Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Nefahrius
50
Posty: 56
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 12:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Nefahrius »

Kwestia podgrzewania to inna sprawa, tak właśnie myślałem przeglądając temat, w zimnej wodzie łatwiej sie rozpuści skrobia, i poźniej można podgrzać do 85° i dopiero dodać enzym tak?

Wysłane z mojego SGP712 przy użyciu Tapatalka

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: mirek-swirek »

Ile wam wychodzi osadu z 25 kg skrobi zacieranej enzymami?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Sporo, zatarłem 20 kg, nie ważyłem tego co zostało, ale było spokojnie 5-6 kg osadu.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

@mirek-swirek przeważnie robiłem z 10kg i zostawało jakieś 3l. Ostatnio musiałem szybko puścić gotowanie, bo akurat miałem wolny dzień i brak perspektywy gotowania w ciągu najbliższych kilkunastu dni. Wlałem po raz pierwszy towar bez klarowania - czyli całość zacieru. Bałem się, czy nie dojdzie do przypalenia grzałek, ale nie. Zero przypaleń.
I love the smell of bimber in the morning.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: mirek-swirek »

Mi zostało jakieś 20l budyniu w beczce. :( Już nie czekałem aż się dalej sklaruje bo miało na to 3 tygodnie.
Musiało się słabo zatrzeć, chociaż dałem 4x więcej enzymów niż wypadało.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

No to faktycznie coś skopałeś, ja dałem enzymy zgodnie z instrukcją i zacier się nieźle sklarował.
Nie idealnie, ale tak, że można spokojnie było dać na grzałki.
A trwało to jakieś 3 tygodnie.
Pozdrawiam z opolskiego.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: mirek-swirek »

Będę próbował kiedyś jeszcze raz.
Serce pachnie j smakuje bardzo obiecująco.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

mirek-swirek pisze:Mi zostało jakieś 20l budyniu w beczce. :(
Jak zacierałem pierwszy raz skrobię i dodałem drożdży do zacierów, też miałem na dnie 3 wiadra kisielu.
Teraz dodaję turbo drożdży jak do cukrówki i problem zniknął. Na dnie 6-7 litrów osadu i reszta wyklarowana.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Dodałem drożdże do whisky PROFESSIONAL WHISKY YEAST, ładnie przerobiły, osadu było sporo, ale wszystko na dnie. Zacier sklarowany.
Pozdrawiam z opolskiego.

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: kondon »

Skir pisze:Wlałem po raz pierwszy towar bez klarowania - czyli całość zacieru. Bałem się, czy nie dojdzie do przypalenia grzałek, ale nie. Zero przypaleń.
Jakaś różnica w smaku?
Z jaką mocą grzałeś, że Ci się nie przypaliło?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

@kondon tym razem szło na rektyfikację, czyli na maxa dwie grzałki 1,5 i 2. potem chyba tylko 2kW, albo kombinacja jedna max a druga tak żeby było 2,2kW. Nie pamiętam.
Nie wyczuwam różnicy w smaku. Ale muszę poczekać z dwa miesiące i porównam do wcześniejszych butelek.
I love the smell of bimber in the morning.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: mirek-swirek »

Doody pisze:
mirek-swirek pisze:Mi zostało jakieś 20l budyniu w beczce. :(
Jak zacierałem pierwszy raz skrobię i dodałem drożdży do zacierów, też miałem na dnie 3 wiadra kisielu.
Teraz dodaję turbo drożdży jak do cukrówki i problem zniknął. Na dnie 6-7 litrów osadu i reszta wyklarowana.
Mi ewidentnie coś nie pykło przy zacieraniu. Może temperatura uciekła bo termometr był do dyyy. Drożdże użyłem Moskva Style Spirytferm
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

@mirek-swirek sprawdzałeś BLG po zatarciu? żadnego kisielu nie powinno być. ewentualnie na dnie biały osad, ale nie zbyt dużo.
I love the smell of bimber in the morning.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: mirek-swirek »

Nie sprawdzałem. Kolega piwowar pożyczył refraktometr, a spławika nie mam już od dawna.

Wiadomo, że schrzanilem zacieranie :) pocieszam się, że i tak wyszło mi 7,5 litra serca więc to jak dla mnie picie na jakieś 10 lat. :) Ciekaw byłem tylko, ile osadu powinno być żeby wiedzieć jak bardzo schrzanilem .
Ostatnio zmieniony środa, 28 kwie 2021, 12:18 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Z tym niezbyt dużo, to trochę zależy, co kto rozumie przez niezbyt ;).
Ja miałem z 20 kg skrobi, ładne kilka litrów osadu, ale na dnie. Kisielu nie było.
Pewnie można było z tego osadu jeszcze trochę płynu wyciągnąć, ale mi się nie chciało bawić.
Pozdrawiam z opolskiego.

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: prolog1975 »

Pierwsza walka z krochmalem za mną. Bez sentymentów dzielenia na małe porcje, jak w opisie autora tematu na lenia woda, skrobia, wiertarka, enzymy :ok: . Co do antypiany warto dać, trochę się pieni bez, a z antypianą lustro. Tym bardziej że miałem przeterminowaną od lipca trzeba zużyć. Co do Blg trochę ponad 21 na refraktometrze. Żeby poprawić nastrój po zadaniu drożdży wymieszaniu włożyłem spławik Gomaru no to jest wynik Blg 25 i mordka się śmieje. :D
Pozytywnie zaskoczyła mnie skrobia mało się pyli, krochmal po zadaniu enzymów pięknie się uwadnia. Dobre Blg, wiadomo jak ma wyjść pyszne to oby jak najwięcej. Do tej pory same plusy.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: mirek-swirek »

Skoro to ma 3 miesiące co najmniej dojrzewać, żeby było pijalnie, to nie wiem. W sobotę poprobowalem. Rozcieńczone do 40 procent stoi 2 tygodnie i już jest bardzo dobre. Za 2,5 miesiąca będzie chyba ambrozją.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

mirek-swirek pisze:Za 2,5 miesiąca będzie chyba ambrozją.
Bardzo poprawny wniosek, nie rozczarujesz się.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Nefahrius
50
Posty: 56
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 12:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Nefahrius »

I ja dzisiaj zaczynam krochmalic posciel. Miejsce sie zrobilo, zobacze co to bedzie, drozdze usw-6 planuje dac.Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Nawet nie musisz dodawać enzymu redukującego lepkość. Ale nie żałuj sobie dwóch pozostałych ;)
Pozdrawiam
Darek

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: prolog1975 »

mirek-swirek pisze: Wiadomo, że schrzanilem zacieranie :) pocieszam się, że i tak wyszło mi 7,5 litra serca więc to jak dla mnie picie na jakieś 10 lat. :) Ciekaw byłem tylko, ile osadu powinno być żeby wiedzieć jak bardzo schrzanilem .
U mnie też było sporo osadu z ćwiartki 16l. Na gotowo 0.33 z kg netto z przodami tyłami 0.42 brutto. Podobnie do koji

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: mirek-swirek »

Czyli skoro mi wyszło 0,3 z kg netto, to może nie tak strasznie schrzanilem. :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Skoro tematem jest pyra, to nie może zabraknąć Poznańskiego Muzeum Pyry:
https://muzeumpyry.pl/
I love the smell of bimber in the morning.

Nefahrius
50
Posty: 56
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 12:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Nefahrius »

Jutro bedzie 4 tygodnie jak zrobilem zacier, 25kg skrobi, i wody w beczce bylo tyle ze wyszlo mi 23blg, mieszadlo chodzilo caly dzien, ogolnie chyba dobrze, drozdze usw6 i do dzisiaj spadlo z 23 do 15blg, i caly czas widac ze cos sie dzieje. Drozdze uwodnione wczesniej, pozywka dana, ph zmierzone, temp tez mierzona non stop, i takie cyrki
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Nefahrius główna kwestia:
- jakie drożdże
- ile drożdży
- jaka temperatura
Ja właśnie mam zatarte 25 kg w beczce 80. Zacierałem 29 maja czyli 10 dni temu a BLG jest 10, drożdżaki żwawo pracują. Dlaczego tak długo? Bo wrzuciłem całe 25 kg (trochę za dużo) i BLG wyszło 26 (też za dużo). Dałem 2 paczki Black Label i zostawiłem w temp 14,5 *. Bez grzałki. Niech wolno przerabia. Słychać i widać, że drożdżaki walczą, ale BLG spada wyjątkowo wolno.
Ale mam czas :)
I love the smell of bimber in the morning.

Nefahrius
50
Posty: 56
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 12:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Nefahrius »

Drozdze usw6 - uwodnione i reakcja byla, ale uzywam ich do innych zacierow i wszystko w pare dni przerabiaja, dawka wedlog producenta i to ta gorna granica 50g, i dodawalem juz drugi raz tyle samo, ale bez wiekszego efektu, temp 22° z termostatem, zacier napowietrzony przed dodaniem drozdzy, pozywka activit, tez mi sie w sumie nie spieszy, ale dziwne tylko ze tak dlugo to trwa
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Wyjątkowo długo. :scratch:
Przeważnie zacierając 10kg w beczce 40l z jedną paczką drożdży pracowało około 7-8 dni.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Ja dlatego do skrobi używam drożdży turbo. Szybka i sprawna fermentacja. Co innego do zbożówek. Tutaj Safspirity jak najbardziej.
Pozdrawiam
Darek

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: RE: Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: przegab »

Nefahrius pisze:Drozdze usw6 - uwodnione...
Pożywki im jakiejś dałeś?

Nefahrius
50
Posty: 56
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 12:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Nefahrius »

Activit, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: borova19 »

Czy dla beczki 80l mogę sobie spokojnie podwoić składniki (20 kg i 56l), a resztę zrobić jak instrukcja każe? ;)
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

Zacier ze skrobi ziemniaczanej nie pieni się podczas fermentacji.
Wystarczy parę centymetrów lustra zacieru od krawędzi beczki.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: borova19 »

Przyjmuje to za tak, choć z pewną dozą niepewności!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

ale nie radzę odgazowywać zbyt intensywnie np. wiertarką - nie lubi tego - wtedy ucieka :)
I love the smell of bimber in the morning.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: borova19 »

Zostawie sobie to w spokoju do samoczynnego sklarowania. Nic nie będę mieszał.:P
Mam czerwone i czarne turbogromy ile ich dać? 2 paczki?
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: SinyNos »

borova19 pisze:Zostawie sobie to w spokoju do samoczynnego sklarowania. Nic nie będę mieszał.:P
Mam czerwone i czarne turbogromy ile ich dać? 2 paczki?
Coś z tego będziesz miał, ale jak czytasz forum -browin nie jest polecaną marką.. oryginał wg kolegi Skir na Black Label idzie.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: borova19 »

Rozumiem, ale tylko to na szybkości miałem dostępne! ;)

Ponawiam pytanie, 2 paczki wystarczą na 20 kg? Czy liepiej dać 3?
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 cze 2021, 19:57 przez borova19, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Tak. Ja daję paczkę na 10 kg a ostatnio z lenistwa 2 paczki na 25 g. Dużo dłużej pracują ale ie podgrzewam ich celowo i w 15 stopniach funkcjonują. Mówię o Black Label
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Marian_jl
150
Posty: 191
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Marian_jl »

psotamt pisze:Zacier ze skrobi ziemniaczanej nie pieni się podczas fermentacji.
Wystarczy parę centymetrów lustra zacieru od krawędzi beczki.
A ja się obawiałem że słabo mi drożdże pracują :scratch:
Filtruje się skrobię czy wystarczy tylko zlać to co wyklarowane bo jutro zmierzę się z tym problemem .
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Marian_jl pisze: Filtruje się skrobię czy wystarczy tylko zlać to co wyklarowane bo jutro zmierzę się z tym problemem .
nie ma potrzeby filtracji. klarowanie tylko pod kątem lepszej jakości trunku.
osad na dnie, a reszta do gotowania
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”