Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

jakis1234
1050
Posty: 1050
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: jakis1234 » piątek, 23 lip 2021, 20:57

Jasne, fajnie że tradycja się odradza, ale cena między 170 a 200 zł za pół litra niezbyt dobrej okowity jest mocno przesadzona.
Tenczynek to przede wszystkim marketing, za którym niestety nie idzie jakość.
Pozdrawiam z opolskiego.



Nefahrius
50
Posty: 51
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 11:20
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Nefahrius » czwartek, 12 sie 2021, 18:21

Po naprawde dlugiej fermentacji, zacieranie 18maja, zacier stanal na 2blg, wyklarowal sie i poszedl na polkowej, nie spodziewalem sie tego smaku i zapachu, chociaz przez pierwsze dni zapach byl dosc specyficzny, dopiero po odparowaniu sie zrobil mega lagodny, troche bialego debu tostowanego na 2 dni dalem, i wczorajsza degustacja wyszla pozytywnie, nawet wujek co nie za bardzo lubi domowe wyroby wypil, z moich spostrzezen wychodzi ze enzymy musza byc w miare swierze i dobre, na pewno nie browin, bo oni chyba kupuja w centrum destylacji i rozcienczaja, enzymy z lemag sa geste i intensywny kolor maja, druga porcji skrobi na tych enzymach konczy fermentowac, a nastawiona w tamtym tygodniu, drozdze te same co wczesniej usw6


borova19
50
Posty: 71
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: borova19 » środa, 18 sie 2021, 15:54

Jakby się kto pytał, @Skir możesz zrobić adnotacje na samej górze tematu, skrobia kukurydziana elegancko się zatarła opisanym sposobem.
Jest nieco bardziej mętna, koloru rozcieńczonego limoncello i mam wrażenie, że trochę bardziej "oleista".
Smakuje jak świeża kolba kukurydzy zerwana prosto z pola.
A co dalej?
Zobaczymy!

// uwaga numer 1, Ucieka z beczki!
/// Po przemieszaniu korzucha i dodaniu antypiany proces przebiegal spokojnie. Zapach typowy, przyjemny.
Myślę, że gdyby rozbić korzuch co 2h od zadania drożdżaków zawartość by nie uciekła i antypiana nie byłaby konieczna, ot, puściłem samopas i poszło.
Dalsze info za 2-3 tygodnie, o ile nie zapomnę. :)
Ostatnio zmieniony piątek, 20 sie 2021, 14:16 przez borova19, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1000
Posty: 1012
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » poniedziałek, 23 sie 2021, 17:42

@borova19 nie wiem jak to się zmienia, ale spróbuję
Aha: z 10 kg skrobi i 30 l wody zostaje ok 5l osadu. Czasem mniej, zależy od skrobi.
I love the smell of bimber in the morning.


mirek-swirek
250
Posty: 281
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: mirek-swirek » poniedziałek, 30 sie 2021, 20:48

Minęło już 4 miesiące od czasu kiedy odstawiłem rozcieńczony do 40% destylat. No i chyba coś źle zrobiłem. Niestety, pomimo pięknego aromatu jest w tym gorycz i ostry finisz. Chyba za mało ciałem frakcje i powinienem jednak puścić jeszcze raz. :(

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1000
Posty: 1012
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » poniedziałek, 30 sie 2021, 20:50

Pyra jest raczej słodka niż gorzka. Hmm.... może coś nie tak z procesem?
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 15:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Balibar » poniedziałek, 30 sie 2021, 21:15

Fermentuje zacier, białe gluty to normalne czy cos jest nie tak? Minęła doba od dodania drożdży. Zapach chyba ok ale te gluty mnie martwią.

Właśnie zajrzałem do beczki białe plamy narazie zniknęły. Fermentacja bardzo spokojna
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sie 2021, 05:57 przez Balibar, łącznie zmieniany 1 raz.


mirek-swirek
250
Posty: 281
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: mirek-swirek » wtorek, 31 sie 2021, 10:11

Gluty masz z niezatartej mąki. Ja bym je wyłowił sitkiem i fermentował dalej. Zmierzyłem poziom cukru?
Jak zacierales?
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sie 2021, 10:12 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.


Młodyy
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe Polski
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Młodyy » wtorek, 31 sie 2021, 15:16

Witam Panów, wróciłem do tego pięknego hobby i zainteresował mnie ten temat. Poczyniłem zakupy 25 kg skrobi enzymy i drożdże Alcotec Whisky.. Właśnie tutaj się pojawia pytanie, źle doczytałem i nie zakupiłem enzymu redukującego lepkość, czy jest on konieczny ? Ewentualnie można czymś go zastąpić dostępnym w normalnym sklepie ? Na 7 stron tematu, tylko jedna osoba napisała, że nie jest konieczny więc wolałbym się upewnić.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

psotamt
950
Posty: 971
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: psotamt » wtorek, 31 sie 2021, 18:42

Młodyy pisze:...nie zakupiłem enzymu redukującego lepkość, czy jest on konieczny ?

Nie jest konieczny.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 15:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Balibar » wtorek, 31 sie 2021, 19:01

mirek-swirek pisze:Gluty masz z niezatartej mąki. Ja bym je wyłowił sitkiem i fermentował dalej. Zmierzyłem poziom cukru?
Jak zacierales?

Cukier miałem 21. Zacierałem na gorąco jak w temacie wiertarką. Enzymy w podwojonej dawce. A te gluty to wyłowilem wcześniej tylko pojawił się ze tak powiem "duch" Już tego nie ma. A enzymu zmniejszającego lepkość nie dodawałem, chyba ze upłynniający to to samo.


borova19
50
Posty: 71
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: borova19 » wtorek, 7 wrz 2021, 15:58

No to mały apdejcik.
Minęły niemalże 3 tygodnie. blg -3, nastaw wyklarował się pieknie sam (Na dnie kilka litrów żółtawego błotka) Po zlaniu zostało mi jakieś 47l nastawu (nastawiałem 15kg), jeśli wierzyć termometrowi przy odpędzie, o mocy +-19%(sporo). Dam później znaka ile mi z tego surówki wyszło.
Kolor nastawu lekko żółty, w smaku czuć kukurydzę i o dziwo, w przeciwieństwie do cukrówek i pyry, sam nastaw zdaje się być słodkawy (-3 blg)
Nie wiem kiedy znajdę czas, żeby dokończyć robotę, ale póki co jestem zadowolony. Jest potencjał.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 wrz 2021, 16:13 przez borova19, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 15:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Balibar » czwartek, 16 wrz 2021, 17:05

No i u mnie kończy sie fermentacja. Zapach jeszcze dwutlenku ale blg ~-4, smak tez ok. Pytanie odnośnie destylacji robic na kolumnie czy sama głowica i miedź?

Awatar użytkownika

jakis1234
1050
Posty: 1050
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: jakis1234 » piątek, 17 wrz 2021, 17:50

Sama głowica i miedź, jeżeli robisz wódkę. Jak chcesz mieć dobry spirytus, to oczywiście kolumna.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 wrz 2021, 17:54 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Doody
2500
Posty: 2592
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Doody » piątek, 17 wrz 2021, 20:51

Skrobia nie na jakichś wybitnych aromatów. Raczej odpęd i pojedyncza rektyfikacja. Po rozcieńczeniu spirytusu do mocy wódki, jeszcze chwilę niech postoi. Będzie bardzo łagodna.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1000
Posty: 1012
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » piątek, 17 wrz 2021, 20:58

Ja robię albo dwa razy pełną rektyfikacji, albo odpęd i na półkowej beż bufora i olm. W tym drugim przypadku smak jest bardziej wyrazisty i czas dojrzewania dłuższy.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 15:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Balibar » niedziela, 19 wrz 2021, 17:59

Wynik:
150ml rozpałki
200ml już nie rozpałka ale cos mi nie pasowało
5l czystego spirytu zapach całkiem fajny
700ml pogonu
Odbierałem do 99.8°C, bardzo fajnie się pracowało 10 półka pięknie trzymała temperaturę, wahnięcia max 0.3°C zaraz poprawiane odbiorem.

Druga gonitwa odebrałem
200ml rozpałki
3.5l serca
1 l pogonu
Udało sie odbierac do 100°C w kegu ale tylk dlatego ze mi sie przysneło.
Mam zamiar gnać to jeszcze raz na ta chwile mnie zapach nie zadowala moze za mało przedgonów odebrałem nie wiem ale chce spirytus lux. Chyba ze poczekac?
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 wrz 2021, 20:46 przez Balibar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 15:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Balibar » piątek, 24 wrz 2021, 17:54

Co sądzicie o tym żeby do tego co zostało po fermentacji z 25kg skrobi dodać cukru? Zrobiłem rano test dodałem kilogram cukru, sprawdziłem ruszyło. Pomysł sensowny czy bezsensowny?

Awatar użytkownika

cumel
50
Posty: 52
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: cumel » piątek, 24 wrz 2021, 20:07

Jak dla mnie to bez sensu. Co chcesz zyskać bo na pewno nie aromaty bo ich w skrobi nie ma. Oszczędność na drożdżach nie warto się bawić.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1000
Posty: 1012
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » piątek, 24 wrz 2021, 21:07

Burok przebije słodkość skrobi. Co innego na mocnych aromatach żyta czy jęczmienna, ale skrobia raczej bez sensu. Nie wyciągnie nic
I love the smell of bimber in the morning.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości