Pomoc w obsłudze kolumny

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
Maciek51
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 7 lis 2020, 12:45

Post autor: Maciek51 »

Witam
W moje ręce wpadł taki oto sprzęt (foto). Chciałbym przepuścić przez nią nastaw ze śliwek. Niestety nie za bardzo wiem jak zminimalizować refluks bo jest jeden obieg wody, a chciałbym uzyskać trochę aromatów . Może ktoś miał do czynienia z takim sprzętem i może mi doradzić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Muminek-M1
20
Posty: 25
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 16:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo Żywiec i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pomoc w obsłudze kolumny

Post autor: Muminek-M1 »

Aromaty to na pewno ci zostaną. Do smakówek sprzęt spoko wystarczy bez żadnych przeróbek .
Ciekawi mnie ten nastaw ze śliwek.
Bo jak są grzałki, a w nastawie zostały jakieś odpadki to ci przypali .

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Pomoc w obsłudze kolumny

Post autor: PETER29 »

Jeśli przez kolumnę przechodzi tylko jeden palec to w sumie żaden reflux. Puszczaj śmiało nastaw i daj znać co wyszło.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pomoc w obsłudze kolumny

Post autor: Carl »

A gdybyś miał wątpliwości, to ustaw minimalny przepływ wody, taki aby tylko skropić destylat. Wówczas przez ten palec w kolumnie będzie przepływać woda o wysokiej temperaturze i praktycznie nic tam już się nie skropli!

Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pomoc w obsłudze kolumny

Post autor: rozrywek »

Wbrew pozorom ten jeden palec może przynieść dobry efekt, nie przejmuj się na zapas, jak carl doradza, ustaw minimalny przepływ.

Notabene trzeba być niezłym matołem aby kolumnę przewiercić na wylot i połączyć z chłodnicą na stałe. Niby dwa w jednym, reflux i mocowanie chłodnicy.
Rura słusznej długości, chłodnica wygląda na porządną, wolno sobie grzej i będziesz pan zadowolony.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Maciek51
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 7 lis 2020, 12:45
Re: Pomoc w obsłudze kolumny

Post autor: Maciek51 »

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Sliweczki jeszcze pracują. Co do przypalenia to właśnie się zastanawiam czy wystarczy tylko z nad osadu ściągnąć i destylowac, czy jeszcze dodatkowo klarowac jakimś klarowinem turbo lub czymś podobnym?

użytkownik usunięty
Re: Pomoc w obsłudze kolumny

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Śliweczki mocno odciśnąć musisz. Możesz to zrobić tuż przed zakończeniem fermentacji lub zaraz po, pozostawiając nastaw jeszcze do cichej fermentacji--żeby drożdże dojadły resztkowy cukier. Dopiero po tym, zlewasz sam płyn. Oczywiście, jeżeli przez ten czas, wytrąci się osad, zostawiasz go tam lewarując nastaw. Niema potrzeby używania środków klarujących.

Autor tematu
Maciek51
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 7 lis 2020, 12:45
Re: Pomoc w obsłudze kolumny

Post autor: Maciek51 »

Wielkie dzięki.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pomoc w obsłudze kolumny

Post autor: Góral bagienny »

Po skończonej fermentacji przefiltruj śliwki i od razu do gara z nimi ;)
Jak fermentacja się skończyła to jaki sens zostawiać na cichą :o
Grzej na małej mocy około 1.2-1.4kw a nic się nie przypali :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”