Nastaw z soku pomarańczowego
Witajcie. Sytuacja sprowokowała mnie do eksperymentalnego nastawu z soku pomarańczowego. Ponieważ nie udało mi się znaleźć żadnych materiałów (może nie wiedziałem gdzie szukać), spróbowałem. 20 litrów w/w produktu, pożywka do drożdży winiarskich, drożdże bayanusy. Ruszyło po kilkudziesięciu minutach ale przestało po jednym dniu... BLG 0. Po dodaniu 2kg cukru (Blg 15) intensywna i burzliwa fermentacja. Z pojemnika wylewała się piana... Rozpuściwszy 10 kapsułek esputiconu, dodałem i zdołałem opanować sytuację. Bulgocze często i ładnie pachnie... Dziś drugi dzień... cdn...
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Serwus
Jak dołożysz jeszcze cukier, który w naturalnej formie w niemałych ilościach w tym soku występuje, to moim zdaniem, karmienie drożdży zakończyć powinieneś na 2 - 2,5kg cukru zwłaszcza, że to 20l nastaw. Drożdże zapewne wytrzymają i dociągną do 0Blg. Swoją drogą, ciekaw jestem wyniku końcowego.
Jak dołożysz jeszcze cukier, który w naturalnej formie w niemałych ilościach w tym soku występuje, to moim zdaniem, karmienie drożdży zakończyć powinieneś na 2 - 2,5kg cukru zwłaszcza, że to 20l nastaw. Drożdże zapewne wytrzymają i dociągną do 0Blg. Swoją drogą, ciekaw jestem wyniku końcowego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Sprawdzałeś BLG samego soku? Dlaczego, aż tak dużo cukru dodałeś? Do jakiego % wytrzymują te bayanusy? Żebyś za szybko nie ubił drożdży procentami, bo wtedy straszny ulepek wyjdzie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Kiedyś mierzyłem zawartość cukru w świeżo wyciśnietym, wstępnie wyklarowanym soku z pomarańczy. Wyszło mi 7Blg. Czyli nie mało nie dużo. Coś jest. Po za tym bayanusy bez wysiłku ciągną do 18% a słyszałem, że jeśli odpowiednio ferment prowadzisz, do 20% dociągnąć potrafią. Czyli że żarłoczne stworzenia muszą być.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Ja na 45kg owoców (jabłka , śliwki ,gruszki ) dawałem po 2kg cukru
Jeżeli chcesz jak najwięcej aromatów w destylacie to proporcje są 1-10
W tej chwili to już jest cukrówka z dodatkiem soku
Myślę że lepszy efekt uzyskałbyś dodając sok do 2 gotowania .
Niemniej powodzenia w eksperymencie
Psotnik58 pisze: Myślę, że 4kg to nie jest dużo.
Ja na 45kg owoców (jabłka , śliwki ,gruszki ) dawałem po 2kg cukru
Jeżeli chcesz jak najwięcej aromatów w destylacie to proporcje są 1-10
W tej chwili to już jest cukrówka z dodatkiem soku
Myślę że lepszy efekt uzyskałbyś dodając sok do 2 gotowania .
Niemniej powodzenia w eksperymencie
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Robiłem kiedyś takie wynalazki i najlepszy efekt był gdy do cukrówki 25l dodawałem z 3kg startych jabłek.
Natomiast do 2gotowania dodawałem sok z antonówki
Poszło to dość szybko bo dobre było
Moda proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu
Pełna zgoda tylko nie przesadzać z cukremPsotnik58 pisze:Może owoc dodany do pierwszego gotowania zrobi więcej dobrego?
Robiłem kiedyś takie wynalazki i najlepszy efekt był gdy do cukrówki 25l dodawałem z 3kg startych jabłek.
Natomiast do 2gotowania dodawałem sok z antonówki
Poszło to dość szybko bo dobre było
Moda proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lut 2021, 21:32 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
A sok z pomarańczy się pieni, bo zawiera dużo pektyn, a te z kolei mają długie łańcuchy w swoich cząstkach i stanowią barierę dla uciekających bąbli gazu. Podobnie, jak gotujesz mleko ( białka to też wieloatomowe cząstki ).
Akurat da się zauważyć, że 1-2kg wkrojonych swojskich jabłek polepsza pracę cukrówek. Wypróbowane na dwóch identycznych nastawach z zaniżoną ilością Alcotec Pure 48 ( po 2 paczki na 200l ).jakis1234 pisze:Tak jak jabłka dodane do cukrówki
A sok z pomarańczy się pieni, bo zawiera dużo pektyn, a te z kolei mają długie łańcuchy w swoich cząstkach i stanowią barierę dla uciekających bąbli gazu. Podobnie, jak gotujesz mleko ( białka to też wieloatomowe cząstki ).
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Tak, tylko raczej ciężko nazwać to winem czy nawet nastawem jabłkowymMASaKrA_Domingo pisze:Akurat da się zauważyć, że 1-2kg wkrojonych swojskich jabłek polepsza pracę cukrówek.jakis1234 pisze:Tak jak jabłka dodane do cukrówki
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lut 2021, 16:16 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Piszemy o aromatach a Ty wyjeżdżasz z pracą drożdży
Warto czytać temat od początku
My o niebie a ty o chlebie .MASaKrA_Domingo pisze: Akurat da się zauważyć, że 1-2kg wkrojonych swojskich jabłek polepsza pracę cukrówek.
Piszemy o aromatach a Ty wyjeżdżasz z pracą drożdży
Warto czytać temat od początku
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Eh. Jak już przyganiasz komuś od pobieżnego czytania tematu, to zobacz sam, jak odpisujesz.
Jak to szło?
Źle przeczytałeś, czy po prostu lubisz szukać zwady? Widzę, że nie pierwszy raz to robisz.
Jak to szło?
Odpisywałem na temat 1-2kg jabłek w 200l cukrówki, a nie o nastawie pomarańczowym.My o niebie a ty o chlebie .
Źle przeczytałeś, czy po prostu lubisz szukać zwady? Widzę, że nie pierwszy raz to robisz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Jeśli chcesz być ironiczny, źle to robisz. Ironia wymaga dwuznaczności, a nie braku zrozumienia znaczenia słowa "dygresja".
Nie wiem dlaczego to robisz ( szukasz zwady ), ale celuj proszę gdzieś indziej. Ewentualnie czytaj proszę dokładnie posty i tematu nie będzie.
Pozdrawiam.
Nie wiem dlaczego to robisz ( szukasz zwady ), ale celuj proszę gdzieś indziej. Ewentualnie czytaj proszę dokładnie posty i tematu nie będzie.
Pozdrawiam.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
No cóż ktoś ewidentnie nie rozumie słowa dygresja mimo to go używa
Zapytałem czy robiłeś taki nastaw i destylowałeś go
Odszedłem od tematu o nastawie z soku pomarańczowego
I to jest właśnie to jest dygresja
Jak widzisz co nieco pamiętam z szkoły
Pozdrawiam
Zapytałem czy robiłeś taki nastaw i destylowałeś go
Odszedłem od tematu o nastawie z soku pomarańczowego
I to jest właśnie to jest dygresja
Jak widzisz co nieco pamiętam z szkoły
Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Witam ponownie.
Zakończyłem dziś pracę nad w/w tematem. Po zakończeniu fermentacji zlałem do klarowania a ponieważ temperatura sprzyja, więc długo to nie trwało. Destylowałem dwa razy, do ostatniego dając skórkę z pomarańczy. Aromat piękny, mimo że świeży produkt. Teraz tylko czasu trzeba...
Pozdrawiam.
Zakończyłem dziś pracę nad w/w tematem. Po zakończeniu fermentacji zlałem do klarowania a ponieważ temperatura sprzyja, więc długo to nie trwało. Destylowałem dwa razy, do ostatniego dając skórkę z pomarańczy. Aromat piękny, mimo że świeży produkt. Teraz tylko czasu trzeba...
Pozdrawiam.
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Cześć, nie chcę zakładać nowego tematu więc może podłączę się pod ten (choć widzę, że stary).
Czy ktoś robił z Was nastawy cukrowe zmieszane z sokami / sfermentowanymi/przeterminowanymi sokami? Jak to wychodzi?
I drugie pytanie - bo pojawiła się kwestia jabłek / owoców dorzucanych do nastawów cukrowych. W jakich powinne one być proporcjach? W jakim stanie owoc powinien być podawany? Pokrojony, w drobnych kawałkach, zmielony?
Czy ktoś robił z Was nastawy cukrowe zmieszane z sokami / sfermentowanymi/przeterminowanymi sokami? Jak to wychodzi?
I drugie pytanie - bo pojawiła się kwestia jabłek / owoców dorzucanych do nastawów cukrowych. W jakich powinne one być proporcjach? W jakim stanie owoc powinien być podawany? Pokrojony, w drobnych kawałkach, zmielony?
-
online
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Możesz wrzucić w całości. Pestki nie przeszkadzają.
Co do ilości to jak najwięcej. Mi religia zabrania dodawania do jabłek cukrówki
Ja bym zrobił z samych jabłek ewentualnie z dodatkiem 0,5 - 0,7kg cukru na 10kg jabłek, ale jak chcesz dodać do cukrówki to im więcej jabłek a mniej cukru tym lepiej.
Co do ilości to jak najwięcej. Mi religia zabrania dodawania do jabłek cukrówki
Ja bym zrobił z samych jabłek ewentualnie z dodatkiem 0,5 - 0,7kg cukru na 10kg jabłek, ale jak chcesz dodać do cukrówki to im więcej jabłek a mniej cukru tym lepiej.
Pozdrawiam
Darek
Darek