Wino z ryżu na koji
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino z ryżu na koji
Piszę że ulubione, bo mają jeden z dłuższych wątków na forum.
Jak mi się zwolni jakiś mały baniaczek to spróbuję.
Widzę że Chińczycy robią czerwone wino ryżowe na tych drożdżach Koji f-my Angel, ale dodają też tajny składnik czyli czerwony fermentowany ryż (Red Yest Rice). Ten ryż jest traktowany jakimś specjalnym grzybkiem Monascus purpureus, nie do dostania u nas.
Ogólnie przepis wygląda tak, że parowany i schłodzony biały ryż mieszany jest z czerwonym fermentowanym ryżem, drożdżami koji i wodą. To się fermentuje przez 2-3 tygodnie jest odciskane klarowane i wychodzi czerwono-pomarańczowe winko.
U nas raczej myślałem o zwykłym ryżu, rodzynkach, cukrze i drożdżach koji typu angel. Nie mam pojęcia jakie proporcje dać? Jak tu wyliczyć docelowe Blg i czy stosować jakieś dodatkowe zabiegi np. parowanie lub gotowanie ryżu? Czy ew. zrezygnować z cukru?
Jak mi się zwolni jakiś mały baniaczek to spróbuję.
Widzę że Chińczycy robią czerwone wino ryżowe na tych drożdżach Koji f-my Angel, ale dodają też tajny składnik czyli czerwony fermentowany ryż (Red Yest Rice). Ten ryż jest traktowany jakimś specjalnym grzybkiem Monascus purpureus, nie do dostania u nas.
Ogólnie przepis wygląda tak, że parowany i schłodzony biały ryż mieszany jest z czerwonym fermentowanym ryżem, drożdżami koji i wodą. To się fermentuje przez 2-3 tygodnie jest odciskane klarowane i wychodzi czerwono-pomarańczowe winko.
U nas raczej myślałem o zwykłym ryżu, rodzynkach, cukrze i drożdżach koji typu angel. Nie mam pojęcia jakie proporcje dać? Jak tu wyliczyć docelowe Blg i czy stosować jakieś dodatkowe zabiegi np. parowanie lub gotowanie ryżu? Czy ew. zrezygnować z cukru?
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wino z ryżu na koji
Nastawiałem wino z ryżu kilkakrotnie, nie robiłem żadnych cudów, ryż, rodzynki, woda, cukier i drożdże .
Nic z ryżem (oprócz dokładnego wypłukania, nie robię).
Obliczenia nie są problemem, ryż traktujesz jako surowiec nie dający cukru, czyli Blg obliczasz z cukru i rodzynek.
Wino wychodzi takie średnie, pijalne, ale nie powala.
Natomiast dodatek ziół i zrobienie z tego coś w rodzaju wermutu, daje bardzo fajne rezultaty .
Tutaj masz cały wątek na ten temat:https://alkohole-domowe.com/forum/przep ... -t718.html
Spróbuj na koji, ciekawe jakie uzyskasz rezultaty. Tutaj faktycznie może być problem z Blg, trudno ocenić czy i ile koji wyciągną z ryżu, ale zawsze można dać mniej cukru i sprawdzać.
Nic z ryżem (oprócz dokładnego wypłukania, nie robię).
Obliczenia nie są problemem, ryż traktujesz jako surowiec nie dający cukru, czyli Blg obliczasz z cukru i rodzynek.
Wino wychodzi takie średnie, pijalne, ale nie powala.
Natomiast dodatek ziół i zrobienie z tego coś w rodzaju wermutu, daje bardzo fajne rezultaty .
Tutaj masz cały wątek na ten temat:https://alkohole-domowe.com/forum/przep ... -t718.html
Spróbuj na koji, ciekawe jakie uzyskasz rezultaty. Tutaj faktycznie może być problem z Blg, trudno ocenić czy i ile koji wyciągną z ryżu, ale zawsze można dać mniej cukru i sprawdzać.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 sty 2021, 08:47 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Wino z ryżu na koji
Także dodatek cukru do ryżu dla podniesienia % jest całkowicie zbędny, dodatki smakowe jak najbardziej tak. Pozostaje jeszcze decyzja: mąka, czy pokruszone/zmielone ziarno?
No nie tak trudno wcale Mój ostatni nastaw z mąki ryżowej dał ~ 15% alkoholu. Wlałem do kotła 44 litry, nakapało mi całego alkoholu w przeliczeniu na spirytus 6,5 litra. Oczywiście pokusiłem się by tego "winka" spróbować; czuć tę moc, smak jest bardzo wytrawny, ale smakowo nie urywa. Traktuję to w ramach ciekawostki, bo celem ne było wino, a mocniejszy alkohol.jakis1234 pisze:trudno ocenić czy i ile koji wyciągną z ryżu
Także dodatek cukru do ryżu dla podniesienia % jest całkowicie zbędny, dodatki smakowe jak najbardziej tak. Pozostaje jeszcze decyzja: mąka, czy pokruszone/zmielone ziarno?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.