Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Wino z MANGO (przepis)

Postautor: Furtillo » środa, 4 lis 2020, 18:04

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość gdyż jest to również mój pierwszy post.
W ubiegłym roku robiłem wino z mango i chciałbym się z wami podzielić relacja i przepisem na owe wino.
Wino powstało z samych mango gdyż nie mogłem nigdzie znaleźć na nie przepisu.

Wyszło bardzo mocne, słodkie a zarazem bardzo smaczne ok. 16-17%.

Niedawno spotkałem się z przepisem na mango. Po porównaniu dwóch proporcji niczym się w zasadzie nie różnił, jedyną rzeczą której brakowało w moim winie było podniesienie trochę kwasowości. On zastąpił kwasek cytrynowy sokiem z limonki. Tak więc dopisałem go do przepisu. A więc aby was już nie zanudzać poniższe składniki na zrobienie 10l, 13% wina z mango już po korekcie mojego wcześniejszego przepisu którym się posłużyłem.

- Mango 5kg (pulpy bez skórki i pestki)
- Cukier 1510g
- Woda 8l
- Limonki 2szt.
Drożdże których użyłem to [SpiritFerm Aromatic Wine CompleX]

W 100g MANGO jest ok. 14g cukru w zależności od dojrzałości owoca i jego odmiany.

Mango należy dokładnie umyć przed obraniem i pokrojeniem w kostkę, tak przygotowane mango wrzucamy do balona lub pojemnika fermentacyjnego.
Limonkę dobrze wyparzyć i wycisnąć do nastawu.

Cukier dodajemy w 2 porcjach z wodą, postępujemy dokładnie jak z każdym innym winem.
Pierwsze ściąganie wina robimy po upływie 2-3 tygodni (w tym czasie odciskamy sok z pulpy owocowej i zlewamy do czystego zdezynfekowanego balona)

No i czekamy...
...
...
Aż się wyklaruje :D

Możemy użyć klarowina lecz jest zbędny gdyż wino z mango dość dobrze się klaruje.
Pamiętajmy że niższa temperatura przyśpiesza klarowanie wina.
Moje wino zostało zakorkowane po upływie 6 miesięcy od daty jego nastawienia.
Niestety nie mogę wam pokazać jak ono wygląda gdyż została mi ostatnia butelka którą trzymam na bardziej specjalną okazję, a przede wszystkim by dojrzało.

Z pewnością w 2021 roku będę nastawiał ponownie wino z mango gdy owoc będzie tańszy i lepszej jakości niż jest aktualnie.

PS: z 45 mango wyszło mi ok. 9,6kg pulpy owocu (nie licząc pestki i skórki)

Mam nadzieję że przyda się ten krótki artykuł dla szukających przepisu na egzotyczne wina.
Jeżeli ma ktoś jakieś spostrzeżenia lub już ktoś robił wino z mango proszę o swoje relacje w komentarzach.

Serdecznie pozdrawiam.
I życzę smacznego. :piwo:
Ostatnio zmieniony środa, 4 lis 2020, 18:34 przez Furtillo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość