Wydajność z nastawu
-
Autor tematu - Posty: 138
- Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
- Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
- Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam, mam pytanie jaką wydajność macie z nastawów ?
Robię nastaw 2 x 25l ( po 8 kg cukru i po paczce Alcotec Turbo Pure 48)
Zawsze kończę jak blg wynosi -4. Klarowanie Bentonitem. Po zlaniu z nad osadu do kega ląduje ok 46 l nastawy.
Mam najprostszego aabratka na sprężynkach pryzmatycznych bez odbioru bocznego i bufora.
Zazwyczaj odbieram ok 5l serca. Nie jest to za mało ?
Wiem że w ostatniej fazie gdy temperatura w kegu jest już wysoka i strasznie rośnie na 10 półce oraz głowicy ( przy wolnym odbiorze) szybciej kończę gdyż sporo czasu i energii trzeba by było poświęcić na odbiór nie dużej ilości alkoholu. Jak to wygląda u Was ?
Robię nastaw 2 x 25l ( po 8 kg cukru i po paczce Alcotec Turbo Pure 48)
Zawsze kończę jak blg wynosi -4. Klarowanie Bentonitem. Po zlaniu z nad osadu do kega ląduje ok 46 l nastawy.
Mam najprostszego aabratka na sprężynkach pryzmatycznych bez odbioru bocznego i bufora.
Zazwyczaj odbieram ok 5l serca. Nie jest to za mało ?
Wiem że w ostatniej fazie gdy temperatura w kegu jest już wysoka i strasznie rośnie na 10 półce oraz głowicy ( przy wolnym odbiorze) szybciej kończę gdyż sporo czasu i energii trzeba by było poświęcić na odbiór nie dużej ilości alkoholu. Jak to wygląda u Was ?
-
- Posty: 126
- Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wydajność z nastawu
Na najprostszym aabratku z 8 kg cukru odbieram 4 litry 95 - 96,6 %, plus około 250 - 300 ml przedgonów i podobną ilość pogonów. Zawsze mi tyle wychodzi. Zawsze stosuję polski cukier w niebieskim opakowaniu. Drożdże przeważnie moskwa ale na innych było podobnie. Nastawu mam około 30 litrów z czego znad osadu zlewam 24 - 26 litrów. Resztę wywalam. Klaruje mi się samoczynnie. Ogrzewam około 40 min. stabilizacja i kropelkowy odbiór przedgonów 1 godzina, odbiór właściwy 5,5 - 6 godzin. Jak na baniaku mam 92 stopnie - kończę proces. Przedgony mają jakieś 80 %. Używam do grilla a teraz po dodaniu olejku miętowego - jako odkażacza.
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wydajność z nastawu
Na baniaku masz 92 i kończysz proces? Według tabeli w zbiorniku masz jakieś 8% z hakiem alkoholu...
W zbiorniku zostaje Ci zatem przynajmniej 2,5l alkoholu, odbierasz serca 4l i do tego 300ml przedgonu to wychodzi ze z 8kg cukru masz przynajmniej 6,8l alkoholu, a jeszcze mowa o pogonie - nadzwyczaj dobra wydajność, albo ja źle liczę, albo nie odbierasz tak dużego stężenia jak piszesz i masz kijowy termometr w zbiorniku
W zbiorniku zostaje Ci zatem przynajmniej 2,5l alkoholu, odbierasz serca 4l i do tego 300ml przedgonu to wychodzi ze z 8kg cukru masz przynajmniej 6,8l alkoholu, a jeszcze mowa o pogonie - nadzwyczaj dobra wydajność, albo ja źle liczę, albo nie odbierasz tak dużego stężenia jak piszesz i masz kijowy termometr w zbiorniku
-
- Posty: 126
- Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wydajność z nastawu
Może mi dolny termometr przekłamuje ale z 8 kg cukru mam 4 l serca i koło 0,6 litra odpadów. Według obliczeń z 1 kg cukru powinno wyjść około 0.6l spirytusu czyli z 8 powinno być ogółem 4,8 litra. Jak mam pompować końcówkę to wolę zakończyć proces, umyć baniak i iść spać. Z równania Gay-Lussaca wynika, że z 180,15 g cukru powstaje 92,10 g etanolu. Z 1000 gr cukru masz otrzymać 511,24063 g etanolu. Zatem z 1kg cukru masz otrzymać 0,58 litra spirytusu 100%.
A więc mając termometr na baniaku mam niższą temperaturę niż gdyby był zanurzony W cieczy w BANIAKU. Wewnątrz temperatura jest wyższa. Zatem 8 kg cukru x 0,58 = 4,64 litra spirytusu teoretycznie 100%. Skoro odbieram 4,6 litra wszystkiego to w nastawie pozostaje ilość o którą bić mi się nie opłaca. OK?
A więc mając termometr na baniaku mam niższą temperaturę niż gdyby był zanurzony W cieczy w BANIAKU. Wewnątrz temperatura jest wyższa. Zatem 8 kg cukru x 0,58 = 4,64 litra spirytusu teoretycznie 100%. Skoro odbieram 4,6 litra wszystkiego to w nastawie pozostaje ilość o którą bić mi się nie opłaca. OK?
Re: Wydajność z nastawu
Uważam, że możesz nieco bardziej wzmocnić wydolność
Jeśli chodzi o cukier, najczęściej wstawiałem 2x6kg cukru pod inwert i uzyskiwałem ~ 2,75l surówki 96% z jednego wiadra. Zawsze odbierana była odpowiednia ilość przedgonu a następne 0.5l wczesnego serca, bezwzględnie podczas każdego procesu, przechodziło do następnego cyklu. Czyli z dwóch wiader, po pierwszym tłoczeniu, uzyskiwałem ~5,5l surówki 96%. Do drugiego przebiegu wykorzystywałem ok. 4,5l surówki a konsekwencją tego był średni uzysk ~ 3,7l koncentratu.
Wydaje mi się, że z 8kg cukru, po pierwszym tłoczeniu, po odliczeniu odpadów, powinieneś uzyskać ~4l surówki 96% z jednego wiadra.
Ps. Wypróbuj nastaw ze zwiększoną ilością cukru i wody np 12kg cukru\43l wody i jedną paczkę Alcotec Turbo Pure 48. Napewno zauważysz różnicę nie tylko w ilości ale i w jakości
Serwusadamus1 pisze:Witam, mam pytanie jaką wydajność macie z nastawów ?
Robię nastaw 2 x 25l ( po 8 kg cukru i po paczce Alcotec Turbo Pure 48)
Zazwyczaj odbieram ok 5l serca. Nie jest to za mało ?
Uważam, że możesz nieco bardziej wzmocnić wydolność
Jeśli chodzi o cukier, najczęściej wstawiałem 2x6kg cukru pod inwert i uzyskiwałem ~ 2,75l surówki 96% z jednego wiadra. Zawsze odbierana była odpowiednia ilość przedgonu a następne 0.5l wczesnego serca, bezwzględnie podczas każdego procesu, przechodziło do następnego cyklu. Czyli z dwóch wiader, po pierwszym tłoczeniu, uzyskiwałem ~5,5l surówki 96%. Do drugiego przebiegu wykorzystywałem ok. 4,5l surówki a konsekwencją tego był średni uzysk ~ 3,7l koncentratu.
Wydaje mi się, że z 8kg cukru, po pierwszym tłoczeniu, po odliczeniu odpadów, powinieneś uzyskać ~4l surówki 96% z jednego wiadra.
Ps. Wypróbuj nastaw ze zwiększoną ilością cukru i wody np 12kg cukru\43l wody i jedną paczkę Alcotec Turbo Pure 48. Napewno zauważysz różnicę nie tylko w ilości ale i w jakości
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 sie 2020, 07:32 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Wydajność z nastawu
Temat z kwietnia . U mnie od kiedy prowadzę ewidencję z excelu z przerobionych 221 kg cukru (wcześniej nie ewidencjonowałem) średni uzysk gotowca po 2 rektach to okolice 0,46-0,49 l/kg cukru (nie pamiętam dokładnie - w pracy jestem)
Ostatnio zmieniony środa, 12 sie 2020, 16:07 przez nemeto, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wydajność z nastawu
Jaka by nie wyszła wydajność to i tak się opłaca w porównaniu z ceną w sklepie. Jakość trunku z OLM czy zwykłego aabratka też kładzie na łopatki sklepową. Pod warunkiem że operator nie jest zbyt chytry przy odbiorze przedgonów i pogonów. I robi nastaw i wszystko zgodnie ze sztuką. Nie pamiętam ile mi ostatnio wychodziło bo dawno nic nie robiłem. Raz w roku czy nawet na 2 lata można narobić że starczy dla siebie i rodziny. To przyjemność obsługiwać maszynkę a jeszcze większa przyjemność jak termometry stoją jak zamurowane. Ani drgną.
I like noble drinks.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wydajność z nastawu
Stara zasada bimbrowników starej daty:
Kilo cukru to litr dobrej mocnej wódki.
0,6 spirytusu to jest wzorcowy uzysk.
Mi wiele razy wyszło za mało, a wiele razy byłem tak zdziwiony że pięć razy mierzyłem czy nie ma błędu.
Tu ma wiele czynników wpływ.
Temperatura jaki szczep ciśnienie.
Jak się tnie przedgony pogony. Wszystko.
Uzyski można zmierzyć tylko ciągnąc do zera.
Jedna jest prawda. Cukru nie oszukasz.
Ani grzybków.
Kilo cukru to litr dobrej mocnej wódki.
0,6 spirytusu to jest wzorcowy uzysk.
Mi wiele razy wyszło za mało, a wiele razy byłem tak zdziwiony że pięć razy mierzyłem czy nie ma błędu.
Tu ma wiele czynników wpływ.
Temperatura jaki szczep ciśnienie.
Jak się tnie przedgony pogony. Wszystko.
Uzyski można zmierzyć tylko ciągnąc do zera.
Jedna jest prawda. Cukru nie oszukasz.
Ani grzybków.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wydajność z nastawu
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze jeden aspekt. Mówi się, że z 1kg ma wyjść 0,6l spirytusu ok, ale o jakiej mocy 95%, czy może o maksymalnej jaką możemy odebrać w warunkach domowych czyli 97,2. To chyba również ma znaczenie, bo jeżeli otrzymam 0,6l 97,2%, to tak jakbym otrzymał 0,63l 95%
No tak, ale chyba równie istotne jest końcowe BLG nastawu, bo co z tego, że wrzuciłeś 1kg cukru z którego powinieneś otrzymać ok. 0.6l spirytusu. Jednak jeżeli nastaw nie przerobił całego cukru, to i ilość otrzymanego spirytusu nam się zmniejszy.Kamil1122 pisze:Stara zasada mówi 1kg cukru 0.5/0.6l czystego alko.....i choć by rozbijać na molekuły to tyle wyjdzie alko...
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze jeden aspekt. Mówi się, że z 1kg ma wyjść 0,6l spirytusu ok, ale o jakiej mocy 95%, czy może o maksymalnej jaką możemy odebrać w warunkach domowych czyli 97,2. To chyba również ma znaczenie, bo jeżeli otrzymam 0,6l 97,2%, to tak jakbym otrzymał 0,63l 95%
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy