Jagermeister

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Pablo70
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 23:52
Podziękował: 9 razy

Post autor: Pablo70 »

Hm... Jak chcecie uzyskać taki ładny ciemny kolor jagera a’la ramazzotti to zamiast białego cukru wystarczy zastosować cukier trzcinowy nierafinowany dark muscovado. Da piękny ciemny kolor, inną słodycz, i nie trzeba dodawać zaprawek.. Niestety. Z nalewkami ziołowymi jest jeden wielki kłopot, ... one smak zyskują dopiero po dluuuugim dojrzewaniu. Rok dla tego typu nalewek to niezbędne minimum. ( rzecz jasna jager to nie whisky czy burbon wiec ten rok to jeszcze nie tak przecież strasznie... ).


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
alembiki

rafalleg
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:26
Re: Jagermeister

Post autor: rafalleg »

Czy dodanie ziela angielskiego i liścia laurowego mocno zmieni smak tego przepisu? Poprawi go czy raczej nie kombinować?
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jagermeister

Post autor: Rebeli@nt »

Zwodzik pisze: zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje
Kolego są to pierdy producentów o tych beczkach tak samo jak z tą ilością ziół 8-) .
Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jagera wyczuł, by takowy mógł leżakować w beczce i to przez kilka lat, bo ja za cholerę.
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jagermeister

Post autor: SinyNos »

Może się wtrącę ze swoim spostrzeżeniem. Osobiście lubię oryginał ale jako hobbysta spróbowałem zaprawki, Hunterschnaps z Prestige. Na dobrym destylacie jak dla mnie bardzo bardzo przypomina oryginał (ślepego testu nie robiłem). Ominąć można zabawę z ziołami, bardziej lub mniej udane eksperymenty związane z poszukiwaniem ingrediencji. Tyle ode mnie, z zaciekawieniem obserwuję dalej wątek;)
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 202
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Jagermeister

Post autor: marian.naworski »

@sinynos próbowałem zaprawki o której mówisz, dla mnie totalnie odpychający trunek nie zdatny do picia . Nawet butelkę zafarbował na zielono . Z oryginalnym Jegerem raczej mało wspólnego.
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jagermeister

Post autor: SinyNos »

marian.naworski pisze:@sinynos próbowałem zaprawki o której mówisz, dla mnie totalnie odpychający trunek nie zdatny do picia . Nawet butelkę zafarbował na zielono . Z oryginalnym Jegerem raczej mało wspólnego.
Jak dalest jak pisze producent, zgadzam się. Dodaj mniej cukru, a 20ml starczy na litr, niech odstąpi miesiąc i spróbuj;) ja go robię na ok 40%
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Jagermeister

Post autor: Ryba64 »

Też próbowałem różnych przepisow, ale nie dło się uzyskać nawet 70% oryginału. jednak nie każdy trunek da się zrobić jak zwykłą cukrówe.
Lubię to co naturalne

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Jagermeister

Post autor: kondon »

Pytanie czy warto dążyć do 100% tego oryginału.
Moim zdaniem nie i ten przepis jest ciekawszy.

tom6533
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 16 paź 2021, 22:04
Podziękował: 3 razy
Re: Jagermeister

Post autor: tom6533 »

Cześć, poszperałem nieco po forach, stronach etc i wpadło mi w oko kilka składników które można by było dodać, ale niekoniecznie wiem w jakich ilościach, może jakieś sugestie? Dodam, że dobrze by było sugerować się "łyżeczkami", aby było po prostu łatwiej ewentualnie dodać coś do przepisu z pierwszego posta.
- lukrecja
- kolendra
- koper włoski
- żeńszeń
- ziele lubczyku
- arcydzięgiel
- hyzop
- szafran
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Jagermeister

Post autor: gary1966 »

Rebeli@nt pisze:
Zwodzik pisze: zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje
Kolego są to pierdy producentów o tych beczkach tak samo jak z tą ilością ziół 8-) .
Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jagera wyczuł, by takowy mógł leżakować w beczce i to przez kilka lat, bo ja za cholerę.
Nie mam wiedzy jak jest z "jegrem" ale widziałem w sklepie beczki dębowe po likerze ziołowym. To może i coś tam leżakuje?
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 paź 2021, 18:29 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Gawronfly101
30
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2018, 12:19
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jagermeister

Post autor: Gawronfly101 »

zrobiłem wg przepisu, nie miałem piołunu a wyszedł i tak świetny może nie jak oryginał ale naprawdę warto próbować
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”