Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
tarzinio
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 30 lis 2020, 08:49
Załączniki
Wingo z głogu przestało pracować zbyt szybko

Postautor: tarzinio » poniedziałek, 30 lis 2020, 08:56

Witam serdecznie.


Naszła mnie ochota, na zrobienie wina z głogu. Znalazłem przepis w internecie (https://gotujwstylueko.pl/przepisy/wino-z-glogu) i według jego (te same proporcje) zacząłem robić wino. Użyłem drożdży Enovini WS od Browin'a, do tego dodałem zgodnie z instrukcją od drożdży pożywkę do wina z witaminą B1 tej samej firmy. Dodatkowo na opakowaniu od drożdży była inna pożywka, jednak takowej nie było w żadnym sklepie u mnie, dla tego dodałem tej pożywki (https://browin.pl/sklep/produkt/401000/pozywka-dla-drozdzy-winiarskich-10g). Oczywiście dopiero po zrobieniu wszystkiego, skapnąłem się, że pożywkę powinno podawać się na 3 razy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), dla tego przy 2 dolewaniu dodałem tylko 1/3 opakowania.


Po tygodniu od ostatniego dolania wody z cukrem wino przestało pracować. Nie wiem od kiedy już nie pracuje, ale jak zajrzałem po tygodniu (butla stoi u rodziców ze względu na to, że u mnie nie ma miejsca na tyle). Sprawdziłem BLG i jest na poziomie 2 co mnie przeraziło. Spróbowałem trochę no i cukru to w nim nie czuć w ogóle.

Dodam, że wino stoi w pokoju zaciemnionym dodatkowo butla okryta by była zaciemniona. Temperatura w pokoju wynosi 23-24 stopnie. Korek na pewno jest szczelny.


Czy ktoś z was wie, co się mogło stać i jak uratować wino?


P.S. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że drożdże zjadły wszystko :P


Pozdrawiam


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1342
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Wingo z głogu przestało pracować zbyt szybko

Postautor: defacto » poniedziałek, 30 lis 2020, 14:36

Serwus.
Przepis, przepisem. Interesuje mnie całkowita ilość cukru i wody(Blg) użyta do tego nastawu bo coś mi się wydaje, że już nic nie zrobisz. Ratować wina nie ma sensu bo wg mnie drożdże padły od nadmiaru alkoholu i tyle.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Wingo z głogu przestało pracować zbyt szybko

Postautor: Furtillo » poniedziałek, 30 lis 2020, 17:56

Witaj.
Drożdże już się mogły przejeść gdyż mają tolerancje do 13% alkoholu, a samego cukru miałeś ponadto.
Z przepisu wynika że wina w finiszu wyszło 11,5l tak więc szybka matematyka.... :read:
17g cukru w litrze nastawu daje 1% alhoholu....

17g x 11,5l x 13% (bo taka tolerancje mają te drożdże) = 2541,5g cukru którego potrzebowałeś do uzyskania 11,5l w finiszu 13% wina.
Ty dodałeś 3,5kg cukru i dlatego pozostał niedofermentowany cukier gdyż się drożdże już przejadły.

Oczywiście może być to wino mocniejsze gdyż tolerancja drożdży to +1/-1%.

Przynajmniej nie musisz dosładzać wina :lol:

Jeżeli wino Ci smakuje zostaw je do dalszego sklarowania i ustabilizowania się... :)
..może jakieś niedobitki coś tam jeszcze dojedzą.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość