Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
asdfgh195
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 14 sie 2020, 22:04
Załączniki
Zacier z jeczmienia

Postautor: asdfgh195 » niedziela, 6 wrz 2020, 08:58

Witam Psotników.
Pierwszy raz postawiłem jęczmień ale drożdże dodałem przy 37°C....
Zacier chodzi ale nie wiem czy są to dzikusy czy drożdże??
Pachnie zakwasem do chleba, a szkoda mi nastawy bo wyszło 40blg. Czy zapach zakwasu może oznaczać że jadą dzikusy??
Drugie pytanie dotyczy użytego ziarna, czy musi to być śrut, czy może gniecione ziarno wystarczy??
Pozdrawiam


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 816
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: manowar » niedziela, 6 wrz 2020, 13:00

No jak zacierałeś to w trakcie procesu dzikie drożdże wybiło więc pracują zadane (no jak masz dużego pecha, to bakterie). Ziarno ma być zgniecione żeby był dostęp do skrobii, czy będzie ześrutowane czy połamane na gniotowniku nie ma znaczenia.
40 BLG... coś chyba źle mierzysz...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

patrzal
100
Posty: 148
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: patrzal » niedziela, 6 wrz 2020, 18:37

U mnie przy fermentacji drożdżami koji nastaw pachniał najpierw kiszonką, a po 2-3 dniach ni to zakwasem, ni to winem, ni to chlebem. Także twój zapach raczej w normie :-)
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie

Awatar użytkownika

cumel
30
Posty: 39
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: cumel » niedziela, 6 wrz 2020, 19:00

manowar pisze:...40 BLG... coś chyba źle mierzysz...



Mierzy przyrządem ze skalą SG :D pokazuje 1040 co daje 10blg. O takim https://www.wilko.com/en-uk/wilko-floating-hydrometer-for-wine-beer/p/0022575.
Aczkolwiek mogę się mylić :D

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 367
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: dynio » niedziela, 6 wrz 2020, 19:26

Cholera, żeby tak moje zaciery dochodziły do 40blg to miałbym gwiazdkę co tydzień a nie tylko raz w roku

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Online
Awatar użytkownika

kiwitom23
100
Posty: 142
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: kiwitom23 » piątek, 8 sty 2021, 22:18

Podepnę się pod ten temat, żeby nie tworzyć nowego. Czy ktoś z kolegów zna jakiś sklep internetowy, gdzie można zamówić dobrej jakości zboża (żyto, pszenica, jęczmnień) i kukurydzę? Nie chodzi mi tu o słody, tylko całe, albo jeszcze lepiej ześrutowane ziarna. Są niby na Allegro, ale wszystkie z opisami jako pasza, a to pewnie jakościowo nie najlepsze. Byłbym bardzo wdzięczny.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 367
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: dynio » piątek, 8 sty 2021, 22:48

W Krk masz marxam.pl zakładka piwowarstwo/surowce niesłodowane

Edit: ja zawsze biorę u nich castle malting 45ppm
Jak nie masz śrutownika to moge Ci wypożyczyć

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 8 sty 2021, 22:48 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Online
Awatar użytkownika

kiwitom23
100
Posty: 142
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: kiwitom23 » sobota, 9 sty 2021, 00:24

Super dzięki! Eeee spoko mają opcję śrutowania. Przydałby się jeszcze jęczmień i kukurydza. Ale to już coś.

Ja słody, chmiele, drożdże i całą resztę kupuję tutaj: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/, wybór jest po prostu gigantyczny. Paczki przychodzą szybko i jeszcze nigdy niczego nie brakowało, ale o dziwo samych zbóż, ani kukurydzy nie mają.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!
Ostatnio zmieniony sobota, 9 sty 2021, 00:24 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


kondon
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: kondon » sobota, 9 sty 2021, 00:25

A czy to jakaś różnica?
Ludzie, którzy kupują od rolników, to też kupują głównie ziarno przeznaczone na paszę.
Pytanie jedynie jak takie ziarno jest przechowywane, a to już zależy od sprzedającego...

Online
Awatar użytkownika

kiwitom23
100
Posty: 142
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: kiwitom23 » sobota, 9 sty 2021, 01:01

kondon pisze:A czy to jakaś różnica?


Chętnie bym kupił od rolnika, ale nie znam nikogo takiego w okolicy, poza tym jestem laikiem w tej dziedzinie i nie jestem w stanie rozpoznać np kukurydzy pastewnej od konsumcyjnej. Dlatego moje pytanie do forumowiczów. Do tego od nieraz potrzebuję niewielkie ilości, a od rolnika pewnie najmniejsza jednostka to wór 25kg. No i wygodniej, jak kurier dostarczy pod drzwi. Pozdro
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


kondon
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: kondon » sobota, 9 sty 2021, 01:09

jaka-kukurydza-t21300.html
Jakieś pojedyncze jednostki mogą znać różnicę i mieć możliwość wyboru. Wszyscy raczej biorą to, co jest pod ręką.
25 kg to dla Ciebie dużo? Na ogół to 25 zł. Resztę możesz dać dzikim ptaszkom, aczkolwiek nie wydaje mi się, aby była taka potrzeba :)

Online
Awatar użytkownika

kiwitom23
100
Posty: 142
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: kiwitom23 » sobota, 9 sty 2021, 01:39

Może masz rację, ale ja perfekcjonista jestem, albo robię na 103%, albo wcale. Zależy mi na jakości. Zanim nastawiłem moje pierwsze wino, to w piwnicy pojawił się sprzęt za ponad 5000 zł (przy winie to naprawdę dużo). Dlatego chciałbym jak najlepszy surowiec. A na domiar złego, to co widzę na Allegro to często są jakieś mieszanki, co już całkowicie je eliminuje. Ja chcę zrobić bourbon, a nie chodować kury, czy inne ptaszki.
25kg faktycznie może nie jest za dużo, ale niekiedy mam przepisy 90% kukurydzy, 5% żyta, 5% jęczmienia. No to jak wezmę wory 25 kg żyta i jęczmienia, to musiałbym zamówić TIRa kukurydzy, o to mi chodziło
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 367
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: dynio » sobota, 9 sty 2021, 07:54

No to potrzebujesz tylko kukurydzy. Pozostałe składniki idą w bourbonie jako słody (a te kupisz juz w paszkach od 1kg) i mają za zadanie przerobienie skrobi zawartymi w sobie enzymami

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


mirek-swirek
150
Posty: 173
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: mirek-swirek » sobota, 9 sty 2021, 09:47

kiwitom23 pisze: Są niby na Allegro, ale wszystkie z opisami jako pasza, a to pewnie jakościowo nie najlepsze. Byłbym bardzo wdzięczny.

Na allegro i olx podstawa ogłoszenia są słowa-klucze.
Przeciętny człowiek nie kupuje pszenicy, żyta, czy kukurydzy, bo po co mu ona. Podstawowy klient na takie produkty to hodowca zwierząt. Dlatego masz w opisach "na paszę", bo tak często ludzie wpisują w wyszukiwarki.
Ale to nie znaczy, że to się nie nadaje na zacieranie. Wręcz właśnie zboża paszowe mają niższe walory smakowe, ale więcej skrobi, przez to i większą wydajność.
Kiedy chcę uwarzyć piwo z sorgo, nie mam szansy kupić "sorgo nie paszowe". Chyba, że jestem upadnięty z wysoka na głowę i zapłacę kilkanaście złotych za kilo sorgo w sklepie "wegańskim" lub innym, podobnym miejscu. Przy czym, to "sorgo ze złota" jest z tego samego worka, co na nim było wcześniej napisane "na paszę".
Nie obawiaj się, kupuj śmiało zboża paszowe. Są wystarczającej jakości, lepszych nie znajdziesz. Gwarantuję ci, ze najlepsze burbony robione są właśnie z takich zbóż.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 sty 2021, 09:53 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika

kiwitom23
100
Posty: 142
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: kiwitom23 » sobota, 9 sty 2021, 12:21

dynio pisze:No to potrzebujesz tylko kukurydzy


Chyba nie całkiem, zobacz te przepisy: https://www.destylatory.pl/zacier-z-kukurydzy.html pszenica i żyto by się przydało. Tylko jęczmień występuje w formie słodu

mirek-swirek pisze: jest z tego samego worka, co na nim było wcześniej napisane "na paszę".


Może masz rację, ale jak widzę 250g pszenicy za 7 zeta (https://allegro.pl/oferta/pszenica-nasiona-na-kielki-250g-6259053756), to chyba ona nie pochodzi z tego samego worka co pastewna? Nie wiem? Przecież chcąc kupić 25kg takowej, zabulisz tyle co za cały destylator.

Wnioskuję z tego, że jednak chyba nie ma jakiegoś sklepu internetowego, gdzie byłoby wszystko dostępne, tak jak to jest ze słodami. To może macie przynajmniej jakiegoś sprawdzonego dostawcę z Allegro, albo olx? Ważne żeby miał w asortymencie wszystkie rodzaje ziarna łącznie z kukurydzą, bo zamawiając każde ziarno od innego, to z kolei niepotrzebne koszty kilku przesyłek.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


rastro
1200
Posty: 1223
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: rastro » sobota, 9 sty 2021, 12:27

Chodowcą jednak zależy żeby pasza miała jednak stosunkowo wysoką zawartość białka w stosunku do skrobi... nie wiem jak inne zboża, ale taki jęczmień w odmianach paszowych zawiera jednak mniej skrobi niż odmiany tzw. browarniane. Z pszenicą może być (ale nie musi) podobnie że odmiany przeznaczone na mąkę mają większą zawartość skrobi niż takie z przeznaczeniem na paszę.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


rastro
1200
Posty: 1223
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: rastro » sobota, 9 sty 2021, 12:34

kiwitom23 pisze:
mirek-swirek pisze: jest z tego samego worka, co na nim było wcześniej napisane "na paszę".


Może masz rację, ale jak widzę 250g pszenicy za 7 zeta (https://allegro.pl/oferta/pszenica-nasiona-na-kielki-250g-6259053756), to chyba ona nie pochodzi z tego samego worka co pastewna? Nie wiem? Przecież chcąc kupić 25kg takowej, zabulisz tyle co za cały destylator.

Pochodzi... mąka biała kosztuje ~2-3zł za kilogram a ta z pełnego przemiału 4-5zł za ten sam kilogram... tylko że ta druga ze względu na prostszy proces technologiczny w produkcji jest tańsza... to samo z cukrem 2,5-3,5 zależy gdzie się kupi a 0,5kg ciemnego trzcinowego idzie za 7zł - a to często jest ten sam cukier tylko że biały został poddany dodatkowo rafinacji (a więc koszt jego produkcji jest większy - fakt można jeszcze upłynnić melasę i zniwelować tą różnicę - ale jednak).

To nie chodzi o to skąd to pochodzi (czy jeden worek czy nie) i ile tak naprawdę kosztowała produkcja - to kwestia ile klient jest w stanie zapłacić za dany produkt. Napis Bio i cena + 100% - bo aktualne to jest modne.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Airacobrator
100
Posty: 117
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 14:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: Airacobrator » sobota, 9 sty 2021, 13:04

Jak nie masz daleko to podjedź sobie do Proszowic na giełdę EK-ROL w środę (dzień targowy), sporo rolników ma kukurydzę całą i śrutowaną, pszenicę, żyto i jęczmień też powinieneś dostać.
Ewentualnie ul. Pomianowska 3, 32-800 Brzesko - masz młyn, tam mąka żytnia i pszenna pełnoziarnista po 25kg w dobrej cenie.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 sty 2021, 13:06 przez Airacobrator, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika

kiwitom23
100
Posty: 142
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: kiwitom23 » sobota, 9 sty 2021, 13:25

Mam kawałek do Proszowic, ale widzę że to jedyna taka giełda w promieniu 150 km..... więc chyba sobie podjadę w którąś środę. Dziękuję Ci bardzo za namiar.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


mirek-swirek
150
Posty: 173
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Zacier z jeczmienia

Postautor: mirek-swirek » sobota, 9 sty 2021, 13:55

rastro pisze:e. Z pszenicą może być (ale nie musi) podobnie że odmiany przeznaczone na mąkę mają większą zawartość skrobi niż takie z przeznaczeniem na paszę.

Akurat białko w mące piekarniczej jest bardzo pożądane bo tworzy siatkę glutenowa.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość