Zacier z jeczmienia

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy

Post autor: rastro »

No właśnie to zależy od przeznaczenia mąki... taka typowa 450 pewnie lepiej gdy ma nieco mniej białka... do pieczywa wprost przeciwnie. W każdym razie dla hobbysty ma to drugorzędne znaczenia. To nie jest różnica 10 czy 20% tylko raczej 2-4%.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 sty 2021, 13:59 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
promocja
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier z jeczmienia

Post autor: FRUTTI »

Wszystkie zboża są paszowe, jest jeszcze odmiana pastewna ale różnica jest taka że ta odmiana daje większy , nie kiedy różni się delikatnie kolorem. Ta druga odmiana jest raczej bardziej przeznaczona dla bydła. Ale jedna jak i druga to paszę!!! Mało tego jedna i droga nadaje się na wyroby alkoholowe. Teraz jest moda na bio a tak naprawdę nie sadze że produkty które mają nienaganny wygląd ,kształt i kolor są naturalne. Obok domu mam sąd który nie jest pryskany, przycinany, jabłka i gruszki są mniejsze mają parchy na powierzchni ale one są naturalne!

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Zacier z jeczmienia

Post autor: rastro »

Nie no są jeszcze odmiany browarne - w teorii mają większą zawartość skrobi niż odmiany paszowe.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”