Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
DARO0909
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 gru 2020, 07:31
Załączniki
Calvados z cydru

Postautor: DARO0909 » piątek, 11 gru 2020, 08:04

Witam serdecznie
Mam około 100 litrów cydru, gotowego i część w trakcie fermentacji. Chciałbym z niego zrobić calvadosa, a przynajmniej wódeczkę jabłkową na kolumnie aabratek. Cydr jest z soku jabłkowego plus drożdże do cydru, bez dodatku cukru. Początkowe blg 15.
Proszę o informację jak przeprowadzić destylacje na aabratku, czy tak samo jak przy cukrowce, czy tylko na samym buforze i glowicy?
Jestem początkujący producentem domowych trunków i za jakieś nie zrozumiane pytania z góry przepraszam


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6372
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: radius » piątek, 11 gru 2020, 08:25

SPIRITUS FLAT UBI VULT

Online
Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: defacto » piątek, 11 gru 2020, 10:28

Serwus.
Kolego @DARO0909 masz dobrą bazę do uzyskania pysznej, owocowej surówki. Przykręć głowicę do bufora (dobrze mieć katalizator lub zasypany miedzią bufor) i grzej to na dwa razy. Pierwszy raz to szybki odpęd. Grzej i nie patrz na frakcje i temperatury. Po prostu odpędź całą moc z kotła. Uzbieraj odpowiednią ilość tej surówki i przy kolejnym procesie musisz już uważać. Gdybym miał taki towares, wolniutko(700W) odbierałbym od 80% w papudze do 94.7ºC w kegu. Resztę rektyfikowalbym na koncentrat :ok:
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

spawacz
250
Posty: 267
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 18:02
Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: północna zachodnia Polska
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: spawacz » piątek, 11 gru 2020, 10:48

defacto pisze:Resztę rektyfikowalbym na koncentrat :ok:

Skoro osiągamy lekko 96.5% etanolu na 100% całości to raczej nie ma mowy o koncentracie.
Chyba że kolega @defacto na swojej rurce widmo siąga 150% etanolu :?
.....tymczasem w blaszaku :?

Online
Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: defacto » piątek, 11 gru 2020, 11:01

@spawacz.
Czy całą moc z surówki owocowej odzyskujesz?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Autor tematu
DARO0909
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 gru 2020, 07:31
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: DARO0909 » piątek, 11 gru 2020, 14:31

Dziękuję Defacto, może narazie zrobię próbę na 20 litrach cydru, zeby ewentualnie wszystkiego nie zniszczyć.
Jeszcze jedno pytanie, mam pogon z reatyfikacji ponad 90 procentowy, czy dodać go dla wzmocnienia mocy?

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1371
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: Góral bagienny » piątek, 11 gru 2020, 16:59

Jeżeli to pogon z cukrówki to nie dodaj rozrzedzisz sobie aromaty ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Online
Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: defacto » piątek, 11 gru 2020, 17:01

DARO0909 pisze:Jeszcze jedno pytanie, mam pogon z reatyfikacji ponad 90 procentowy, czy dodać go dla wzmocnienia mocy?

Od jakiego nastawu ten pogon?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

.Gacek
1950
Posty: 1978
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: .Gacek » piątek, 11 gru 2020, 17:53

spawacz pisze:Skoro osiągamy lekko 96.5% etanolu na 100% całości to raczej nie ma mowy o koncentracie.
Chyba że kolega @defacto na swojej rurce widmo siąga 150% etanolu :?


@spawacz nie wiem co Ty pijesz ale lepiej to odstaw...

Jeżeli chodzi o dolewanie jakichkolwiek pogonów do cydru to wg mnie słaby pomysł. Ogony z procesów zbieraj na osobną rektyfikację a ten cydr puść z koniecznie z miedzią na krótkiej rurze.
Pozdrawiam Gacek.


Autor tematu
DARO0909
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 gru 2020, 07:31
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: DARO0909 » piątek, 11 gru 2020, 18:26

Z cukrowki, ale faktycznie nie chcę popsuć aromatu, zrobię to z samego cydu.
Może nie które moje pytania są banalne, ale dopiero zaczynam z psoceniem i każda wasza opinia będzie dla mnie kolejną lekcją.

Online
Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: defacto » piątek, 11 gru 2020, 18:54

Tak wysoko procentowe odpady, surówkę po pierwszym tłoczeniu, zbieraj do powtórnej rektyfikacji ale nie dodawaj do ortodoxyjnego nastawu z soku. Tylko spartolisz sobie urobek. Jeżeli poprawnie temat ogarniesz, ciekawy urobek uzyskasz. Powodzenia
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1371
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: Góral bagienny » piątek, 11 gru 2020, 20:54

Koledzy jeżeli musicie pisać żeby sobie posty nabić to przynajmniej nie powtarzajcie odpowiedzi które już padły :shock:
Destyluje owoce już kilkanaście :scratch: nawet kilkadziesiąt lat i zawsze dolewam pogon do kolejnej 1 destylacji :scratch:
Czyżbym zle robił :scratch:
Piliście moje próbki i smakowały czyli nie były takie złe :D
Dolewanie pogonu do kolejnej destylacji ma na celu zmniejszenie strat % i podbicie aromatu ;)
To takie przypomnienie dla kolegi który kiedyś robił "koncetrat" :scratch: :scratch: :scratch: a teraz udaje speca w owocach :shock:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Online
Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: defacto » piątek, 11 gru 2020, 21:00

Nigdy nie doleje pogonu z cukrówki, choćby miał 90 %+.
@Góral bagienny, dolewasz pogonu z cukrówki do nastawu owocowego w celu podbicia mocy?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1371
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: Góral bagienny » piątek, 11 gru 2020, 21:02

Góral bagienny pisze:Jeżeli to pogon z cukrówki to nie dodaj rozrzedzisz sobie aromaty ;)

Zgadnij kto to napisał :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
1950
Posty: 1978
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: .Gacek » piątek, 11 gru 2020, 21:33

A więc nabiję sobie jeszcze jeden post... Co mi tam :mrgreen:
Góralu oczywiście destylaty które mi przesłałeś były świetne. Mówię to naprawdę szczerze i bez wazeliny.
W moim skromnym kilkuletnim zaledwie dorobku zauważyłem skłonność do kumulowania się pogonów w następnych a w zasadzie kolejnych destylacjach. Ponad rok czasu praktykowałem to zjawisko i w końcu przychodził taki moment kiedy 20-25% urobku to był pogon...
Wiem, że to offtop ale czy jest ktoś z forumowiczów kto również zauważył takie zjawisko?
Pozdrawiam Gacek.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1350
Posty: 1371
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: Góral bagienny » piątek, 11 gru 2020, 22:18

No to i ja nabije posta :D. Ale po co :scratch:
Pogony się nie kumulują ja odbieram ZAWSZE do 50% bo mi smakują lekkie bimbrowe aromaty :D
Póżniej do buteleczek do 40% reszta to pogon.
Z tych buteleczek ZAWSZE coś doleje do serca :D
Nigdy nie liczyłem % pogonów nie jestem aptekarzem :scratch: ile ich jest tyle będzie ;)
Ja to w ogóle ewenement jestem bo ja nie sprawdzam blg ani przy owocach ani przy zacieraniu po prostu nie chce mi się :D
Przy pół tony owoców ważne jest dla mnie jedno byle nie wyszedł ocet :D
A i na to też mam swój sposób :D
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
DARO0909
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 gru 2020, 07:31
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: DARO0909 » piątek, 11 gru 2020, 22:34

No to już teraz sam nie wiem jak ugryźć temat, dodać czy nie dodawać, czy dwa razy gotować, czy za pierwszym razem próbować uzyskać konkret. Czuję że metodą prób i błędów najbardziej przekonam się która metoda będzie lepsza.
Lecz mimo wszystkiego dzięki za podpowiedzi, na to wyglada że ilu psotników tyle sposobów


Autor tematu
DARO0909
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 gru 2020, 07:31
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: DARO0909 » sobota, 12 gru 2020, 12:51

@defacto
Gdzieś na forum doczytałem że komuś wyszło nie dużo surówki po pierwszym gotowaniu i musiał ją sporo rozcieńczyć, posiadam kega 50 l i minimum nastawu w nim to 18 l, przypuszczam że z 25 litrów cydru nie wiele mi tej surówki wyjdzie :roll: . Do jakiego stopnia mogę tą surówkę rozcieńczyć wodą aby nie straciło to dużo smaków?

Awatar użytkownika

jakis1234
400
Posty: 404
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: jakis1234 » sobota, 12 gru 2020, 14:14

@DARO0909, to normalne, że ile osób tyle opinii, każdy robi po swojemu i Ty też musisz dorobić się swojej metody.
Ja od siebie powiem, że nie dodawałbym żadnych dodatków z cukrówki, szkoda aromatu i smaku owoców.
Spróbuj czystej destylacji samego cydru, moim zdaniem lepiej mieć mniej wyrobu, ale lepszej jakości.

I na koniec, nie jestem żadnym "psotnikiem", i ty też sobie odpuść "psocenie" ;)
https://alkohole-domowe.com/forum/dlaczego-na-forum-nie-psocimy-t21350.html
Pozdrawiam z opolskiego :)

Online
Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Calvados z cydru

Postautor: defacto » niedziela, 13 gru 2020, 09:55

Serwus
DARO0909 pisze: przypuszczam że z 25 litrów cydru nie wiele mi tej surówki wyjdzie :roll:

Więc gotuj 45l wsadu, skoro masz 50l kociołek. Uzyskasz prawie 2x tyle cennej surówki. Twoj post wprowadzajacy, wyraźnie to opisuje, że posiadasz ok.100l cydru i jeszcze coś tam fermentuje. Szybko odpędzilbym wszystko, do 100°C w kegu, byle jak, nie patrząc na frakcje czy temperatury, żeby uzyskać owocową surówkę. Dopiero wtedy, po jej ilości, myślałbym jak to zrobić najlepiej. Czy dodawać wody? Jeśli tak, to do jakiej mocy rozcięczyć wsad.
DARO0909 pisze:@defacto
Gdzieś na forum doczytałem że komuś wyszło nie dużo surówki po pierwszym gotowaniu i musiał ją sporo rozcieńczyć

Wydaje mi się, że powinieneś tak rozplanować sobie robotę, żeby wsadu uzyskać na minimum dwa grzania. Unikniesz wtedy dylematów, czy grzać raz czy dwa lub jak mocno rozrzedzić uzyskaną surówkę do następnej destylacji. Surówkowy wsad rozrabiałem coś między 20-25%.Ale mnie nie pytaj, nie jestem specem i nie mam również parcia na posty jak inni :read:
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość