Witam! Jakiś czas temu pozamawiałem różne rodzaje drożdży w tym i browin torpedo. Wg instrukcji 25 l w tym 7 kg cukru, temperatura przed wsypaniem około 29. Woda napowietrzona, ładnie zaczęły pracę, temperaturę w piwnicy mam ok 19- 20 stopni. Po ok 2 dniach fermentacja zaprzestała, dałem drożdże na słońce temperatura wzrosła, po czym znów fermentacja ucichła, aktualnie jest
11 blg, nie wiem co z tym mam zrobić, w chłodniejszej temperaturze w piwnicy inne drożdże pracowały wyśmienicie.
Drożdże Browin torpedo
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Drożdże Browin torpedo
Mi ostatnio wpadły w ręce chyba te (w każdym razie w złotej paczce) jako gratis do zamawianych bubli... podzieliłem na pół tak na oko w dwa wiadra woda z kranu (góra 20C, ale pewnie mniej) + 5kg cukru per wiadro - miało to 22-23blg zależy z jaką precyzją odczytałem pomiar. Nie spieszyło mi się ale po 1,5 tygodnia było -5blg i nastaw praktycznie klarowny. No ale nie mam pewności czy to dokładnie te grzyby... pamiętam tylko że paczka złota była - a w złotej inne chyba nie występują.
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 lip 2020, 21:30 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett