
-
Autor tematu - Posty: 327
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Podpiwek Staropolski Gozdawa
Czy ktoś miał z tym doczynienia? Może jakieś modyfikacje? Kupiłem bo brakowało do darmowej przesyłki a chyba nigdy tego trunku nie piłem 

-
- Posty: 871
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Tego nie piłem. Podpiwki trzeba lubić. Bardzo smaczny (moim zdaniem) jest lubelski z Biowinu. Na stałe mam klasyczny kujawski od Gelwe, ale robię inaczej, niż zalecają.
Szkoda, że ta tradycja u nas zanika. Kiedyś zawsze był w chałupach w okresie żniw. To takie nasze piwo zagrodowe. Na Kaszubach mówi się na to "cenczi piwò".
Szkoda, że ta tradycja u nas zanika. Kiedyś zawsze był w chałupach w okresie żniw. To takie nasze piwo zagrodowe. Na Kaszubach mówi się na to "cenczi piwò".
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu wobec fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 327
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
A po zrobieniu ile może stać zabutelkowany? Jak mi chociaż trochę posmakuje to spróbuje z tym kujawskim:-)
-
- Posty: 871
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Na pewno cały sezon. Ja robię praktyką piwowarską. Cukru dodaję do max 5 blg i refermentuję w butelce (ok. 5gr/0,5l). Nie mam niestety w ostatnich latach za wiele czasu na eksperymenty, a chciałbym zejść do 2blg i refermentacja by nie miał więcej, niż 1,5%alk. Dwa 3% podpiwki gaszą... chęć dalszego koszenia trawy w ogródku. 
Jeśli chodzi o kujawski daję dwa razy więcej suszu, niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Polecam też dodać chmiel - ten zawarty w mieszance kujawskiego jest na granicy wyczuwalności. Lubelski pięknie pachnie i smaczy amerykańskimi nutami cytrusów.

Jeśli chodzi o kujawski daję dwa razy więcej suszu, niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Polecam też dodać chmiel - ten zawarty w mieszance kujawskiego jest na granicy wyczuwalności. Lubelski pięknie pachnie i smaczy amerykańskimi nutami cytrusów.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu wobec fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 327
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Czyli standardowo podbić blg, przefermentować w butli, i potem do butelek. A nie za dużo cukru do butelek? Nie wystrzela po otwieraniu? Czy podpiwek poprostu ma być tak bardzo nagazowany? A jakie drożdże dodajesz?:-)
-
- Posty: 871
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Podpiwek ma być nagazowany, co z resztą gra z niskim woltażem. Generalnie to napój, który tradycyjnie wywala w sufit przy otwieraniu 
Fermentowane najpierw w fermentorze! W butli tylko refermentacja/nagazowanie. Instrukcja z opakowania Gelwe to instrukcja produkcji drożdżowych granatów.
Drożdże suche, zazwyczaj na 25l jedna paczuszka - wiem, jestem profanem. Kiedyś używałem drożdży Porter&Kvass od Gozdawy, ale już nie pamiętam efektu. Na pewno piekarnicze potrafią dać aromat drożdża, Gozdawa chyba mniej. Ostatnio zaszalałem i na wypasie zrobiłem na brązowym cukrze trzcinowym, ale czy to coś zmieniło... Niestety nie mam powtarzalnej receptury, więc i nie umiem porównać wpływu zmiany jednego składnika.
Bardzo dobre efekty daje też podpiwek z kawy zbożowej Kujawianka. W prawdzie nie ma w składzie cykorii, która podobno jest kluczowa dla tradycyjnego podpiwku kujawskiego (to nazwa zastrzeżona, jest chyba nawet stowarzyszenie producentów podpiwku kujawskiego), ale jest za to łatwiej dostępna. Tę jednak trzeba bezwzględnie nachmielić.

Fermentowane najpierw w fermentorze! W butli tylko refermentacja/nagazowanie. Instrukcja z opakowania Gelwe to instrukcja produkcji drożdżowych granatów.
Drożdże suche, zazwyczaj na 25l jedna paczuszka - wiem, jestem profanem. Kiedyś używałem drożdży Porter&Kvass od Gozdawy, ale już nie pamiętam efektu. Na pewno piekarnicze potrafią dać aromat drożdża, Gozdawa chyba mniej. Ostatnio zaszalałem i na wypasie zrobiłem na brązowym cukrze trzcinowym, ale czy to coś zmieniło... Niestety nie mam powtarzalnej receptury, więc i nie umiem porównać wpływu zmiany jednego składnika.
Bardzo dobre efekty daje też podpiwek z kawy zbożowej Kujawianka. W prawdzie nie ma w składzie cykorii, która podobno jest kluczowa dla tradycyjnego podpiwku kujawskiego (to nazwa zastrzeżona, jest chyba nawet stowarzyszenie producentów podpiwku kujawskiego), ale jest za to łatwiej dostępna. Tę jednak trzeba bezwzględnie nachmielić.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu wobec fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1521
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Robiłem z Gozdawy, tutaj ważne są jeszcze drożdże, robię na drożdżach piwnych, te na ogół mam pod ręką.
Wyszedł normalny, lubię podpiwek i ten był w porządku.
W przeciwieństwie do Kòpôcza nie robię tak mocno gazowanego, ale mi też zdecydowanie szybciej schodzi.
Traktuję podpiwek jako świetny napój na upały i wtedy 2-3 tygodnie wystarczą, żeby wypić.
Wyszedł normalny, lubię podpiwek i ten był w porządku.
W przeciwieństwie do Kòpôcza nie robię tak mocno gazowanego, ale mi też zdecydowanie szybciej schodzi.
Traktuję podpiwek jako świetny napój na upały i wtedy 2-3 tygodnie wystarczą, żeby wypić.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 327
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Czyli z drożdzami ogólnnie polecacie eksperymentować, to lubię:-):-):-):-)
-
Autor tematu - Posty: 327
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Nastawione. Dodałem chmielu lubelskiego i zaszczepiłem gęstwą drożdżową s04 po american stoucie. Smak taki prosto z paczki jest dość specyficzny, taka gorzka kawa zbożowa z chmielem. No ale zobaczymy co to wyjdzie po fermentacji:-):-)
-
- Posty: 1521
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Daj znać jak wyszło.
Robiłem kiedyś podpiwek z chmielem i nie bardzo mi to smakowało, wolę jednak czysty, ale może Tobie będzie smakował.
Robiłem kiedyś podpiwek z chmielem i nie bardzo mi to smakowało, wolę jednak czysty, ale może Tobie będzie smakował.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 871
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
@artur.sukiennik
To już wiesz dlaczego wspominałem o podpiwku na bazie Kujawianki. Jeśli wyczujesz w tym potencjał do tego, że to może być Twój smak, to warto eksperymentować: rodzynki, śliwki suszone, podpieczone skórki chleba, chmiele aromatyczne... To nasze piwo zagrodowe. Liczę, że Ci zasmakuje.
To już wiesz dlaczego wspominałem o podpiwku na bazie Kujawianki. Jeśli wyczujesz w tym potencjał do tego, że to może być Twój smak, to warto eksperymentować: rodzynki, śliwki suszone, podpieczone skórki chleba, chmiele aromatyczne... To nasze piwo zagrodowe. Liczę, że Ci zasmakuje.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu wobec fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1521
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
@Kòpôcz, poproszę o przepis, jaki robisz?
Ze śliwkami jeszcze nie robiłem.
Ze śliwkami jeszcze nie robiłem.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 871
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Toć pisałem - nie mam przepisu, to u mnie improwizacja. Stała (w miarę) jest proporcja suszu "kawy": 100gr/5l. Rodzynki dawałem 100gr na 25l, ale jakoś wyraźnie się nie przebiły. 100gr zielonej herbaty Earl Grey wsypane na 5 dni do fermentora fajnie orzeźwiło (a bałem się połączenia kawy zbożowej z herbatą). Śliwek paczkę na 25l dawało aromat, ale nie pamiętam, czy to była paczka 100, czy 200gr. Gdy dawałem zarumieniony w piekarniku suchy chleb to dawałem mniej suszu.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu wobec fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 327
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Myślę, że na stałe zagości w mojej piwniwniczce:-) lubię trunki które się szybko i przyjemnie przygotowuję a tutaj wydaje mi się, że mamy z tym doczynienia:-):-)
-
- Posty: 1521
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
@Kòpôcz A dzięki, spróbuję.
Tak Artur, to jest szybki i smaczny trunek
Tak Artur, to jest szybki i smaczny trunek

Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 78
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 08:15
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Ja podpiwek robię w dwóch wersjach bezalkoholowa:
Gotujesz zawartość paczki z 10 litrami wody, około 5 minut dłuższe gotowanie powoduje zwiększenie goryczy i większe nachmielenie. A więc jak kto lubi. Przeważnie łącze podpiwek Kujawski z staropolskim gozdawy 2 x 10 litrów. dodaje 0.7-0.8 kg. cukru na 10 litrów. Dodaje też czasem dodatkowo, pod koniec gotowania ekstrakt słodowy jęczmienny. Potem cedzę na dość dużym gęstym sicie i po ostygnięciu i zaprawieniu drożdży do butelek. Butelki używam po coli, napełniać do 2/3 butelki. Doba w ciepłym potem piwnica lodówka, zwiększa to trwałość tego napoju, w ciepłym zrobi się dość wytrawny. Odkręcać stopniowo spuszczając najpierw gaz nawet kilkukrotnie.
Wersja alkoholowa to po odcedzeniu i dodaniu drożdży, fermentacja burzliwa w naczyniu, beczce czy czym kto ma. Po uspokojeni się do butelek i jak przy piwie 0.5g glukozy czy cukru na 0.5 lira i butelkować. Można to przechowywać 2-3 miesiące, dłużej nie próbowałem.
Drożdże zazwyczaj używam piwne, szczególnie do wersji alkoholowej. Jednak bywało że na suchych piekarniczych lub zwykłych za sklepu spożywczego
Dodam że mój przyjaciel który nie lubi klasycznych piw, osusza mi zawsze piwo podpiwkowe.
Gotujesz zawartość paczki z 10 litrami wody, około 5 minut dłuższe gotowanie powoduje zwiększenie goryczy i większe nachmielenie. A więc jak kto lubi. Przeważnie łącze podpiwek Kujawski z staropolskim gozdawy 2 x 10 litrów. dodaje 0.7-0.8 kg. cukru na 10 litrów. Dodaje też czasem dodatkowo, pod koniec gotowania ekstrakt słodowy jęczmienny. Potem cedzę na dość dużym gęstym sicie i po ostygnięciu i zaprawieniu drożdży do butelek. Butelki używam po coli, napełniać do 2/3 butelki. Doba w ciepłym potem piwnica lodówka, zwiększa to trwałość tego napoju, w ciepłym zrobi się dość wytrawny. Odkręcać stopniowo spuszczając najpierw gaz nawet kilkukrotnie.
Wersja alkoholowa to po odcedzeniu i dodaniu drożdży, fermentacja burzliwa w naczyniu, beczce czy czym kto ma. Po uspokojeni się do butelek i jak przy piwie 0.5g glukozy czy cukru na 0.5 lira i butelkować. Można to przechowywać 2-3 miesiące, dłużej nie próbowałem.
Drożdże zazwyczaj używam piwne, szczególnie do wersji alkoholowej. Jednak bywało że na suchych piekarniczych lub zwykłych za sklepu spożywczego
Dodam że mój przyjaciel który nie lubi klasycznych piw, osusza mi zawsze piwo podpiwkowe.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 21:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 871
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Rozczaruję Cię - w tym "bezalkoholowym" masz przynajmniej 3-4% alkoholu z samego cukru. Robi się wytrawny, bo drożdże zjadają cukier, pierdzą dwutlenkiem węgla i śr...ją alkoholem. Odkręcając wypuszczasz drożdżowe bąki, ale już ich stolec rozpuszczony w cieczy pozostaje 

Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 21:54 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu wobec fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 327
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Piękny opis fermentacji
jakoś mnie nie przekonuje butelkowanie nie przefermentowanego napoju.
Raz miałem granaty i wystarczy:-):-) i tak samo nie przekonuje mnie butelkowanie w plastiki. To tak tanio i tandetnie wygląda:-):-)


-
- Posty: 1521
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Akurat w przypadku podpiwka, to takie plastikowe butelki są bardzo przydatne.
Pakuję podpiwek do brązowych, plastikowych butelek po piwie, daję tak do 2/3 i ściskam.
Widzę jak się nagazował i taka butelka na wycieczki rowerowe jest praktyczniejsza
Pakuję podpiwek do brązowych, plastikowych butelek po piwie, daję tak do 2/3 i ściskam.
Widzę jak się nagazował i taka butelka na wycieczki rowerowe jest praktyczniejsza

Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 78
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 08:15
- Załączniki
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Butelki szklane kapslowane ręcznie nie zdają egzaminu przy tym ciśnieniu już się o tym przekonałem. Mnie osobiście nigdy nie zawiodły plastikowe, ale jeśli się boisz butelek po napojach gazowanych to można zainwestować w cornelius keg z zaworem bezpieczeństwa Nadają się też do piwa można je dobijać CO2 w razie zaniku ciśnienia. Piłem na imprezie sok pomarańczowy nagazowany w takim wynalazku.
Odradzam stosowanie kanek po mleku dawne mocno się zamykały, nowsze mają inaczej rozwiązane zamknięcia potrafiące odskoczyć już przy małym ciśnieniu.
Odradzam stosowanie kanek po mleku dawne mocno się zamykały, nowsze mają inaczej rozwiązane zamknięcia potrafiące odskoczyć już przy małym ciśnieniu.
Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości