Witam. Udało mi się znaleźć osobę która sprzedaje sok z białych winogron. Cena dość dobra bo 100$ kanadyjskich za 200L beczkę. Sprzedawca napisał że sok jest aktualnie zamarznięty i że ma 20 brix i ph3.2
Chciałem zapytać czy nada się to na produkcję destylatu?
Nie mam zabardzo doświadczenia w produkcji wina.
Sent from my SM-A715W using Tapatalk
Nastaw z soku z białych winogron riesling.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Nastaw z soku z białych winogron riesling.
@defacto jak dodasz przeprawę tego baniaczka przez ocean to cena nie będzie aż tak atrakcyjna . Bo zakładam że skoro cena jest w CAD to i towar tam stoi...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z soku z białych winogron riesling.
No właśnie. Towar znajduje się w Ontario w Kanadzie.
Niagara region słynie z winorośli i produkcji wina, szczególnie icewine.
Przypadkowo natrafiłem na ogłoszenie na lokalnym portalu. Nigdy za bardzo nie interesowałem się produkcją wina. Jesienią handlarze sprzedają winogrona w drewnianych skrzynkach lub gotowy sok do fermentacji we wiadrach 20L po 35-40$ więc nie kalkulowało mi się to zbytnio. Ale 100$ za 200L to już się opłaca.
Sprzedawca pisze że sok jest zamarznięty i mi to nie przeszkadza gdyż i tak bym z tym czekał do wiosny. Ciężko zniesc 200L beczkę do piwnicy no i podejrzewam że żonka nie była by zachwycona.
Sent from my SM-A715W using Tapatalk
Niagara region słynie z winorośli i produkcji wina, szczególnie icewine.
Przypadkowo natrafiłem na ogłoszenie na lokalnym portalu. Nigdy za bardzo nie interesowałem się produkcją wina. Jesienią handlarze sprzedają winogrona w drewnianych skrzynkach lub gotowy sok do fermentacji we wiadrach 20L po 35-40$ więc nie kalkulowało mi się to zbytnio. Ale 100$ za 200L to już się opłaca.
Sprzedawca pisze że sok jest zamarznięty i mi to nie przeszkadza gdyż i tak bym z tym czekał do wiosny. Ciężko zniesc 200L beczkę do piwnicy no i podejrzewam że żonka nie była by zachwycona.
Sent from my SM-A715W using Tapatalk
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lut 2021, 15:22 przez Maniecki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 30 sty 2021, 13:57
- Ulubiony Alkohol: najbardziej ulubiony trunek, to ten własny ;)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: lubuskie
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku z białych winogron riesling.
Nada się. Te 20 Brixów da wino 8-9%, takie jakie stosuje się do brandy/koniaku. pH jest na granicy teoretycznej, w zasadzie nie powinno być niżej niż 2,9.
Wino, co powstanie, trzeba zlać znad osadu (najlepiej dwukrotnie), aby nie było drożdży w surówce do destylacji.
Destylacja dwukrotna na alembiku - pierwsza to odpęd, czyli wszystko co się da wydobyć (powinien wyjść destylat 28-30%); druga destylacja (do kotła idzie ten 30% destylat) z podziałem na frakcje, serce od 72% do 60% (przedgony i pogony wracają do pierwszej destylacji, albo po rozcienczeniu do ok. 30% ponowna destylacja z podziałem na frakcje). I na koniec dojrzewanie. Na zdrowie!
Wino, co powstanie, trzeba zlać znad osadu (najlepiej dwukrotnie), aby nie było drożdży w surówce do destylacji.
Destylacja dwukrotna na alembiku - pierwsza to odpęd, czyli wszystko co się da wydobyć (powinien wyjść destylat 28-30%); druga destylacja (do kotła idzie ten 30% destylat) z podziałem na frakcje, serce od 72% do 60% (przedgony i pogony wracają do pierwszej destylacji, albo po rozcienczeniu do ok. 30% ponowna destylacja z podziałem na frakcje). I na koniec dojrzewanie. Na zdrowie!