Może coś w końcu ruszy!

Aspekty prawne dotyczące produkcji alkoholi. Legalizacja, zatrzymania, prawne zmagania.

mienho
150
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: mienho »

O żesz kurza twarz, to moje 200zł było z czapki, ot tak bo nie szukałem jak Wy. Niemniej jednak dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Cóż pozostaje tylko mieć nadzieję, że kiedyś to się zmieni .
Co do ustawy to ciekawe jak skontrolują kogoś produkującego w tysiącach hl, że "wyparowało" mu te nawet 100l .

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Może coś w końcu ruszy!

Post autor: HeniekStarr »

mienho pisze: Co do ustawy to ciekawe jak skontrolują kogoś produkującego w tysiącach hl, że "wyparowało" mu te nawet 100l Obrazek.
Mniej więcej tak:

https://whiskipedia.com/fundamentals/spirit-safe/
Zwykle jeden z punktów na wycieczce po gorzelni.

A współcześnie tak:

Dziennik Ustaw RP z 2021, pozycja 1636, paragraf 16
"§ 16. 1. W małej gorzelni stosuje się system wiarygodnego pomiaru albo system zabezpieczonego magazynu.
2. System wiarygodnego pomiaru polega na:
1) określaniu ilości wyprodukowanego alkoholu etylowego na podstawie wskazań licznika objętości podlegającego
prawnej kontroli metrologicznej;
2) zabezpieczeniu licznika objętości przed jego odłączeniem od instalacji służącej do destylacji alkoholu etylowego za
pomocą zamknięć urzędowych;
3) dokonaniu po zakończeniu destylacji odrębnego pomiaru wyrażonej w dm3
ilości wyprodukowanego alkoholu etylo-
wego 100% vol.
3. System wiarygodnego pomiaru może być zastosowany pod warunkiem, że konstrukcja aparatury destylacyjnej lub
nałożone na nią zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego i jego par przed określeniem ilości
wyprodukowanego alkoholu etylowego przez licznik objętości, o którym mowa w ust. 2 pkt 1.
4. System zabezpieczonego magazynu polega na:
1) nałożeniu zamknięć urzędowych na urządzenia destylacyjne i magazynowe alkoholu etylowego w celu uniemożliwie-
nia dostępu do alkoholu etylowego i jego par;
2) określaniu ilości wyprodukowanego alkoholu etylowego na podstawie urządzenia pomiarowego;
3) wydawaniu alkoholu etylowego z magazynu w obecności kontrolującego.
Ostatnio zmieniony środa, 5 paź 2022, 01:30 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo a Produkcja Alkoholi”