Jagermeister
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister
Prawdziwy Polak. No cóż.
I jaka wiedza że ziół nie jest 56. Ciekawe na jakiej podstawie to twierdzenie. No chyba że zgodnie z nickem tak sobie kolega pitoli co popadnie.
Ciekawe czy kolega wie dzięki komu używa aabratka czy bufor.
No gdyby inni też tak podchodzili do forum to ciągle miałby odstojniki że słoików i kanke po mleku.
Szkoda słów.
Z ginem poszło słabo. Jest niepijalny. W weekend pójdzie na pot stila to może go uratuje.
Zastanawiam się czy ktoś próbował już wisielca, tylko zamiast pomarańczy powiesić zioła z przepisu na gin?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
I jaka wiedza że ziół nie jest 56. Ciekawe na jakiej podstawie to twierdzenie. No chyba że zgodnie z nickem tak sobie kolega pitoli co popadnie.
Ciekawe czy kolega wie dzięki komu używa aabratka czy bufor.
No gdyby inni też tak podchodzili do forum to ciągle miałby odstojniki że słoików i kanke po mleku.
Szkoda słów.
Z ginem poszło słabo. Jest niepijalny. W weekend pójdzie na pot stila to może go uratuje.
Zastanawiam się czy ktoś próbował już wisielca, tylko zamiast pomarańczy powiesić zioła z przepisu na gin?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 mar 2020, 21:48 przez robert4you, łącznie zmieniany 3 razy.
************************************************************************
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister
Znalazłem jeszcze coś takiego
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
ale koleś co to pisał tak namotał że mój angielski jakoś nie styka.
Może ktoś coś?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
ale koleś co to pisał tak namotał że mój angielski jakoś nie styka.
Może ktoś coś?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Re: Jagermeister
Ba...lepiej wprowadzać w błąd i twierdzić, że zrobiło się Jagemeistera, ilu później po takich postach błądzi i się zniechęca, bo ogrom czasu zmarnowali na jakiegoś bittera. Może i się nie podzieliłem wiedzą, ale uczciwie o tym wspomniałem, a wy i tak nie mogliście tego uszanować i powstrzymać języka za zębami...Może dzięki mojemu pierwszemu postowi uchronię choćby jedną osobę przed stratą czasu i pieniędzy.
Taką wiedzą z pseudo jagerem, to można w dwa dni zapełnić forum, czy wtedy lepiej byście się czuli jakbym przytoczył kilka przepisów na nalewki ziołowe i powiedział, że smakują jak Jagermeister?
Taką wiedzą z pseudo jagerem, to można w dwa dni zapełnić forum, czy wtedy lepiej byście się czuli jakbym przytoczył kilka przepisów na nalewki ziołowe i powiedział, że smakują jak Jagermeister?
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 790
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Jagermeister
Czytałem na białym forum, że parę osób próbowało wisielca w dużym słoiku. Trzeba by poszukać w wątku o gine. Ja poluje od 2 tyg na jakiś szybkowar na allegro bo wlewać do kega 50l, parę litrów kompotu z jałowca nie ma chyba większego sensu (grzałki).
U nas na forum wątek o ginie i jałowcowkach jest też dość obszerny i ciężko się na coś zdecydować .
A wracając do kolegi i jego postępowania, zawsze możesz podać najbardziej zbliżony przepis nazwać to Ala' jager i poprosić reszte forumowiczów o sugestie jak to udoskonalić, zawsze może wyjść coś lepszego od oryginału . Albo ugryźć się w palce i nie pisać nic, bo czego oczy nie widzą tego sercu nie żal
U nas na forum wątek o ginie i jałowcowkach jest też dość obszerny i ciężko się na coś zdecydować .
A wracając do kolegi i jego postępowania, zawsze możesz podać najbardziej zbliżony przepis nazwać to Ala' jager i poprosić reszte forumowiczów o sugestie jak to udoskonalić, zawsze może wyjść coś lepszego od oryginału . Albo ugryźć się w palce i nie pisać nic, bo czego oczy nie widzą tego sercu nie żal
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 mar 2020, 10:21 przez wolan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Jagermeister
1.5g kardamonu to już waga samych ziarenek?
I jak mocno rozgnieść przyprawy z punktu drugiego? Wystarczy?
I jak mocno rozgnieść przyprawy z punktu drugiego? Wystarczy?
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 mar 2020, 15:19 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Jagermeister
Wszystko zmieszane, taki kolorek mi wyszedł. Mimo że jeszcze nie zaszedł magiczny proces przegryzania się (:D) musiałem dzioba umoczyć. Muszę przyznać że jest całkiem fajne, może gdzieś tam nuta jagermeistera jest dodałem też mniej cukru - 200g zamiast 250g bo z doświadczenia wiem że w każdym przepisie jak dla mnie jest za słodko. Na pewno zrobię więcej i pójdzie do leżakowania.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 57
- Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Jagermeister
Będziesz trzymał dłużej zalane przyprawy? Bo raczej nie oddadzą całego aromatu jeśli będziesz postępował czasowo tak jak w przepisie.
Edit: ją swoją po dwóch dniach zlewam znad osadu, oczywiście musiałem spróbować. Jest coraz lepiej. Przelewam do butelek i niech odpoczywa
Edit: ją swoją po dwóch dniach zlewam znad osadu, oczywiście musiałem spróbować. Jest coraz lepiej. Przelewam do butelek i niech odpoczywa
Ostatnio zmieniony środa, 11 mar 2020, 18:35 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister
Co to za gałęzie w tym słoiku?
Trzymanie dłużej raczej oddala nas od oryginalnego smaku.
Pojawia się gorycz.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Trzymanie dłużej raczej oddala nas od oryginalnego smaku.
Pojawia się gorycz.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 11 mar 2020, 23:29 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
************************************************************************
-
- Posty: 57
- Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
- Podziękował: 2 razy
Re: Jagermeister
Dzień Dobry wszystkim!
Właśnie oczekuje dostawy przypraw i będę się brał za moją pierwsza imitacje jegera.
Pierwszego zrobię wedle oryginalnego przepisu z pierwszego posta, ale chciałem zapytać czy rzeczywiście nie lepiej trzymać przypraw dłużej?
To pytanie do użytkownika aakk - czy po zlaniu dopiero po dwóch dniach nalewka nie jest zbyt gorzka?
pozdrawiam.
Właśnie oczekuje dostawy przypraw i będę się brał za moją pierwsza imitacje jegera.
Pierwszego zrobię wedle oryginalnego przepisu z pierwszego posta, ale chciałem zapytać czy rzeczywiście nie lepiej trzymać przypraw dłużej?
To pytanie do użytkownika aakk - czy po zlaniu dopiero po dwóch dniach nalewka nie jest zbyt gorzka?
pozdrawiam.
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Jagermeister
Moja jest ok, nie wyczuwam nic gorzkiego. Jest nieco pieprzna, coś czuję że moja waga kuchenne niezbyt nadaje się do ważenia takich małych porcji i zwyczajnie poszło za dużo pieprzu muszę kupić taką wagę cocmi zważy dokładnie i zrobię kolejną porcję.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jagermeister
Co do dodania syropu klonowego to myślę, że sprawdziłby się idealnie. Ilość trzeba by złapać, ja bym zaczął od 1-1,5 łyżki stołowej na 1l płynu.
Raczej nie ma sensu tłumaczyć. Gość podał składniki, ale ilość każdy ma sobie dobrać sam w zależności od gustu. Na tej zasadzie można by dowolnie dodawać lub ujmować ingrediencje, a tym samym stworzyć zupełnie inne przepisy. Coś jak pizza "własna kompozycja".robert4you pisze:Znalazłem jeszcze coś takiego
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
ale koleś co to pisał tak namotał że mój angielski jakoś nie styka.
Może ktoś coś?
Co do dodania syropu klonowego to myślę, że sprawdziłby się idealnie. Ilość trzeba by złapać, ja bym zaczął od 1-1,5 łyżki stołowej na 1l płynu.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jagermeister
Ale pitolenie... Masakra.japitole pisze:...
Uprzedzając pytania, nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało....
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Jagermeister
Panowie zastanawiam się dlaczego oryginalny Jager ma piękny bordowokrwisty kolor pod światło a mój nalew ma zawsze jakiś ciemno zielono glonowy kolor. Nawet gdy nie dodaję np bazylii lub rozmarynu, to też taki kolorek ni w pi.pę ni w oko.
Żaden z ogólnie dostępnych przepisów, który skrupulatnie przygotowywałem nie przypominał kolorem oryginału a o smaku to już w ogóle nie wspominam. Każdy nalew wychodzi super aromatyczny gdzie w głębi można doszukiwać się super smaczków ale to dalej nie jest to...
Koniec końców zastanawiam się czy próby odwzorowania oryginału nie porzucić i skupić się na swojej mieszance przypraw z nutą imbiru, kardamonu i anyżu, powiedzmy z płatkami opiekanej czereśni i mieć gdzieś czy wyjdzie podobny czy taki sam...
Ale ja głupi jestem. Nigdy nie wyjdzie taki sam...
Edit:
Uprzedzam pytanie o karmel, ten zawsze robię sam. Staram się unikać wszelkich zaprawek nawet Strands'a.
Żaden z ogólnie dostępnych przepisów, który skrupulatnie przygotowywałem nie przypominał kolorem oryginału a o smaku to już w ogóle nie wspominam. Każdy nalew wychodzi super aromatyczny gdzie w głębi można doszukiwać się super smaczków ale to dalej nie jest to...
Koniec końców zastanawiam się czy próby odwzorowania oryginału nie porzucić i skupić się na swojej mieszance przypraw z nutą imbiru, kardamonu i anyżu, powiedzmy z płatkami opiekanej czereśni i mieć gdzieś czy wyjdzie podobny czy taki sam...
Ale ja głupi jestem. Nigdy nie wyjdzie taki sam...
Edit:
Uprzedzam pytanie o karmel, ten zawsze robię sam. Staram się unikać wszelkich zaprawek nawet Strands'a.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 kwie 2020, 00:07 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 21
- Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
- Krótko o sobie: mam fajną pracę
- Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Wawa
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jagermeister
Nie wiem czy pomogłem...
PS. w mojej pracy wszystko testuję w ciemno.
Co prawda nie pracuję w alkoholach, ale coś tam wyczuwam w smaku. Więc, moim zdaniem barwa pochodzi z nalewu z młodych orzechów włoskich. One są też do znalezienia w smaku Jagera. Poza tym ja wyczuwam dość intensywnie ziele angielskie. M<oże coś jeszce mi się przypomni bo dawno tego nie próbowałem..Gacek pisze:Panowie zastanawiam się dlaczego oryginalny Jager ma piękny bordowokrwisty kolor pod światło a mój nalew ma zawsze jakiś ciemno zielono glonowy kolor. Nawet gdy nie dodaję np bazylii lub rozmarynu, to też taki kolorek ni w pi.pę ni w oko.
Żaden z ogólnie dostępnych przepisów, który skrupulatnie przygotowywałem nie przypominał kolorem oryginału a o smaku to już w ogóle nie wspominam. Każdy nalew wychodzi super aromatyczny gdzie w głębi można doszukiwać się super smaczków ale to dalej nie jest to...
Koniec końców zastanawiam się czy próby odwzorowania oryginału nie porzucić i skupić się na swojej mieszance przypraw z nutą imbiru, kardamonu i anyżu, powiedzmy z płatkami opiekanej czereśni i mieć gdzieś czy wyjdzie podobny czy taki sam...
Ale ja głupi jestem. Nigdy nie wyjdzie taki sam...
Edit:
Uprzedzam pytanie o karmel, ten zawsze robię sam. Staram się unikać wszelkich zaprawek nawet Strands'a.
Nie wiem czy pomogłem...
PS. w mojej pracy wszystko testuję w ciemno.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Jagermeister
Dobre...LuarvikLuarvik pisze:.... co drugi raz pijesz, co drugi raz nacierasz...
Za dużo anyżu kolego dodałeś... Sprawdzone wielokrotnietomczylitomasz pisze: ... wyszło mi coś pomiędzy jegerem, a amolem...!
Ostatnio zmieniony piątek, 10 kwie 2020, 20:30 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Jagermeister
Dziś kolejny kieliszek na spróbowanie, po miesiącu leżakowania jest zdecydowanie lepiej. Dziś wstawiam kolejną porcję mając już wagę z dokładnością do setnych grama a nie kuchenna do 1g
Mimo że cukru dodałem mniej dla mnie nadal za słodkie, spróbuję odjąć kolejne 50g cukru. Dodam nieco więcej anyżu bo bardzo lubię ten smak. Trochę modyfikacji pod siebie i wyjdzie całkiem fajny trunek ziołowy
Mimo że cukru dodałem mniej dla mnie nadal za słodkie, spróbuję odjąć kolejne 50g cukru. Dodam nieco więcej anyżu bo bardzo lubię ten smak. Trochę modyfikacji pod siebie i wyjdzie całkiem fajny trunek ziołowy
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
online
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Jagermeister
Ja za to opracowanie jestem wdzięczny.
Niech nikt nie wylatuje ale posłucha:
Intensywne smaki mają nadawać treść i główny nurt. Coś tam dodane ma wzbogacić smak. Tak?
Ale dowaliłem pieprzu. O kurde przesoliłem..
Ile razy to przerabialiśmy? Setki.
To weź to rozrób z czymś i zostaw. Za mocne to wyjdzie inne. Jak za mało intensywne to dosyp i poczekaj. Ja raz przesadziłem z anyżem. I nie płacze. Zepsułem to naprawiłem. Ot i cała historyja.
Kompedium napisał pewien jegomość i podzielił się doświadczeniami.robert4you pisze:Za ten wpis kolega powinien wylecieć z tego forum za złamanie podstawowej zasady i idei działania forum- wymiany informacji i wiedzy.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ja za to opracowanie jestem wdzięczny.
Niech nikt nie wylatuje ale posłucha:
Intensywne smaki mają nadawać treść i główny nurt. Coś tam dodane ma wzbogacić smak. Tak?
Ale dowaliłem pieprzu. O kurde przesoliłem..
Ile razy to przerabialiśmy? Setki.
To weź to rozrób z czymś i zostaw. Za mocne to wyjdzie inne. Jak za mało intensywne to dosyp i poczekaj. Ja raz przesadziłem z anyżem. I nie płacze. Zepsułem to naprawiłem. Ot i cała historyja.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 256
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jagermeister
ile wychodzi łyżeczek mieszanki z punktu 2? Właśnie 1 łyżeczka? Czy jest tego więcej? Pytam pod katem przeliczenia składników (kupiłem, dzisiaj przyszły )
Obstawiam, że jest to mocno ziołowe - 10 łyżeczek ziół na (tylko) 0,5l 70% ?
Mam pytanko w związku z cytowanymi fragmentami:robert4you pisze: Pkt2
kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
cynamon - ok 3cm
czarny pieprz - 2g
goździki - 5g
Wszystko mieszamy razem i rozdrabniamy w moździerzu.
(...)
Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i dodajemy:
(...)
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka
ile wychodzi łyżeczek mieszanki z punktu 2? Właśnie 1 łyżeczka? Czy jest tego więcej? Pytam pod katem przeliczenia składników (kupiłem, dzisiaj przyszły )
Obstawiam, że jest to mocno ziołowe - 10 łyżeczek ziół na (tylko) 0,5l 70% ?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.