Cukrówka, stare drożdże.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: wieku »

Panowie przez przypadek zalałem cukrówka drożdżami po terminie ważności :/. Drożdże praktycznie nie wystartowały a po dwóch dniach, pojawiła się chyba pleśń. Da się to ratować czy kanał ? ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
koncentraty wina
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Cukrówka, stare drożdże.

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Oczywiście, że nie wylewaj. Zostaw. Chyba, że nie widzisz oznak fermentacji. Wylać, to zawsze zdążysz.
Poczekaj, daj im czas. Może i jakaś pleśń się przyplątała, ale mimo wszystko jeśli drożdże właściwe ruszyły, to pleśń i tak nie przetrwa.

Jak to mawiają "jeździć, obserwować".
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cukrówka, stare drożdże.

Post autor: wieku »

Jutro będzie świerza paczka drożdży, dodać ? Teoretycznie po dwóch dniach zawsze miałem burzliwa fermentację a tu poza pianą to cisza :(

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cukrówka, stare drożdże.

Post autor: wieku »

Kotki rosną :( drożdże chyba padaka bo z góry piana, a na dnie już gruba warstwa martwych drożdży. Jutro idzie nową paczka do środka.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”