-
Autor tematu - Posty: 863
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Jagermeister
Lubię bardzo ten likier i od jakiegoś czasu kombinowałem jak zrobić coś co będzie mocno zbliżone do oryginału.
No i prawie się udało. O tym dlaczego prawie będzie na końcu.
RECEPTURA ( składniki rozdrabniamy w moździerzu, nie mielimy)
Pkt1
Anyż - 1 gwiazdka, rozdrabniamy i zalewamy 60 ml spirytusu, pozostawiamy na 24h. Potem odcedzamy.
Pkt2
kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
cynamon - ok 3cm
czarny pieprz - 2g
goździki - 5g
Wszystko mieszamy razem i rozdrabniamy w moździerzu.
Pkt3
Do moździerza wsypujemy i rozdrabniamy:
- suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
- suszony majranek - 1 łyżeczka
- suszona mięta - 1 łyżeczka
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
- kminek -1 łyżeczka
- suszony rumianek - 1 łyżeczka
- owoce jałowca - 1 łyżeczka
- suszony estragon - 1/2 łyżeczki
- suszona bazylia - 1/2 łyżeczki
- suszony piołun - 1/4 łyżeczki
- suszona zielona pietruszka - 1/2 łyżeczki
- suszona lawenda - 1/2 łyżeczki
Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka
Odstawiamy na 1 do 2 h.
Następnie dodajemy nalew z anyżu, mieszamy i wszystko bardzo dokładnie filtrujemy.
W tym czasie robimy syrop cukrowy z 250g cukru i 250g wody. Syrop studzimy i mieszamy z przefiltrowanym nalewem.
Na koniec dodajemy 10 ml karmelu firmy Strands. https://alkohole-domowe.pl/zaprawka-barwiaca-do-alkoholu-caramel-25ml-p896.
Odstawiamy przynajmniej na kilka dni.
Jeżeli pojawi się osad to jak najszybciej zlewamy lub filtrujemy - resztki składników mogą oddawać gorycz.
Uzyskany likier jest bardzo fajny i bardzo przypomina Jagermaister.
No i niestety łyżka dziegciu na koniec. Po zmieszaniu z RedBullem smak mocno się rozjeżdża. Nie umiem sobie z tym poradzić. Może ktoś z kolegów wykona przepis, posmakuje i coś doradzi.
No i prawie się udało. O tym dlaczego prawie będzie na końcu.
RECEPTURA ( składniki rozdrabniamy w moździerzu, nie mielimy)
Pkt1
Anyż - 1 gwiazdka, rozdrabniamy i zalewamy 60 ml spirytusu, pozostawiamy na 24h. Potem odcedzamy.
Pkt2
kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
cynamon - ok 3cm
czarny pieprz - 2g
goździki - 5g
Wszystko mieszamy razem i rozdrabniamy w moździerzu.
Pkt3
Do moździerza wsypujemy i rozdrabniamy:
- suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
- suszony majranek - 1 łyżeczka
- suszona mięta - 1 łyżeczka
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
- kminek -1 łyżeczka
- suszony rumianek - 1 łyżeczka
- owoce jałowca - 1 łyżeczka
- suszony estragon - 1/2 łyżeczki
- suszona bazylia - 1/2 łyżeczki
- suszony piołun - 1/4 łyżeczki
- suszona zielona pietruszka - 1/2 łyżeczki
- suszona lawenda - 1/2 łyżeczki
Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka
Odstawiamy na 1 do 2 h.
Następnie dodajemy nalew z anyżu, mieszamy i wszystko bardzo dokładnie filtrujemy.
W tym czasie robimy syrop cukrowy z 250g cukru i 250g wody. Syrop studzimy i mieszamy z przefiltrowanym nalewem.
Na koniec dodajemy 10 ml karmelu firmy Strands. https://alkohole-domowe.pl/zaprawka-barwiaca-do-alkoholu-caramel-25ml-p896.
Odstawiamy przynajmniej na kilka dni.
Jeżeli pojawi się osad to jak najszybciej zlewamy lub filtrujemy - resztki składników mogą oddawać gorycz.
Uzyskany likier jest bardzo fajny i bardzo przypomina Jagermaister.
No i niestety łyżka dziegciu na koniec. Po zmieszaniu z RedBullem smak mocno się rozjeżdża. Nie umiem sobie z tym poradzić. Może ktoś z kolegów wykona przepis, posmakuje i coś doradzi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 lut 2020, 19:20 przez robert4you, łącznie zmieniany 3 razy.
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Posty: 2130
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Załączniki
Re: Jagermaister
Dziękuję za przepis, zapewne skorzystam. Ale nie rozumiem, jak można mieszać z RedBullem! Taki trunek moim zdaniem zawsze pije się w czystej formie, w temperaturze pokojowej, najlepiej po posiłku lub jako rozgrzewka zimą.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz
alkohole-domowe.pl
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz

alkohole-domowe.pl
-
Autor tematu - Posty: 863
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Jagermaister
Z Red Bullem i lodem też jest niezły. Mój zięć czy syn czystego nie ruszają. Młodzież.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Posty: 86
- Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
- Załączniki
Re: Jagermaister
Janku, prawie wszystko by się zgadzało 
Sam producent podaje zresztą, że jego alkohol najlepiej smakuje zmrożony do -18 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze smak jest także najintensywniejszy. Co ciekawe, najlepiej pić jagera tuż po obfitym posiłku jako digestif.

Sam producent podaje zresztą, że jego alkohol najlepiej smakuje zmrożony do -18 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze smak jest także najintensywniejszy. Co ciekawe, najlepiej pić jagera tuż po obfitym posiłku jako digestif.
-
- Posty: 274
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Jagermaister
No to już mam zajęcie na weekend;-) 

-
Autor tematu - Posty: 863
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Jagermaister
W weekend będę kończył coś ala gin. Na podobnej zasadzie jako nalew z ziół. Bez powtórnych destylacji.
Zobaczymy co wyjdzie.
W następnej kolejności mam w planie pokombinować z ballantines brasil.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Zobaczymy co wyjdzie.
W następnej kolejności mam w planie pokombinować z ballantines brasil.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2020, 11:32 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Posty: 179
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
- Załączniki
Re: Jagermaister
Rozumiem, że chodzi o takie małe, czarne kuleczki, które znajdują się wewnątrz "większego" ziarenka?
PS. Ja ostatnio zrobiłem a'la GIN (a właściwie jałowcówkę) - dałem z 10 kulek suszonego jałowca + pasek skórki z cytryny (bez albedo) i płaską łyżeczkę cukru na 1L alkoholu 40%. Po dwóch tygodniach odcedziłem i z tonikiem było pyszne.
Parę dni temu zrobiłem podobnie, dodatkowo dałem kawałeczek kory cynamonu. Dam znać, co z tego wyjdzie.
robert4you pisze:kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
Rozumiem, że chodzi o takie małe, czarne kuleczki, które znajdują się wewnątrz "większego" ziarenka?

PS. Ja ostatnio zrobiłem a'la GIN (a właściwie jałowcówkę) - dałem z 10 kulek suszonego jałowca + pasek skórki z cytryny (bez albedo) i płaską łyżeczkę cukru na 1L alkoholu 40%. Po dwóch tygodniach odcedziłem i z tonikiem było pyszne.
Parę dni temu zrobiłem podobnie, dodatkowo dałem kawałeczek kory cynamonu. Dam znać, co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2020, 11:53 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
Autor tematu - Posty: 863
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Jagermaister
Tak, chodzi o małe kuleczki.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Posty: 274
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Jagermeister
No i zrobione;-)
Już po zmieszaniu jest super i naprawdę bardzo przypomina orginał
dzięki za przepis
za pare dni opisze wrażenia smakowe z finalnej degustacji 




Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 863
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Jagermeister
Czym dłużej stoi tym smak jest lepszy.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Posty: 274
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Jagermeister
Taka ilość to napewno długo nie poleży;-) przy następnej partii spirytusu zrobię tak ze 4l i odstawię do porządnego przegryzienia;-) 

-
- Posty: 818
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Jagermeister
No i namówili.. Zrobię z ciekawości bo oryginalny zdarzało mi się pić i smak mi odpowiadał. Gdzie najlepiej zaopatrzyć się we wszystkie składniki? Uda się kupić w jednym markecie czy trzeba latać i kompletować?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 274
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Jagermeister
Napewno w sklepie zielarskim kupisz wszystkie składniki. W markecie raczej nie dostaniesz piołunu i lawendy, miałem też problem z anyżem gwiaździstym. Można też zamówić wszystko przez internet;-)No i trzeba zamówic zaprawke;-)
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 lut 2020, 13:51 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 863
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Jagermeister
Zaprawka nie jest obowiązkowa. To tylko kolor.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio zmieniony czwartek, 27 lut 2020, 15:58 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Posty: 200
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
- Załączniki
Re: Jagermeister
Nie moge sie doczytac, co robimy z ziolami z punktu 2?
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
- Załączniki
Re: Jagermeister
Też na początku nie mogłem się doczytać
robert4you pisze:Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka
Też na początku nie mogłem się doczytać

-
- Posty: 2216
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
-
- Posty: 274
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Jagermeister
Wczoraj odbyła się kolejna degustacja i powiem szczerze jest klasa;-)
ziołowy orzeźwiający smak idealnie imituje prawdziwego jagera. Degustowałem wraz ze znajomymi i wszystkie opinie były pozytywne;-)
do tego nalewka gotowa do spożycia po 4 dniach, no przecież to jest cudo;-) 



Re: Jagermeister
Bez jaj
Na tych składnikach nie może to smakować jak Jagermeister. Wierzę, że jest smaczne, ale smak będzie miało inny, warto sobie kupić oryginał i porównać, ja tak robiłem i straciłem na tym wiele miesięcy i flaszek.
Skład jest inny i nie jest to prawdą, że składa się z 56 ziół jest ich dużo mniej
Nawet jak Ci się uda w trafić w skład, to na początku nie od razu przypomina Jagermeistera, musi swoje odleżakować co najmniej dwa miesiące. Mój po tym czasie, moim zdaniem ma zgodność z oryginałem na poziomie 90 paru procent, ja je wyczuwam, moi znajomi już nie.
Uprzedzając pytania, nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało. Poza tym jeszcze nad nim pracuję.
Ale, żeby nie być gołosłownym mogę za jakieś 2-3 miesiące podesłać próbki, gdyż obecne zostały przetestowane do ostatniej kropli.
I żeby nie zostać posądzonym, że wysyłam oryginał podeślę nalew w postaci jasnej przed jego barwieniem.

Skład jest inny i nie jest to prawdą, że składa się z 56 ziół jest ich dużo mniej

Nawet jak Ci się uda w trafić w skład, to na początku nie od razu przypomina Jagermeistera, musi swoje odleżakować co najmniej dwa miesiące. Mój po tym czasie, moim zdaniem ma zgodność z oryginałem na poziomie 90 paru procent, ja je wyczuwam, moi znajomi już nie.
Uprzedzając pytania, nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało. Poza tym jeszcze nad nim pracuję.
Ale, żeby nie być gołosłownym mogę za jakieś 2-3 miesiące podesłać próbki, gdyż obecne zostały przetestowane do ostatniej kropli.
I żeby nie zostać posądzonym, że wysyłam oryginał podeślę nalew w postaci jasnej przed jego barwieniem.
-
- Posty: 413
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Jagermeister
Kolego @japitole za posty wiem ale nie powiem powinno się usuwać użytkowników z forum.
Jest to skarbnica wiedzy i należy z niej czerpać ale i dawać coś od siebie.
Autora tematu przepraszam za zbędne dywagacje.
Właśnie zamawiam zioła do tej nalewki, mam ja zamiar zrobić na weekendzie
I jestem ciekaw postępu z ala' ginem
bo ten trunek jest jak najbardziej w moim guście
.
Jest to skarbnica wiedzy i należy z niej czerpać ale i dawać coś od siebie.
Autora tematu przepraszam za zbędne dywagacje.
Właśnie zamawiam zioła do tej nalewki, mam ja zamiar zrobić na weekendzie

I jestem ciekaw postępu z ala' ginem


https://mojdestylator.olx.pl/
Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości