Witam kolegów na forum,
Od jakiegoś czasu czytam o destylacji i korci mnie, żeby zbudować sobie jakąś małą aparaturkę. Pewien kłopot polega na tym, że za mało piję, zwłaszcza mocnych alkoholi i budowa jakiegokolwiek sprzętu jest zupełnie nieuzasadniona ekonomiczne, ale z drugiej strony hobby nie musi się opłacać.
A teraz do sedna, kolumnę chce zbudować (zlecić zbudowanie) na rurze 52mm, myślałem nawet o mniejszej średnicy, ale boje się, że i tak mi się dostanie od najbardziej ortodoksyjnych użytkowników tego forum za te marne 52mm. Poniżej mój pierwszy szkic zestawu. Wysokość kolumny wraz z głowicą powinna być do 1.8m, głowica aabratek - nie ma co odkrywać na nowo Ameryki. Konstrukcje głowicy zostawię komuś kto ma w tym doświadczenie, ale zakładam, że nie będzie wyższa niż 20cm – długość skośnego odcinka na rysunku pokazałem 40cm bo nie wiem ile trzeba (będzie wedle uznania głównego konstruktora).
Samą kolumnę chce podzielić na trzy sekcje łączone na złącza TC:
1. Górna sekcja – 30cm, chce żeby miała wziernik pod samym kołnierzem tak wysoko jak się da, rura wypełniona sprężynkami stalowymi prawie do końca, aby móc zobaczyć flegmę spływającą z głowicy, gniazdo termometru również pod samym kołnierzem.
2. Sekcja główna/środkowa – 80 cm długa wypelniona sprężynkami stalowymi; kilka centymetrów pod kołnierzem (z 10cm?) króciec ¼ ‘’ ze złączem TC lub jakimś innym szybkim złączem do zamontowania chłodnicy OVM lub precyzyjnego zaworu do OLM. Nie jestem pewien czy główny rysunek oddaje mój pomysł na OLM – wiec dodałem szkic 3D – ponad tą „rynną” na rysunku jest grzybek lub stożek z siatki stalowej (niestety trudno to narysować w sketchupie wiec będziecie musieli to sobie wyobrazić). Rynnę trzeba umieścić tak górna krawędź zewnętrznej tulei była poniżej odpływu do OLM i pozwalała na odbieranie płynu z jeziorka. Nie wiem jak trudno będzie dopasować tuleje do rury – musi to być w miarę szczelne, żeby miało sens.
Zastanawiam się też czy nie przedłużyć górnej sekcji i nie przenieść tam odpływu olm/ovm !? Wtedy sekcja środkowa byłaby zwykłą rurą.
3. Sekcja dolna – 50cm wypełnione sprężynkami miedzianymi z gniazdem na termometr na górze w okolicy tzw. dziesiątej półki
Do tego będzie chłodnica liebiga do OVM, zawór precyzyjny do głowicy, zawór precyzyjny do OLM i zbiornik do grzania zacieru. Jeśli chodzi o zbiornik to tez mam pewne wątpliwości, ale o tym potem, na razie skupmy się na kolumnie.
Proszę o wszelkie sugestie i krytyczne uwagi na temat mojego projektu. Czy i gdzie warto dodać jakieś króćce, termometry/gniazda na termometr /barometr itp. – coś co może się przydać później (teraz łatwo to będzie dodać i zaślepić, przerabiać później będzie trudniej).
Jeśli chodzi o termometry, często na forum piszecie ze warto dodać parę złotych i kupić dobrej klasy termometry – czy może ktoś polecić jakiś konkretny sprawdzony model?
Dzięki i pozdrawiam
projekt kolumny wedlug t0mka
Budowa kolumn rektyfikujących.
Wróć do „Kolumny destylacyjne”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik