Nastawiłem dwie cukrówki (2 x 25l).
Drożdże: Browin X-Pure 21,3
Ilość cukru: 6kg
Temperatura początkowa wody 26°C
POMIAR BLG
W obu cukrówkach pomiar dwoma różnymi cukromierzami pokazał 19BLG.
Skoro 19BLG to 190g cukru w litrze cukrówki a 17g cukru daje 1% na litr cukrówki to wyjdzie 190g/17g=11,17% alkoholu.
TEORIA
6000g cukru w 25l wody to 240g na litr to jest 24BLG
240g/17g=14,11% i to jest zgodne mniej więcej z tym co napisane na opakowaniu drożdży że taka cukrówka będzie miała 15%.
Pierwsze pytanie

Skąd mi się wzięła taka różnica w BLG zmierzonym i teoretycznym? Temperatura nastawu? Niesłodki cukier (cukier biały polski cukier)?
Drugie pytanie

Przeniosłem cukrówki do miejsca o temperaturze około 18°C celem wolnej fermentacji (żeby uzyskać łagodniejszy spirytus). Nie popsuję nic?
Trzecie pytanie

Czy przy pędzeniu metodą 2,5 ma znaczenie dla smaku i aromatu spirytusu wolniejsza fermentacja w niższej temperaturze i klarowanie grawitacyjne?
Zdaję sobie sprawę że pytania nie są zbyt ambitne


Z góry wielkie dzięki za pomoc.