Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
gist
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 16 wrz 2013, 12:26
Krótko o sobie: Żyje i jest Oki.
Ulubiony Alkohol: Byle nie ze sklepu.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Południe Polski.
Podziękował: 1 raz

Post autor: gist »

Witam. Mam teoretycznie proste pytanie. Mając typowego aabratka o pojemności 50 litrów. Ile po jednej destylacji uzyskam gotowego przedgonu,serca, pogonu. Zaznaczam że chodzi mi przybliżoną ilość.
Ostatnio zmieniony środa, 17 mar 2021, 09:17 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ilość.

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Zależy od:
1. Przede wszystkim mocy wsadu. Jak będziesz destylować piwo, to cudów też nie zrobisz.
2. Destylujesz typowo na kolumnie zasypowej?
3. Destylujesz cukier / owoce / zboże ?

Generalnie kolumna zasypowa pozwala uzyskać 600ml etanolu z 1kg cukru. Mówię o sercu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ilość.

Post autor: Góral bagienny »

MASaKrA_Domingo pisze:
Generalnie kolumna zasypowa pozwala uzyskać 600ml etanolu z 1kg cukru. Mówię o sercu.
:scratch: Chyba trochu za dużo :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ilość.

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Nic za dużo. Wręcz za mało. Przy poprawnie prowadzonym procesie jesteś w stanie uzyskać nawet lekko ponad 600ml.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
gist
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 16 wrz 2013, 12:26
Krótko o sobie: Żyje i jest Oki.
Ulubiony Alkohol: Byle nie ze sklepu.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Południe Polski.
Podziękował: 1 raz
Re: Ilość.

Post autor: gist »

Myślałem o typowej cókrówie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ilość.

Post autor: Góral bagienny »

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Ilość.

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
MASaKrA_Domingo pisze:.. jesteś w stanie uzyskać nawet lekko ponad 600ml.
Brutto :?:

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Ilość.

Post autor: Szlumf »

Literatura (Jarociński, Jarosz "Gorzelnictwo i drożdżownictwo" str. 85) podaje wydajność na poziomie 0,61l z 1kg cukru po uwzględnieniu zużycia przez drożdże. Tak więc teoretycznie można uzyskać 0,6l serca z 1kg cukru. Ciekawi mnie bardzo ile odpadu i ile czasu na 1l poświęcają koledzy z takimi uzyskami.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ilość.

Post autor: rozrywek »

Autorze tematu. To wszystko zależy co rozumiesz pod pojęciem serce.
Dalej. Czy nastaw pracował właściwie i zszedł do końca.
Jakie było blg dundru.
Przedgon dobrze odebrany tej ilości wiele nie zmieni.

Pogon już tak.

Głównie pytasz o serce zapewne.
Potrafi się zdarzać bardzo różnie.

Proponuję skoncentrować się na tym nie ILE ale JAKIE.

Zastanów się nad tym poważniej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 mar 2021, 21:53 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Ilość.

Post autor: jakis1234 »

gist, ja na aabratku mam około 0,5 l z 1 kg cukru samego serca, reszta to przedgony i pogony, ale to wszystko zależy od tego jak prowadzisz proces.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ilość.

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Tak, ale pogony zbierasz i potem dalej rektyfikujesz. Faktycznie, po dwukrotnej rektyfikacji otrzymuję 0,54 - 0,55l z 1kg cukru, ALE zbierając pogony to już jest nieco ponad 0,6l etanolu.
Tym bardziej, że odlewam tylko 50-75ml ślepotki, a resztę dolewam do kolejnego pierwszego gotowania. Kolumna zbyt dobrze rozdziela, aby jej zalety nie wykorzystywać.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Ilość.

Post autor: jakis1234 »

Wylewam trochę więcej, ale fakt, pogony później i tak się rektyfikuje, czyli wychodzi trochę więcej niż 0,5 litra.
W sumie to nigdy jakoś tego dokładnie nie sprawdzałem.
Ilość nie jest to dla mnie priorytetem :)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Ilość.

Post autor: Skir »

MASaKrA_Domingo pisze: Tym bardziej, że odlewam tylko 50-75ml ślepotki, a resztę dolewam do kolejnego pierwszego gotowania. Kolumna zbyt dobrze rozdziela, aby jej zalety nie wykorzystywać.
Przedgony też? Rozumiem trochę pogonów, z gatunku nieśmierdzących, ale bez przesady. Celem jest uzyskanie najlepszego produktu i odseparowanie zanieczyszczeń. Wiadomo, że pogony w innym stężeniu mogą stracić cechy pogonowe (tak w uproszczeniu) i można przetwarzać ponownie. Ale tu raczej staram się uzbierać pogony do odrębnej re i puścić jej dwukrotnie lub 2,5 krotnie. Sceptycznie patrzę też na pomysły wyciskanie na siłę ostatniego procenta z KEGa. Pogony ciągnę od momentu destabilizacji 10 półki do czasu kiedy podejdą pod LM i skoczy temp na głowicy. Potem lecą smrody. Z 25l nastawu/zacieru mam ok 2,5 l serca 97% przy BLG ok 23-24. Może mało, ale czyste.
POGOnki (pogo to taki punkowy taniec i idealnie wpisuje się w kompozycje pogonów po różnych zacierach) przerabiam dwukrotnie szczególnie je wąchając i mocno tnąc frakcje. Tu nic nie zostaje już do kolejnej produkcji.
Cukru nie robię, więc się nie wypowiadam na temat wydajności.
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 mar 2021, 10:18 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ilość.

Post autor: Góral bagienny »

MASaKrA_Domingo pisze: Tym bardziej, że odlewam tylko 50-75ml ślepotki, .
No cóż o gustach a raczej o smakach nie dyskutujemy :?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ilość.

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Nie masz pojęcia o czym piszesz, ale musisz trzy grosze wtrącić? Kolumny nie masz, cukru nie gotujesz, ale o to jestem - góral, posiadacz wszelkiej wiedzy...

Jakbyś miał kolumnę i olm, to byś wiedział, że przedgony gromadzą się w górnej jej części i możesz je odbierać przez 3/4 procesu z LM. W tym czasie odbierasz czyste serce z OLM.
Wystarczy dobra stabilizacja i odpowiednio długa kolumna między olm a głowicą.

Zajmij się może bimbrem, góral.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Ilość.

Post autor: Skir »

@MASaKrA_Domingo spokojnie, bez nerwów. Kolega @góral wyraził słuszne zdziwienie, bez wycieczek osobistych.
Ja też się dziwię, że z całego procesu masz tylko odrzut w postaci 50-70ml ślepotki. Mam OLM i bufor , i wcale nie uważam, że lecący podczas odbioru serca z OLM przedgon z LM nadaje się do dodania do kolejnego pierwszego procesu. Po to go właśnie oddzielamy. Co innego pogony, ale tu są różne szkoły. Ja odpędzam jak się uzbiera dużo, bo dążę do czystego trunku.
Też już dawno nie robiłem cukru, ale proces na kolumnie jest taki sam bez względu na zacier/nastaw.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ilość.

Post autor: Góral bagienny »

MASaKrA_Domingo pisze:Nie masz pojęcia o czym piszesz, ale musisz trzy grosze wtrącić? Kolumny nie masz, cukru nie gotujesz,

Zajmij się może bimbrem, góral.
To że nie mam kolumny to nie znaczy że nie wiem o czym piszę ;)
Nie mam bo nie chce, czysta mi nie smakuje :)
Bimber Panie Masakra Domingo to się z cukru robi ;)
Ja gotuję owoce i zboża to tak gwoli przypomnienia ;)
Edit. Kolumnę mam tyle że półkową ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 mar 2021, 21:08 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ilość.

Post autor: rozrywek »

Masakra i góral.
Szanuję was obydwu. I tak zamierzam dalej.
Skir popitkę poda a ja przytrzymam drzwi.
Aby nikt nie wlazł. Bo nie popijam nigdy.

Ps uczy. Pot still. Aabratek ogłupia.
Ps jest Piękny. Nieobliczalny i nieprzewidywalny. I tutaj jest potrzebny operator który ma nocnik. Aby być przy nim cały czas.

Aabratek dobrze, poprawnie prowadzony da wyniki. Dobre wyniki.
Ale co ma,sprzęt do uzysku jak maszyna jest kiepska i operator nie umie latać?


Uzyski kumulując będą te same. To wszystko zależy co jest sercem a co nie.

Chłopaki co na zgodę...naleśniki? Czy od rszu po baniaku? Usmażę i poleję jak będzie trzeba
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ilość.

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Skir pisze:@MASaKrA_Domingo spokojnie, bez nerwów. Kolega @góral wyraził słuszne zdziwienie, bez wycieczek osobistych.
Ja też się dziwię, że z całego procesu masz tylko odrzut w postaci 50-70ml ślepotki. Mam OLM i bufor , i wcale nie uważam, że lecący podczas odbioru serca z OLM przedgon z LM nadaje się do dodania do kolejnego pierwszego procesu. Po to go właśnie oddzielamy. Co innego pogony, ale tu są różne szkoły. Ja odpędzam jak się uzbiera dużo, bo dążę do czystego trunku.
Też już dawno nie robiłem cukru, ale proces na kolumnie jest taki sam bez względu na zacier/nastaw.
No właśnie nie. Z cukru nie masz metanolu, więc możesz je zagęszczać. Wiesz, że ponad 80proc przedgonow to czysty etanol?
I nie chodzi o chciwość. Moim zdaniem popartym kubkami smakowymi, znacznie lepiej jest odebrać mało przedgonow do wylania, a potem odebrać ok 800ml metoda kropelkową, niż odebrać nawet i 300ml i wylać, a potem już nie robić nic. I te ,800ml dodaję do kolejnego pierwszego gotowania.
Jeśli nie masz białka w fermentacji, możesz śmiało zagęszczać przedgony wlewając sporą ich ilość do kolejnego pierwszego gotowania.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ilość.

Post autor: MASaKrA_Domingo »

defacto pisze:Serwus
MASaKrA_Domingo pisze:.. jesteś w stanie uzyskać nawet lekko ponad 600ml.
Brutto :?:
Właśnie zmierzyłem naczynie do którego odbieram alkohol. Przepraszam, wprowadziłem Was w błąd. Odbieram ok 570ml alkoholu z kg cukru. Wliczam w to zagęszczanie przedgonow w opisany powyżej sposób oraz pogonow jako zlewki z kolumny i bufora. Wiecie o co chodzi, a z telefonu nie będę się rozpisywać.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ilość.

Post autor: rozrywek »

Masakra. Nie przedgony a przedserce.
Taka moja własna terminologia.
Etanol owszem. Jest zawarty w tym całym gówienku. Ale po to spisujemy go na straty aby dostać się do serca tak?.

Serduszko ma być czyściutkie.

Pozbieraj sobie tego trochę i puść jeszcze raz. Pogony to inna historia. Ja je dzielę na 3. Przedgonów nie. Mam gdzieś te pół litra. Śmierdzi mi i tyle. Wylewam.

Pogony mają ciężkie frakcje. Przedgony o wiele lżejsze. Nie da się tego wyeliminować w całości.

W procesach naszych jakiejkolwiek kolumny byśmy nie zastosowali....to nie wyeliminujemy tych frakcji. Ograniczymy jedynie. I nat tym pracujmy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Przedserce, tak to bardzo dobra nazwa. Podoba mi się :)

Oczywiście, czystość ponad wszystko przy produkcji spirytusu, ale jestem inżynierem. Dla mnie optymalizacja i zrozumienie procesu to przyjemność sama w sobie.

A to moje przedserce zobacz z jakim nadmiarem jest odbierane. Wtedy mam pewność, że serce czyste jak tylko może być. Po dwukrotnej rektyfikacji alkohol jest taki, jaki ma być, a jednocześnie uzysk mam maksymalny.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: rozrywek »

Ja też odbieram z nadmiarem.
Dlatego u mnie powstala terminologia przedgon. Przedserce. Serdunio. Poserce. I do tego 3 rodzaje pogonów. Jamajczyk. Rumun i Troll.

Odnośnie dwóch tych frakcji przedserce i poserce. Jest nie takie i już. Wszyscy twierdzą....stary co ty pitolisz. Przecież jest zaj......te. nie nie jest. Do następnego drugiego przerobu pójdzie.

Masakra jesteśmy podobni. Nie potrafimy się zatrzymać. Chcemy lepiej. Jeszcze lepiej. I to właśnie jest wspaniale.


Autorze tematu. Tutaj nie ma odpowiedzi.
Rozumiem że chciałbyś dane w ml. Tyle tego a tyle tego.

Tylko że dane jakie ci podamy nigdy nie będą dokładne. Ponieważ się nimi zasugerujesz i zastosujesz.
A to jest kluczowy błąd. Sam musisz ocenić czy to już jest koniec czy nie ma już nic.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: Skir »

Jest gdzieś taki kalkulator: litry zacieru/nastawu, BLG i wynik: ilość serca, przedgonów i pogonów? Ciekawi mnie to, bo zawsze na oko robiłem, paszczowo (ostre) - węchowo (capi), ale ten drugi zmysł jeszcze nie doszedł do siebie i chyba już nie dojdzie. Pogony są łatwe do zdiagnozowania. Gorzej z przedgonami czy przedsercami. Też wolę odebrać mniej serca, niż zanieczyszczać je niechcianymi dodatkami, na które moja wątroba już nie patrzy tak obojętnie, jak kiedyś.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: kiwitom23 »

Skir pisze:Jest gdzieś taki kalkulator: litry zacieru/nastawu, BLG i wynik: ilość serca, przedgonów i pogonów?.
Gdzie takowy kalkulator można znaleźć? A swoją drogą, jak tu dzielić, jak się straci smak i węch, a to zdaje się ostatnio dość popularne jest? Tragedia. Wtedy tylko kalkulator chyba zostaje.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: rozrywek »

Kiwitomie23

To zależy od sprzetu. Ps to inna technologia.
Ale przy np: aabratku z bardzo dobrej jakości termometrami wskazania trmperatur są wyznacznikiem. I głowicy i kotła.

Niektorzy tak właśnie pracują.

Odbierają do konkretnego skoku temperatury. A przy pewnej wartości zwyczajnie kończą proces.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: jakis1234 »

Na aabratku spokojnie można tak pracować, jak się pozna sprzęt.
Cukrówkę odbieram do konkretnej temperatury w kegu jako serce, a potem już jako pogony.
Nie muszę nawet próbować czy wąchać. Proces jest powtarzalny do bólu.
Oczywiście co innego przy pracy jako ps.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

kiwitom23 pisze:
Skir pisze:Jest gdzieś taki kalkulator: litry zacieru/nastawu, BLG i wynik: ilość serca, przedgonów i pogonów?.
Gdzie takowy kalkulator można znaleźć? A swoją drogą, jak tu dzielić, jak się straci smak i węch, a to zdaje się ostatnio dość popularne jest? Tragedia. Wtedy tylko kalkulator chyba zostaje.
Cukrówkę już dawno nie odbieram na smak. Po co? Sprawdzam raz przy zaczęciu odbierania przez OLM. Zawsze efekt jest ten sam lub coraz lepszy z czasem ( lepsza kontrola warunków fermentacji, drobne poprawki procesu destylacji ), więc kieruję się tylko wskazaniami maszyny. To w zupełności wystarcza.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: lesgo58 »

Skir pisze:Jest gdzieś taki kalkulator: litry zacieru/nastawu, BLG i wynik: ilość serca, przedgonów i pogonów?
Nie ma i nie będzie. Jesli nawet ktoś coś takiego zrobił to robił to w warunkach laboratoryjnych. W naszych warunkach jest za dużo zmiennych, żeby wyliczyć ile czego będzie. Pozostaje tylko doświadczenie i zmysły.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

użytkownik usunięty
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
kiwitom23 pisze:
Gdzie takowy kalkulator można znaleźć?
Autorem jest @jozek 666
Mam takie cóś na swoim telefonie. Coś tam korzystam ale przy tego typu obliczeniach, zupełnie nie przydatne. Bo to się już wie i traktuje to już raczej rutynowo, instynktownie. Stała ilość cukru lub glukozy, stała ilość wsadu i daje to tyle a tyle przodu do wylania a następne 0,7l urobku, przeznaczam do następnego procesu. Nie potrzebuję nosa, żeby proces poprawnie przeprowadzić.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: kiwitom23 »

rozrywek pisze:To zależy od sprzetu. Ps to inna technologia.
Myślałem właśnie o PS-ie.
jakis1234 pisze:Na aabratku spokojnie można tak pracować, jak się pozna sprzęt.
MASaKrA_Domingo pisze:Cukrówkę już dawno nie odbieram na smak.
Wiedziałem, że na kolumnach zasypowych kieruje się procesem tylko na podstawie temperatur, lub prawie tylko. Oczywiście po dobrym poznaniu sprzętu, chyba?
lesgo58 pisze:Nie ma i nie będzie.
Generalnie chyba byłoby coś takiego wykonalne przy podaniu kilku, może kilkunastu (łącznie z ciśnieniem, danymi nastawu, sprzętu itp) parametrów. Oczywiście było by to obarczone jakąś tolerancją, ale dla początkujących z pewnością pomocne.

W każdym razie bardzo dziękuję za informacje. Zaczynam już je mocno kompletować, gdyż sprzęt został już dzisiaj zadatkowany u polecanego na forum wykonawcy. Niskie ukłony dla @jakis1234 za super inicjatywę. A wracając do tematu, to czy rektyfikując zboża, czy ziemniaki proces jest porównywalny z cukrem i tak samo powtarzalny? Też kierujecie się wtedy li tylko temperaturami, czy może bardziej ogólnie: czy rektyfikacja bez względu na wsad jest porównywalna?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: jakis1234 »

Nie @kiwitom23, zacierane wsady robi się na smak i moc i właśnie tutaj potrzebne jest doświadczenie i umiejętność wychwycenia co ma iść do serca. Tutaj za mocno tnąc, można pozbawić się najważniejszych smaków. No chyba, że chcesz uzyskać jak najczystszy spirytus.
Dlatego najlepiej dzielić urobek na mniejsze butelki i po kilku dniach decydować co zostaje, a co idzie na zasypową.
W tym procesie doświadczenie jest niezastąpione.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 mar 2021, 15:55 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: kiwitom23 »

jakis1234 pisze:Nie @kiwitom23, zacierane wsady robi się na smak i moc.
Czyli porównywalnie do PS-a - papuga i kubki smakowe? Czytam na forum, że produkty ze zbóż i ziemniaków mają łagodniejszy i lepszy smak, choć na chłopski rozum efektem końcowym jest ten sam czysty produkt chemiczny - etanol.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: jakis1234 »

To nie takie proste, trochę zależy od tego co chcesz uzyskać.
Można robić spirytus 96% i potem rozrabiać do pijalnej wersji, wtedy pracujesz jak na zasypowej, ale większość smaków zostanie wycięte.
Można też pracować, tak jak napisałeś, jak na ps i uzyskać bardziej smakową wódkę.
Etanol ten sam, ale dodatki inne :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 mar 2021, 16:02 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: kiwitom23 »

Czy w takim razie nie lepiej byłoby zboża i ziemniaki robić np na półkowej, zamiast na zasypowej (bo chyba reflux wyłączasz w takim przypadku, chcąc uzyskać smaki). Czy w ogóle robić to w trybie PS? Piszę cały czas o spirytusie 96.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 mar 2021, 16:08 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

rastro
2500
Posty: 2597
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: rastro »

Ale to wciąż zależy, jedni chcą burbona inni spirytus z duchem i to pod finalny produkt dobiera się metodę oczyszczania.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: jakis1234 »

Nie mam porównania, nie dysponuję półkową, ale pewnie tak.
Jeżeli chcesz 96, to reflux zostaje, najwyżej umiejętniej tniesz przedgony i pogony, przepuszczając więcej, ale to odbierając osobno, żeby nie zepsuć serca.
Jeżeli smakówka, to ja robię bez refluxu i na krótkiej kolumnie (trochę miedzi i głowica).
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: kiwitom23 »

jakis1234 pisze:Jeżeli chcesz 96, to reflux zostaje
Dziękuję bardzo, smakówka to jasna sprawa - tryb PS i cięcia niezbyt mocne, oraz kilka próbek przed i po, do decyzji późniejszej. Chodziło mi właśnie o 96, bo o nim czytałem, że ze zbóż i ziemniaków wychodzi dużo lepszy. Czyli trzeba wykazać się wyczuciem i nie ciąć tak mocno jak przy cukrze. Dziękuję bardzo!!!
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

I pamiętać trzeba o jednym. Nawet przy 96%, przy kilkukrotnej rektyfikacji, zawsze pozostanie smak surowca. Może lżejszy, może na finishu, ale pozostanie. Tego nie przeskoczysz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Ile po jednej destylacji uzyskam przedgonu,serca,pogonu?

Post autor: Skir »

Na szczęście smak został i doświadczenia procesów. Ale qrna niektórych zapachów nie czuję. Nad morzem czuję zapach chleba z piekarni zamiast smrodu wodorostów, a moczu kocura, który przychodzi zaznaczyć swoje terytorium na moich drzwiach wcale, choć to ponoć strasznie capi.
Cukrówki już nie robię, chyba że kolega poprosi o spirytus na nalewki. A ze śruty i skrobi tak. I tu różne BLG, różne gęstości, różne smaki. Najczęściej najpierw na półkowej, a potem pogony i przedserce rektyfikuję na zasypowej z buforem i OLM. Przy takiej podwójnym, niepowtarzalnym procesie trudno określić, gdzie przedgon a gdzie serce. Określenie pogonów nie sprawia problemu:
- poniżej 40% przy odbiorze z półkowej;
- skok na 10 półce i 84* na buforze przy kolumnie z wypełnieniem.
Przedgony na 25l wsadu: 50ml rozpałka, trzy zrzuty jeziorka co 20 minut plus zrzut z OLM w celu przeczyszczenia i odbiór kropelkowy z LM (kropelka na 3-5 s). Wylewam pierwsze 50 i trzy zrzuty, ale później zawsze miałem dylemat, bo zapach wydawał mi się całkiem sympatyczny ;). To czasem dorzucam do pogonów i na rektyfikacje dwukrotną. Gdzieś w połowie procesu zamykam LM, bo kropelki nader smaczne :). W sumie jakieś 350ml.
Pogony: przyjąłem sobie odbierać z LM do momentu aż podskoczy temperatura na głowicy.
@MASaKrA_Domingo oczywiście każdy produkt daje inny zapach i smak pomimo rektyfikacji. Z czasem każdy się tego nauczy (chyba) i odróżni rektyfikowaną z jęczmienia, pszenicy, kukurydzy, skrobi czy buroka.
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”