Zacier jabłkowy

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
sebastian.bielecki
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 16:14

Post autor: sebastian.bielecki »

Czy taki przepis na zacier jabłkowy będzie dobry:
80l soku jabłkowego
16kg cukru
40g pożywki
+Zaprawiać drożdżami
I po 3 dniach mam zamiar dodać 8 kilo cukru

Jaką pożywkę polecacie do tego zacieru?
I jakie drożdże i ile drożdży na taki zacier?
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacier jabłkowy

Post autor: fo11rest »

Wypadało by najpierw pkczytać bo odpowiedzi było już mnóstwo.
A co do rady to daj drożdże estelle i 8kg cukru, jak zależy ci na dobrym trunku typu calvados. A jak ci nie zależy na jakości i chcesz zrobić pospolitą berbeluchę to daj drożdże turbo i dodawaj partiami cukru ile one zjedzą.

użytkownik usunięty
Re: Zacier jabłkowy

Post autor: użytkownik usunięty »

Tak jest.
Maksymalnie 1kg cukru na 10l soku i nie zacier tylko nastaw. Do nastawu jabłkowego, nie musisz dodawać pożywki, gdyż sam sok jest dobrą pożywką. Jeśli już chcesz dodać, zastosuj np. Activit
Na 80l nastawu, zastosuj 2 paczki drożdży polecanych przez @fo11rest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”