Regulacja pH w nastawie cukrowym

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: kokornik »

Zmierzył się ktoś z tematem "Regulacja pH w nastawie cukrowym".
Chodzi o nastaw cukrowy fermentowany drożdżami gorzelniczymi albo piwowarskimi (nie turbo) z dodatkiem pożywki (np. na bazie DAP). Doczytałem, że idealne pH powinno być w tym przypadku 4-4.5.

Znacie proporcje: waga kwasku cytrynowego do całkowitej ilości nastawu?

Piszą też niektórzy o buforach pH (kwasek+soda oczyszczona) ale nie wiem czy to potrzebne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”