Witajcie. Zalałem owoce dzikiej róży (przepołowiony owoc wraz pestkami) spirytusem 60%. Po kilku dniach dolałem litr spirytusu 95%. Do momentu dolania wszystko było klarowne i idealnie przezroczyste. Gdy dolałem nowego spirytusu doszło do rozwarstwienia. Ten 95% zrobił się mętnie mleczny. Wymieszałem wszystko i stał się kolor pomarańczowy mętny.
Dodam że spiryt jest od kolegi....
Do czego to doszło według Was? No trochę bym się wkurzył gdybym musiał wszystko wywalić...
Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 21 paź 2020, 16:57
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem
Spiryt to był bimberek od kolegi. Ten 60% jak i ten 95%.
Nalewkę zrobiłem z 2kg dzikiej róży. I to było zalane dwoma litrami 60%.
Wcześniej robiłem soki z róży i postanowiłem że do słoja dorzucę te resztki i doleję spirytu który mi został 95%. Później mam zamiar rozrobić to z wodą żeby obniżyć poziom %.
I gdy zacząłem wlewać do czystego nastawu drugi spiryt to zrobił się on mocno biały i tak jakby nie chciał się połączyć ze słabszym spirytem....
Teraz jest już wszystko klarowne i czyściutkie ale zastanawiam się skąd taka reakcja i dlaczego było białe a teraz jest ok
Nalewkę zrobiłem z 2kg dzikiej róży. I to było zalane dwoma litrami 60%.
Wcześniej robiłem soki z róży i postanowiłem że do słoja dorzucę te resztki i doleję spirytu który mi został 95%. Później mam zamiar rozrobić to z wodą żeby obniżyć poziom %.
I gdy zacząłem wlewać do czystego nastawu drugi spiryt to zrobił się on mocno biały i tak jakby nie chciał się połączyć ze słabszym spirytem....
Teraz jest już wszystko klarowne i czyściutkie ale zastanawiam się skąd taka reakcja i dlaczego było białe a teraz jest ok
-
- Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 17:57
- Krótko o sobie: Eksperymentator, kombinator, posiadacz prostej kolumny.
- Ulubiony Alkohol: Burbon
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 21 paź 2020, 16:57
-
- Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 17:57
- Krótko o sobie: Eksperymentator, kombinator, posiadacz prostej kolumny.
- Ulubiony Alkohol: Burbon
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku