Potrójne kombo wiśniowe

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
temerenomine
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 17:57
Krótko o sobie: Eksperymentator, kombinator, posiadacz prostej kolumny.
Ulubiony Alkohol: Burbon
Status Alkoholowy: Producent Bimberku

Post autor: temerenomine »

Siema, szykowałem się pod ten post już jakiś czas, mianowicie naszła mnie taka myśl...
Zrobiłem w tym roku trochę wina wiśniowego (pyszne)
I mam trochę nastawu z wiśni (jakieś 80l)
Pomyślałem że skoro mam wiśniowy nastaw i wino to może warto było by zrobić eksperyment i do tego wiśniowego winka nasypać pieczonych płatków z wiśniowego drewna...

Każdy już pewnie wie do czego zmierzam, tak po kilku tygodniach chcę te płatki wycedzić z wina i dobrze wysuszyć po to aby zalać je nierektyfikowanym pięknie cuchnącym, rozcieńczonym destylatem uzyskanym z wspomnianego nastawu za pośrednictwem bardzo prostego destylator, taki alembik ale z nierdzewki hehhe.

Oprócz tych płatków chcę dodać trochę świeżych płatków wiśniowych.

Chcę zrobić też drugą wersję na mocno spieczonych płatkach z dębu amerykańskiego.

Na próbę po 5l (słownie pięć litrów) z każdego.

Co myślicie panowie, czego można się spodziewać po takim potrójnym wiśniowym kombo?
Jakieś rady co do czasu leżakowania wina i destylatu
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Potrójne kombo wiśniowe

Post autor: .Gacek »

W takiej kombinacji to chyba najbardziej pomógłby Ci @DuchWina, jeżeli chodzi o wino to ma niesamowitą wiedzę.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
temerenomine
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 17:57
Krótko o sobie: Eksperymentator, kombinator, posiadacz prostej kolumny.
Ulubiony Alkohol: Burbon
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Potrójne kombo wiśniowe

Post autor: temerenomine »

Możemy zrobić seans spirytusowy, znaczy spirytystyczny może wtedy duchwina się pojawi.

Autor tematu
temerenomine
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 17:57
Krótko o sobie: Eksperymentator, kombinator, posiadacz prostej kolumny.
Ulubiony Alkohol: Burbon
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Potrójne kombo wiśniowe

Post autor: temerenomine »

Jeśli kogoś to obchodzi to zlałem ten destylat, wszystko zrobiłem tak jak w opisie z pierwszego posta.
Kolor wyszedł taki rudy wpadadający w róż/czerwień
Smak świetny, zero ostrości, wyraźne owoce przeplatane wanilią i dębiną.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2577
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Potrójne kombo wiśniowe

Post autor: jakis1234 »

Dzięki, fajny eksperyment i świetnie, że udany. Napisz za jakiś czas jak się trunek układa.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Potrójne kombo wiśniowe

Post autor: Doody »

temerenomine pisze: Smak świetny, zero ostrości, wyraźne owoce przeplatane wanilią i dębiną.
I oto chodzi :ok: Gratulacje, że eksperyment się powiódł. :piwo:
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”