Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Alwox
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 17 wrz 2020, 10:07
Załączniki
Wino z malin – kożuch na powierzchni

Postautor: Alwox » czwartek, 17 wrz 2020, 11:39

Dzień dobry, mam taki problem – nastawiłem tydzień temu wino z malin i kilka dni temu po odcedzeniu miazgi zauważyłem zbierający się kożuch na jego powierzchni. Myślałem, że są to resztki owoców (cedziłem przez sito, jeszcze nie przez filtr) i przelałem przez drobniejsze sito na którym została większość tego kożucha. Teraz kilka dni później widzę, że kożuch powrócił – myślicie, że są to drożdże kożuchujące? Co powinienem z tym zrobić? Może przelać przez filtr? Dodam, że niedawno dolewałem drugą porcję cukru i wino nadal fermentuje intensywnie. Zdjęcie w załączniku przedstawia wino krótko po przelaniu przez sitko więc kożuch jest trochę rozbity, normalnie tworzy wysepki (niestety nie zrobiłem zdjęcia przed przelaniem). Kiedyś miałem podobny problem przy winie z truskawek i po przelaniu przez filtr było ok ale wolę się upewnić.
https://zapodaj.net/df41e94aba993.png.html
Obrazek

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość