Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

jacek.kokot
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » wtorek, 27 paź 2020, 23:14

Chodzi o inicjalizację pola z klasy. Spróbuj tak:

SensorTaskClass::SensorTaskClass(int sensorPin, DallasTemperature& sensors, LcdServiceClass& lcdService) : _sensors(sensors), _lcdService(lcdService) { ...


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 163
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » czwartek, 29 paź 2020, 09:45

Udało się, dzięki.

Wydaje mi się, że trochę zaśmiecam temat zupełnie innym projektem, więc tworzę nowy.
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 paź 2020, 11:22 przez stefunk, łącznie zmieniany 6 razy.


MastaMari
50
Posty: 87
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: MastaMari » piątek, 30 paź 2020, 22:26

Szybkie pytanie, Jakie maksymalne obciążenie wytrzyma SSR bez radiatora ? Czy wykorzystanie SSR jako on/off tez obciąża SSR cieplnie ?


jacek.kokot
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » sobota, 31 paź 2020, 10:21

MastaMari pisze:Szybkie pytanie, Jakie maksymalne obciążenie wytrzyma SSR bez radiatora ?

Są różne SSR, które są w stanie obsłużyć różne moce. Przypuszczalnie odpowiedź na to pytanie zależy od mocy, którą jest w stanie obsłużyć Twoje urządzenie. Ja mam SSR, który obsługuje (wg danych producenta) 40A. Przy obciążeniu 16A działał bez radiatora - nie spalił się, chociaż był gorący. Zwróć uwagę, że SSR mocno się grzeje tylko z jednej strony, więc to czy się spali może zależeć też od tego którą stroną i na czym leży.

MastaMari pisze:Czy wykorzystanie SSR jako on/off tez obciąża SSR cieplnie ?

Nie rozumiem pytania.


MastaMari
50
Posty: 87
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: MastaMari » sobota, 31 paź 2020, 11:42

Pewnie będę posiadać SSR 40A jak jest podane w wątku cena prawie ta sama, Grzałka będzie 1,5/2/2,5 KW

jacek.kokot pisze:
MastaMari pisze:Czy wykorzystanie SSR jako on/off tez obciąża SSR cieplnie ?

Nie rozumiem pytania.


Według owego oprogramowania mamy 1 grzałkę z ustawieniem mocy i 2 grzałki tylko ON/OFF i czy wykorzystując SSR tylko do ON/OFF grzałek jest on obciążony tak samo jak przy sterowaniu mocą ?

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 163
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » sobota, 31 paź 2020, 20:14

Sterowanie grzałką, to tak naprawdę włączanie i wyłączanie jej w przeciągu zadanego okresu czasu.


jacek.kokot
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » sobota, 31 paź 2020, 21:02

Kolego MastaMari - im precyzyjniej nakreślisz problem, tym precyzyjniejszą odpowiedź możesz uzyskać.

Moim zdaniem mówimy tu o urządzeniu, które kosztuje 20-30PLN. Spali się - trudno, kupi się nowe ;)

Jakby nie patrzeć 15A stanowi 37,5% mocy z 40A, więc teoretycznie jakiś margines jest. Tak, prawda jest, że jak się ma trzy grzałki 2kW to wystarczy grupowo sterować jedną, z pozostałymi ON/OFF, aby mieć płynne sterowanie w całym zakresie. Czy takie podejście ma sens - tak, jeśli zasilamy grzałki z różnych faz. Jeśli zasilanie i tak jest z jednej fazy prościej zmostkować wszystko i sterować jednocześnie wszystkim.

Jeśli masz sterowanie ON/OFF lepiej kupić zwykły przekaźnik. Pewnie za 10PLN kupić dwukanałowy do 15A na kanał.

Niezależnie od powyższych rozważań warto zapewnić SSR jakieś lepsze chłodzenie. Przeszukaj stare pudła, może znajdziesz jakiś stary procesor z radiatorem. Jeśli nie, może masz jakieś kawałki profili aluminiowych. Teoretycznie możesz nawiercić nakrętkę od słoika. Przytwierdzić najproście trytytką.

Tylko uważaj, z prądem nie ma żartów. Wyłącz zasilanie przed takimi zabawami.


Ardusense.io
30
Posty: 32
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 13:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Lokalizacja: Scotland
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: Ardusense.io » sobota, 31 paź 2020, 21:45

Co do przekaźników to znalazłem ostatnio polską firmę która takowe sprzedaje, różne modele nawet trójfazowe wraz z dedykowanym radiatorem:

https://termoregulatory.pl/pl/18-przekazniki-ssr

https://termoregulatory.pl/pl/49-akcesoria

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
850
Posty: 870
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: robert4you » niedziela, 1 lis 2020, 09:54

Taki 150A to normalnie piękny jest.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


Gawronfly101
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2018, 11:19
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: Gawronfly101 » środa, 4 lis 2020, 08:11

Witam jestem kompletnie zielony w temacie. Zdecydowałem się zaryzykować i stworzyć takie cudo, zależy mi głównie na termometrach.
Kupiłem płytkę zainstalowałem arduino IDE, sterowniki, biblioteki. Płytka łączy się z blynkiem ale pokazuje -127C. Po wgraniu przykładu DS18X20 i ustawieniu portu 5 pojawia się ,,no more addresses,, Sprawdzałem dwie różne ds1820 - podłączyłem pod g 3v i 5
Nie miałem rezystora czy brak rezystora, może być przyczyną? Co robię źle?
Ostatnio zmieniony środa, 4 lis 2020, 10:54 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


MastaMari
50
Posty: 87
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: MastaMari » środa, 4 lis 2020, 11:23

Dodaj rezystor i powinno być wszystko ok


Gawronfly101
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2018, 11:19
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: Gawronfly101 » środa, 4 lis 2020, 19:16

Dzięki za podpowiedź. Rezystor rozwiązał problem.


MastaMari
50
Posty: 87
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: MastaMari » czwartek, 5 lis 2020, 10:45

Szybkie pytanie czy do ESP32 Wemos Lite 4MB Flash podłącze wyświetlacz LCD 20x4 ? Płytka posiada tylko 3.3v zasilanie a większość LCD wymaga 5v jak to rozwiązać ?

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 163
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » czwartek, 5 lis 2020, 10:49

Ja mam na esp8266 podłączone pod 3.3


rastro
1400
Posty: 1410
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: rastro » czwartek, 5 lis 2020, 10:51

Osobne zasilanie +5V dla LCD. Nie wnikam jak to jest zbudowane ale jeżeli jest tam sprzętowe I2C - to piny obsługujące powinny akceptować sygnał 5V. O ile pamiętam teraz zwykle się używa tego typu przejściówki.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


aakk
800
Posty: 829
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: aakk » czwartek, 5 lis 2020, 15:12

Część wyświetlaczy działa pod 3.3V a część działa ale słabo wyświetla, takcjak by kontrakt był skręcony. Wtedy wymaga podłączenia pod 5V. Nie mam pojęcia od czego to zależy ale miałem już dziesiątki tych wyświetlaczy i wszystko zależy od producenta /partii(?).
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 lis 2020, 15:12 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam


MastaMari
50
Posty: 87
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: MastaMari » czwartek, 5 lis 2020, 15:18

Wyświetlacz działa pod 3,3V, fakt kontrast musiałem podkręcić prawie na MAX aby pojawiły sie napisy

IMG_20201105_150322.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Gawronfly101
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2018, 11:19
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: Gawronfly101 » czwartek, 12 lis 2020, 15:40

Zdalny odczyt już mi działa.
Chciałbym dołączyć lcd 2x16 z i2C
Może ktoś ma brakujące linijki kodu? :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 lis 2020, 16:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

george1255
250
Posty: 264
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: george1255 » czwartek, 12 lis 2020, 16:33

Bierz od razu 20x4, koniecznie z przylutowanym konwenterem i2c.
Poszukaj w necie "LCD 20x4 i2c esp8266" i znajdziesz wszystko :-)

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Gawronfly101
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2018, 11:19
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: Gawronfly101 » piątek, 13 lis 2020, 18:25

3v nie służą wyświetlaczowi pomimo regulacji kontrastu na MAX, znaki widoczne są tylko patrząc na wprost.
Da się coś z tym zrobić?


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość