ale doczytałem, że na Jamajce stanowi on 40%. I celują w nastaw w okolicy 15BLG. I zmieniłem trochę podejście. Nastaw im dalej, to BLG już nie rośnie tak szybko w wywarze. Choć nie mówię, że całkowicie odszedłem od wykorzystywania całego dundru.
Wywaru nie używa dużo destylarni, większość zdecydowana, go poprostu utylizuje w kontrolowanych warunkach.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 maja 2023, 03:51 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Podzieliłem na dwa pojemniki, dolałem wody, jeszcze nieco melasy i 1 kg cukru (BLG <23), świeże drożdże i... nie chcą ruszyć :(
A minęło już kilka dni.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Kamal »

Napowietrzyłeś? Drożdże były dobre?
K.
Obrazek

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Świeże, z tej samej paczki. Uwodniłem, wlałem i zamieszałem. Może za mało. Dzisiaj rano nadal nic nie chodziło. Może zadam jakieś inne drożdże (aktualnie bayanus)?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Kamal »

Napowietrz i daj bayanus ;), te sobie praktycznie ze wszystkim radzą.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Góral bagienny »

:scratch: Czytaj dokładnie bo kolega dał bayanusy :hammer:
Jedyny problem jaki widzę to za duży dodatek dundru :scratch:
Wtedy trzeba trochu ponapierdzielać wiertarką by napowietrzyć lub ph się nie spodobało bayanusom.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Kamal »

Zrozumiałem, że aktualnie mu zostały bayanusy. ;)
K.
Obrazek

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Do jednego nastawu dodałem już fermiole, też bezskutecznie :(
Dzisiaj rano mocno napowietrzyłem, zobaczę co dalej. Może faktycznie to było przyczyną, nastawy zamknięte rurką - brak dostępu powietrza.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: dynio »

Góral ma rację. Miałem ten sam problem. Przyczyną była za duża ilość dundru do nastawu i zmiana drożdży tu nic nie pomoże.
Zbyt kwaśne środowisko dla drożdży, musisz to jeszcze rozcieńczyć
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

zwirek
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: zwirek »

Witam wszystkich jestem po dwóch odpędach i uzyskałem 16 l surówki ok 50%. Teraz chcę to rozcieńczyć do 20% i puścić na półkowej. Zostało mi ok 4 l nastawu i się zastanawiam czy go nie dodać, bo wylać szkoda a nie mam do czego go dodać. Robił już ktoś tak warto podkręci to trochę aromatu.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: jakis1234 »

Jasne, możesz dodać, przecież to to samo jakbyś rozcieńczył.
Co prawda nie napisałeś, o jaki surowiec chodzi, piszesz nastaw i jednocześnie wspominasz o aromacie, to co to jest?
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Post w temacie o melasie to raczej wiadomo że o rum chodzi :?
Nie każdemu smakuje urobek po jednej destylacji.
Ale tutaj będzie nieduża ilość możesz spokojnie dodać :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

zwirek
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: zwirek »

Hej tak to nastaw z melasy od pana rybki. Dzięki za info

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

arfi pisze: sobota, 3 cze 2023, 09:07 Do jednego nastawu dodałem już fermiole, też bezskutecznie :(
Dzisiaj rano mocno napowietrzyłem, zobaczę co dalej. Może faktycznie to było przyczyną, nastawy zamknięte rurką - brak dostępu powietrza.
Z obowiązki spieszę donieść, że nastawy oczywiście ruszyły, zapomniałem wspomnieć. Puszczam je właśnie na rurę i mam dylemat: otóż kilku znajomych po próbie z pierwszego gonu (dość jednak starannie ciętego), namawia mnie by tamto ‚serce’ zostawić bez destylacji. Destylacji poddać jedynie późniejsze frakcje. Mnie się specjalnie nie spieszy i myślałem wspólnie je przedestylować (jak radziła Kamila) i poddać dębieniu. Macie doświadczenia z jednokrotną destylacją części nastawu, czy tylko popsuję sobie całość a i tak nie uniknę ponownego gotowania? Wiem, że gusty są różne, ale chodzi mi raczej o dobrą praktykę.

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

By nie mnożyć tematów napiszę tutaj. Po wakacyjnej przerwie wracam do melasy. Mam pytanie, jak dużo dajecie dundru do kolejnych nastawów. Jak pisałem kiedyś, poprzedni musiałem solidnie rozwodnić by ruszył. Mam w jednym z pojemników taki nie wystartowany nastaw. Planuję dodać go do kolejnych. Czytam bardzo różne zdania na temat ilości stosowanego dundru. Od czego to zależy? Mój nastaw z melasy i cukru trzcinowego miał końcowe BLG ok 8, po destylacji dunder ma 12.

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: czytam »

1/3

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Pytanie o melase

Post autor: arfi »

Coś mi nie idzie z melasą i dundrem :) I to nie pierwszy raz. Niemal 3 tygodnie temu zrobiłem nastaw na rum: wlałem 20 kg melasy, 5 kg cukru trzcinowego, ok 25 l nastawu poprzedniego (nie wystartował, sporo tu było dundru). Woda do 100 l. Drożdże bajanusy - 20 g. BLG na start 26. Kilka razy dobrze napowietrzałem ale do dzisiaj nie ruszył. Planuję zrobić nastaw z 5 kg cukru trzcinowego i jak będzie dobrze pracować (namnożą się drożdże) przelać do beczki. Jaka jest szansa, że zmarnuję kolejne 5 kg cukru? :)
online
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 303
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Pytanie o melase

Post autor: Mrooq »

Sprawdzałeś ph nastawu? Może środowisko drożdzakom nie odpowiada i dlatego leniwe. Blg 26 to też sporo, ja bym przyczyny szukał w tych dwóch opcjach.
Zamieszaj dobrze, odlej próbkę z 5l i rozcieńcz, ewentualnie delikatnie podgrzej w okolice 30 stopni i zobacz czy ruszy
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”