Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
ollo
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Ustalanie/projektowanie mocy cydru

Postautor: ollo » wtorek, 5 sty 2021, 07:43

@Góral bagienny ,,wynik -4 BLG uzyskasz przy fermentacji czystej cukrówki, a w nastawach owocowych występują też cukry niefermentowalne, które podbijają wynik BLG. Jeśli dobrze pamiętam może podnosić wynik o 4 jednostki."
Mam pytanie do Kolegów w kwestii podnoszenia się tego wyniku o kilka jednostek....mógłby ktoś coś powiedzieć o tym? No i teraz zakładając, że ze względu na różne inne cukry i co tam jeszcze jest w tym soku owocowym...wynik na cukromierzu podnosi się o 4 jednostki a ja mam odczyt z cukromierza 11Blg co da mi po przefermentowaniu 5,7% alk. - czy to znaczy, że tam nie ma realnego 11Blg tylko 7Blg fermentowalnego cukru? Bo wtedy zamiast dać mi z 11tu Blg -5,7% alk. który to procent w tym przypadku by mi odpowiadał- dostanę 2,5 % z tych realnych 7miu Blg . Może ktoś coś podpowie, będę wdzięczny...albo pójdę czytać Cieślaka może, tam coś powinno być.. Jeśli to będzie przekłamanie o cztery kreski tzn.że mam dziesiątki litrów zabutelkowanego ,,cieńkusza" Jaaaaasna duuuupa.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

INTseed
30
Posty: 47
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Ustalanie/projektowanie mocy cydru

Postautor: INTseed » wtorek, 5 sty 2021, 08:53

Jak wiesz że było 11blg to zrób pomiar otwierając jedną butelkę. Powinno być odfermentowane do 0.

Awatar użytkownika

arek9025
50
Posty: 54
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 14:18
Załączniki
Re: Ustalanie/projektowanie mocy cydru

Postautor: arek9025 » wtorek, 5 sty 2021, 09:20

Tylko wygazuj przed pomiarem bombelki też przekłamują pomiar.
Nie ma to jak testy w praktyce teoria jest dobra ale praktyka lepsza :D


Autor tematu
ollo
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Ustalanie/projektowanie mocy cydru

Postautor: ollo » wtorek, 5 sty 2021, 09:21

Dzięki za info. Sprawdzałem w baniaku i było odfermentowane do 0. Poczytałem co jest napisane na ulotce bailingomierza biowinowskiego i co pisze Cieślak. Miernik biowinowski i odczyty w tabelkach uwzględniają niecukry itp. więc cydr fermentuje się do 0 oraz po takim przefermentowaniu powiniennem otrzymać zawartość alkoholu właściwą dla zmierzonego Blg. Ciślak zaś pisze by odjąć 4 ale jeśli biowinowski ma poprawkę to nie trzeba odejmować. Za to ze względu na korektę biowinowskiego, jeśli odfermentowuję cukrówkę to optymalnie będzie odfermentować do -4 bo tam nie ma żadnych niecukrów czy innych niefermentowalnych składników. To kamień spadł mi z serca.

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 435
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ustalanie/projektowanie mocy cydru

Postautor: jakis1234 » wtorek, 5 sty 2021, 09:31

Sok nigdy nie będzie odfermentowany do zera, właśnie przez cukry niefermentowalne Blg będzie powyżej zera, nawet gdy fermentacja jest zakończona.
Ta poprawka 4 Blg jest średnią i może być bardzo różna w zależności od surowca. Na przykład dla soku z winogron przyjmuje się 2 Blg.
Na forum winiarskim jest taka informacja:
Generalnie to niecukry mają znaczenie na początku gdy nie ma alkoholu w nastawie - i poprawka powinna wynosić 3,2-3,3. Potem wzrastający poziom alkoholu (a raczej jego mniejsza gęstość) kompensuje wzrastającą gęstość niecukrów.

A na tej stronie masz zawartość cukru w owocach, oczywiście znowu średnio ;)
https://wino.org.pl/old/frames/ogol_zasad.html
Bez specjalistycznego sprzętu nie jesteś w stanie dokładnie ustalić, ile jest tych cukrów niefermentowalnych
Jak do tego dołożysz jeszcze niepewność pomiarową cukromierzy, to rozrzut wychodzi dosyć spory.
Jeżeli robiłeś z soku kupnego, to tam podają ilość cukru na litr soku i dla mnie to jest najdokładniejsza informacja, ale jeżeli robiłeś sok samodzielnie, to już tylko te uśrednione i mało dokładne metody pozostają.
Mam nadzieję, że u Ciebie zadziała akurat w stronę zwiększającą poziom alkoholu :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 sty 2021, 09:33 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego :)


czytam
400
Posty: 409
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Ustalanie/projektowanie mocy cydru

Postautor: czytam » wtorek, 5 sty 2021, 10:22

Tylko po co sobie nimi (cukrami i nie tylko niefermentowalnymi) zawracać głowę? Były w soku, są i w cydrze. Bierzemy różnicę wskazań, mnożymy przez 0,6 i mamy zawartość alkoholu. Dla bardziej dociekliwych są tabele, arkusze kalkulacyjne, programy, aplikacje, kalkulatory...
Tak naprawdę odjęcie niecukrów od początkowego wskazania Blg moszczu pozwala oszacować, jaka jest zawartość cukrów fermentowalnych i jaka będzie końcowa zawartość alkoholu. Jeżeli mamy pomiar Blg początkowy i końcowy to jak powyżej napisałem.

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 435
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ustalanie/projektowanie mocy cydru

Postautor: jakis1234 » wtorek, 5 sty 2021, 10:37

@czytam - i tu masz rację :), tyle, że znajomość cukru fermentowalnego na początku, przydaje się do planowania mocy wina, cydru czy piwa.
Pozdrawiam z opolskiego :)


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: majster1 i 1 gość