Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
ollo
100
Posty: 113
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Czy coś z tego wyjdzie?

Postautor: ollo » wtorek, 17 lis 2020, 06:17

Czołem. Mam pytanie do Szanownych Kolegów, zapewne zaś szczególnie do tych którzy znają się na chemii. Mam zamiar rozpuścić w już przefermentowanym nastawie skoncentrowany aromat bananowy i przedestylować to w pot still. Aromat ten rozpuszczony jest w glikolu(zakładam że propylenowym bo robi to polska firma więc pewnie trucizny by nie robili) Do tej pory z powodzeniem destylowałem macerowany w gotowym już nastawie - chrzan,jałowiec,kminek i kokos. Efekty były jak dla mnie zadawalające. Jak myślicie- będzie coś z tego? Temp. wrzenia glikolu jest wyższa niż temp.wrzenia wody więc może przy destylacji smak przeszedłby do destylatu a glikol zostanie w dundrze w kotle? Ten aromat bananowy dostępny jest w płynie na glikolu i w proszku na maltodekstrynie bodajże...Na razie zamówiłem na glikolu...Pozdrawiam.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

spawacz
200
Posty: 247
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 18:02
Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: północna zachodnia Polska
Załączniki
Re: Czy coś z tego wyjdzie?

Postautor: spawacz » wtorek, 17 lis 2020, 07:56

Prawdopodobnie piszesz o koncentracie aromatu np używanym przy produkcji np.....kulek proteinowych wędkarskich? Lub też do liqidów do e-fajki?
Myśle sobie ze jeżeli ten rodzaj glikolu nie reaguje z alkoholami w nie pożądany sposób to aromat przejdzie do urobku, ale czy warto się aż tak oszukiwać :bezradny:
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 08:37 przez spawacz, łącznie zmieniany 1 raz.
....."praca spawacza mnie przeistacza"..... :odlot: www.alkoholeforum.pl


Autor tematu
ollo
100
Posty: 113
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Czy coś z tego wyjdzie?

Postautor: ollo » wtorek, 17 lis 2020, 10:29

Jest to koncentrat używany w przemyśle spożywczym, soki, lody etc.

Awatar użytkownika

jakis1234
150
Posty: 173
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Czy coś z tego wyjdzie?

Postautor: jakis1234 » wtorek, 17 lis 2020, 11:34

I praktycznie sama chemia, warto?
Raz użyłem zaprawki aromatyzującej i nigdy więcej, to jest niepijalne, ale jestem ciekawy jaki Tobie wyjdzie efekt.
Podziel się wynikami.
Pozdrawiam z opolskiego :)

Awatar użytkownika

spawacz
200
Posty: 247
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 18:02
Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: północna zachodnia Polska
Załączniki
Re: Czy coś z tego wyjdzie?

Postautor: spawacz » wtorek, 17 lis 2020, 11:43

Mam ja pozostałości po produkcji kulek proteinowych.... Chyba ze 12 smaków różnych, w tym mój ulubiony squid liver. Podzielę się z tobą jak tak lubisz experymentować z atraktorami. Trzymam je gdyby zachciało mi się komuś uprzyjemnić aure np wewnątrz samochodu w odwecie za coś....... :evil:
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 11:44 przez spawacz, łącznie zmieniany 1 raz.
....."praca spawacza mnie przeistacza"..... :odlot: www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

patrzal
100
Posty: 148
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Czy coś z tego wyjdzie?

Postautor: patrzal » wtorek, 17 lis 2020, 16:18

W takich warunkach glikolu propylenowego (temp. wrz. 188 st. C) przedestylują śladowe ilości. Trujące na pewno nie będzie, a może się zrobić nieco słodkawe ;-)
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie


rozrywek
2000
Posty: 2234
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy coś z tego wyjdzie?

Postautor: rozrywek » wtorek, 17 lis 2020, 16:37

Ollo ja się znam na chemii.
Z wykształcenia psychol to przecież znam się.

Chemia jest do dupy. Jest zła szkodliwa i niepotrzebna.
A ta nieszkodliwa też jest zła.
Chcesz rosól z kury amino? Twoja wola.
Ja wolę rosołek z kury co miała imię. Bożenka albo coś. Wolniutko się gotująca. Godziny nie minuty.

A dlaczego nieszkodliwa jest zła? Bo szkodzi. Uprzedzam pytanie dlaczego szkodzi? Bo tak. Moja wola i nie muszę sie tłumaczyć.
Stosuję chemię w życiu codziennym również. Ale do morderstwa zarazków. Nie do spożywania.
A miód sztuczny? No przecież smakuje podobnie.
Rozumiesz?
Zreasumuje: produkt uważany za bezpieczny dla zdrowia ale jednak nie naturalny wolę wsadzic do szuflady
Do dupy jest wszystko co nie stworzyła natura a człowiek.
Dmuchaj na zimne. Jak ja.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość