Tak robię większe ilosci. Troche osób ode mnie bierze. Na początku nie moglem za dużo pić, może pół szklanki, a teraz jak zacząłem pić i próbować co chwile czy dobre to ciągle pije i już organizm się przyzwyczaiłdefacto pisze:Serwus
Wiadro 25l?
Łoooo Panie w słoju 4l nastawiam i jeśli mi nie splesnieje, co miało miejsce nie raz, po tygodniu zlewam do pet'ów. Za każdym razem, nowe buraczki ofkors.
Szanuję
"Wino" z buraków (zakwas) porady
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re:
15kg buraków, 15L wody, nie jest do pełna. Soli to tak łyzka na 1L i w uj przypraw. Dodalem pare kwasnych rzeczy zeby wlasnie nie stalo sie tak jak u Ciebie. Trzeba wczesnie zakwasic srodowisko zeby juz zaczelo pracować. dodalem stary zakwas, pokrojone jablka, troche soku z buraków, sok z cytryny i poszlo.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Re:
Serwus
Poziom zasolenia dokładnie taki sam oraz dodałem jak zwykle odpowiednią ilość wody z ogórków kiszonych, żeby wzbogacić ten nastaw o bakterie mlekowe plus standardowe przyprawy(2 główki czosnku, trochę ziela i liścia laurowego). Po za tym, staram się utrzymywać ten fermentor w czystości (traktuję go pirosiarczynem), woda jest przegotowana i wychłodzona. Burak czysty bez skaz, obrany. Pojęcia niemam, dlaczego tak się dzieje. To trzeci zakwas w tym roku a drugi zainfekowany.
Miałem plan, żeby obserwować rozrost grzyba, porobić jakieś foto co 24h. Niestety druga połowa się pośpieszyła i zebrała go z powierzchni, razem z obfitą pianką. Poczekaaamy
Tak zrobiłem.majster1 pisze: Trzeba wczesnie zakwasic srodowisko zeby juz zaczelo pracować.
Poziom zasolenia dokładnie taki sam oraz dodałem jak zwykle odpowiednią ilość wody z ogórków kiszonych, żeby wzbogacić ten nastaw o bakterie mlekowe plus standardowe przyprawy(2 główki czosnku, trochę ziela i liścia laurowego). Po za tym, staram się utrzymywać ten fermentor w czystości (traktuję go pirosiarczynem), woda jest przegotowana i wychłodzona. Burak czysty bez skaz, obrany. Pojęcia niemam, dlaczego tak się dzieje. To trzeci zakwas w tym roku a drugi zainfekowany.
Miałem plan, żeby obserwować rozrost grzyba, porobić jakieś foto co 24h. Niestety druga połowa się pośpieszyła i zebrała go z powierzchni, razem z obfitą pianką. Poczekaaamy
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: "Wino" z buraków (zakwas) porady
Stawiam, że przez zaczyn z wcześniejszej kiszonki. Kilka razy tak robiłem, zawsze szybko się mętne robiło i szybko zachodziło kożuchem. Jako starter dodaję teraz sosu sojowego.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re:
Ja próbowałem wyciągnąć z buraków tyle kwaśnej buraczaności ile się tylko da... Pierwszy zakwas z buraków pociętych w kostkę , czosnki ,liście i różne takie , trochę wody z kapusty kisz. na start. Wiadomo - rewelacja. Drugi raz te same buraki i wszystkie dodatki te same - efekt smakowy gorszy niż za pierwszym razem ale zdatne do picia - ocena na poziomie dostatecznym. Trzeci raz te same buraki zmiksowane w blenderze , dodatki te same - efekt : poszło do kibla. Jak będę robił w tym roku to pierwszy sok z buraków w kostkę a drugi sok z tych samych buraków zblendowanych i myślę że drugi powinien być też ok. Do tych zblendowanych za drugim razem to już mniej wody pójdzie i będzie mniej soku ale warto je wykorzystać po raz drugi.
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re:
Zmieszanie pierwszego i drugiego to dobry pomysł bo ten pierwszy wyszedł mi dość esencjonalny. Problem w tym że głównie ja ale i moja LP- pochłanialiśmy tego takie ilości że zanim drugi się zrobił to już pierwszego nie było. Ja na dzień dobry wywalałem min.pół litra - tak mi to smakowało. Może w tym roku uda się zmieszać pierwszy i drugi robiony po zblendowaniu buraka.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Re:
Serwus
Buraki tanie jak barszcz są ale czosnku żałuję trochę. Dorodny Harnaś był.
Swojskie ogóreczki a raczej to w czym one są zanurzone. Żadne zakonserwowanemajster1 pisze: Woda od ogórków zależy jaka, muszą nie być zakonserwowane. Najlepiej iść na rynek poprosić wodę od ogórków z dużej beczki, chyba liczą 1zl za 1L i to dodać.
Gdyby było jak piszesz, ogórki w sloiku jak sądzę, również pokryłyby się pleśnią. Niefart i już.Kòpôcz pisze:Stawiam, że przez zaczyn z wcześniejszej kiszonki.
Buraki tanie jak barszcz są ale czosnku żałuję trochę. Dorodny Harnaś był.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re:
Serwus
Mówią, że ta podłużna odmiana buraków- kształtem przypominająca kolbę qq, daje lepszy jakościowo zakwas, ze względu bogatszy skład w porównaniu do okrąglych odmian. Wielokrotnie wstawiałem oba rodzaje i nie zauważylem różnicy w smaku, stosując te same od lat proporcje. Co sądzicie?
Mówią, że ta podłużna odmiana buraków- kształtem przypominająca kolbę qq, daje lepszy jakościowo zakwas, ze względu bogatszy skład w porównaniu do okrąglych odmian. Wielokrotnie wstawiałem oba rodzaje i nie zauważylem różnicy w smaku, stosując te same od lat proporcje. Co sądzicie?
Masz jakiś szczególnie upodobany sosik sojowy do tego celu? Chodzi mi o składKòpôcz pisze:Jako starter dodaję teraz sosu sojowego.
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: "Wino" z buraków (zakwas) porady
Te długie buraki mają ponoć więcej cukrów - też kilka razy je robiłem, podobnie nie zauważyłem jakichś różnic.
Sos - kupuję je rzadko i albo najtańsze, albo będące akurat w promocji. Nie jestem znawcą, ani wielkim miłośnikiem sosów sojowych - dla mnie to głównie starter do kiszonek. Natomiast zauważam wyraźnie większą klarowność kiszonek po ich zastosowaniu i szybszy start.
Nigdy mi się żaden sok też nie nagazował - nie wiem, czy w ogóle powinno się to zadziać w fermentacji mlekowej.
Sos - kupuję je rzadko i albo najtańsze, albo będące akurat w promocji. Nie jestem znawcą, ani wielkim miłośnikiem sosów sojowych - dla mnie to głównie starter do kiszonek. Natomiast zauważam wyraźnie większą klarowność kiszonek po ich zastosowaniu i szybszy start.
Nigdy mi się żaden sok też nie nagazował - nie wiem, czy w ogóle powinno się to zadziać w fermentacji mlekowej.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re:
Zawsze lekko gazuje tylko tego tak nie widać. Dlatego czasami niekórym kiszonki strzelają i stąd jest fajny szczypiący efekt na języku. Podłużne sa rzeczywiście słodsze, robiłem z zwykły sok z buraka wyciskany ze zwykłych i z podłużnych i wychodzi lepszy, ale za to są lekko drożdże. Jak na razie przy tych cenach hurtowych buraków na giełdzie nie robi to dużej róznicy bo to tylko 10 gr więcej. Ale za to jest więcej obierania.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re:
Do drugiego nastawu jako starter dodałem sok z kiszonych ogórków, szybciej wystartowało, fajnie zmienił smak, cały zakwas jest lekko słodszy, ale dałem troche za dużo. 5L zakwasu z ogórków na 15L wody i raczej ogóry przeważyly smak, a nie każdy lubi, trzeba dać z 2L.
Dodałem też 2L takiego soku z buraka tłoczonego.
Dodałem też 2L takiego soku z buraka tłoczonego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 23 mar 2022, 12:01 przez majster1, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl