Dodanie syropu z owoców do wzbogacenia smaku nalewki

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
montholio
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 12:14
Podziękował: 5 razy

Post autor: montholio »

Witam,
Mam pewien problem. Mianowicie zrobilem nalewke z truskawek i soku cytrynowego. Macerata trwała dwa miesiące i po tym czasie dodałem sok z cytryny i skórkę bez libedo. Nalewka stała ok 3 miesiecy. Chciałem ja rozlać w butelki ale jak jej spróbowałem to zdałem sobie sprawę że jest za mocna i smak truskawek jest slabo wyczuwalny. Chciałbym wzbogacić ten smak i pomyślałem o syropie domowym pasteryzowanym z truskawek (jest dostępny na allegro od jednego sprzedawcy, domowym receptura) czy jest to dobry pomysł czy ta nalewka z czasem się nie zepsuje? Proszę o pomoc
promocja

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Dodanie syropu z owoców do wzbogacenia smaku nalewki

Post autor: Wojtek5 »

Zepsuć to się nie zepsuje w sensie produktu, co do walorów smakowych to w pewnym sensie będzie niespodzianka - możesz uzyskać to co chcesz, a może wyjść całkiem zupełnie coś innego od oczekiwanego efektu. Najlepiej byłoby kupić świeże truskawki i z nich sok wydobyć i zadziałać, albo jeszcze raz je włożyć do ponownego zmacerowania już w nalewce. Z wyrobami gotowymi raczej bym uważał, bo to różnie może być, ale jak masz pewnego sprzedawcę to czemu nie. Tylko jak rozcieńczysz to zarówno smak się zmieni jak i %. Nie zależnie co dodasz to jeszcze raz będzie musiała się zmacerować i sklarować potem.
Na przyszłość jak robisz z kilku składników, to trzeba co jakiś czas próbować na etapie maceracji jak smaki się łączą i ew. pozbywać się jednego ze składników wcześniej. Przy mieszaniu składników płynnych niestety sprawa może się właśnie tak skończyć.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Dodanie syropu z owoców do wzbogacenia smaku nalewki

Post autor: rozrywek »

Chcesz wzmocnić smak owocu tak? To dodaj owocu. No truskawek świeżych w Grudniu....mieszkasz w Australii może?

Tylko nie w formie syropu.
Dowalisz nie wiadomo ile cukru i zamiast dobrej nalewki wyjdzie ch....wy napitok.
2 miechy to akurat na miękkie łatwo psujàce się owoce.
Ale czym zalałeś. Ile i jak tego nie wie nikt
Wiecej danych.
ale tu masz łatwiej. Mocny trunek i możliwość rozrzedzenia tego.
W każdym razie ja bym jeszcze chwilę poczekał.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Dodanie syropu z owoców do wzbogacenia smaku nalewki

Post autor: czytam »

Nie lekceważyłbym mrożonek. Owoce są przeważnie dobrej jakości, zamrażane po zbiorze i zmasakrowane lodem, co ułatwia oddawanie soku. Kup paczkę, dodaj, sprawdź.

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Dodanie syropu z owoców do wzbogacenia smaku nalewki

Post autor: Wojtek5 »

Australia, Australią, ale szklarniowe są cały rok, choć z dostępnością w sklepach może być różnie. Dobrym rozwiązaniem jak wspomniał kolega mogą być mrożone
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Autor tematu
montholio
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 12:14
Podziękował: 5 razy
Re: Dodanie syropu z owoców do wzbogacenia smaku nalewki

Post autor: montholio »

Ale chodzi wam o mrożone paczkowane kupione w markecie?

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Dodanie syropu z owoców do wzbogacenia smaku nalewki

Post autor: czytam »

tak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”