Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.
Z Twojego opisu wygląda że Ty nie masz kolumny rektyfikacyjnej tylko pot-stilla
Szukaj tematów destylacja na pot- still lub rób tak jak napisałem na PW i mam nadzieję że nie będziesz żałował
Pozdrawiam Góral
Szukaj tematów destylacja na pot- still lub rób tak jak napisałem na PW i mam nadzieję że nie będziesz żałował
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Pomiar skrobi w zacierze
Witam fanów domowej whisky.
Niedawno zrobiłem swój pierwszy zacier kukurydziano – jęczmienny. Niby wszystko szło dobrze jednak badanie czy skrobia rozłożyła się już na cukry proste nieco mnie pokonało. Mianowicie – do badania użyłem jodyny z apteki i nawet po kilkugodzinnym zacieraniu jodyna zmieniała kolor.
Cały proces zacierania przeprowadziłem następująco:
Podgrzałem 30l wody do 95 st. Dodałem 2 ml alfa amylazy (dokładnie odmierzone strzykawką) i następnie dodałem 8kg drobno ześrutowanej kukurydzy. Przez godzinę utrzymywałem temperaturę około 95 stopni co chwilę mieszając. Potem ochłodziłem zacier do 65 st. I dodałem 2 kg słodu jęczmiennego – również śrutowanego. Następnie utrzymywałem temperaturę około 65 st mieszając co jakiś czas. Po ok 2 godzinach pobrałem próbkę i dałem na nią kroplę jodyny – zabarwiła się prawie na czarno, po kolejnych 2 godzinach to samo. W sumie utrzymywałem temperaturę 65 st około 8 godzin… po tym czasie jodyna dalej zmieniała kolor ale już na troszkę jaśniejszy, lecz nadal ciemny.
Wg innych opisów znalezionych w internecie zacieranie powinno trwać znacznie krócej. Co zrobiłem nie tak? Dodam tylko, że zacier wyszedł słodki i miał około 17-18 BLG. PH nie znam, zapomniałem zakupić papierki.
Moje pytanie brzmi: Czy jodyna może być używana do pomiaru zawartości skrobi? Czy można to sprawdzić jakoś inaczej? Cały dzień zacierania to strasznie dłuuugo.
Proszę bardziej doświadczonych o pomoc.
Niedawno zrobiłem swój pierwszy zacier kukurydziano – jęczmienny. Niby wszystko szło dobrze jednak badanie czy skrobia rozłożyła się już na cukry proste nieco mnie pokonało. Mianowicie – do badania użyłem jodyny z apteki i nawet po kilkugodzinnym zacieraniu jodyna zmieniała kolor.
Cały proces zacierania przeprowadziłem następująco:
Podgrzałem 30l wody do 95 st. Dodałem 2 ml alfa amylazy (dokładnie odmierzone strzykawką) i następnie dodałem 8kg drobno ześrutowanej kukurydzy. Przez godzinę utrzymywałem temperaturę około 95 stopni co chwilę mieszając. Potem ochłodziłem zacier do 65 st. I dodałem 2 kg słodu jęczmiennego – również śrutowanego. Następnie utrzymywałem temperaturę około 65 st mieszając co jakiś czas. Po ok 2 godzinach pobrałem próbkę i dałem na nią kroplę jodyny – zabarwiła się prawie na czarno, po kolejnych 2 godzinach to samo. W sumie utrzymywałem temperaturę 65 st około 8 godzin… po tym czasie jodyna dalej zmieniała kolor ale już na troszkę jaśniejszy, lecz nadal ciemny.
Wg innych opisów znalezionych w internecie zacieranie powinno trwać znacznie krócej. Co zrobiłem nie tak? Dodam tylko, że zacier wyszedł słodki i miał około 17-18 BLG. PH nie znam, zapomniałem zakupić papierki.
Moje pytanie brzmi: Czy jodyna może być używana do pomiaru zawartości skrobi? Czy można to sprawdzić jakoś inaczej? Cały dzień zacierania to strasznie dłuuugo.
Proszę bardziej doświadczonych o pomoc.
-
online
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.
Kolego, przeczytaj ten post - https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... na#p101812
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Zacier z kukurydzy i słodu ma tylko 10 blg.
Kolego Radius bardzo dziękuję za pomoc Przeczytałem cały temat i już wiem, że lepiej kupić płyn lugola. Wygląda na to, że wszystko zrobiłem dobrze tylko o wiele za długo, tak czy inaczej zacier fajnie pracuje więc pewnie coś z tego wyjdzie. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam