Soki po fermentacji wstępnej?
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04
Witam Serdecznie...
Mam dostęp do soków tłoczonych które pomimo pasteryzacji nie nadają się do normalnego spożycia.
Soki przechowywane są w opakowaniach próżniowych wydaje mi się że sfermentowały na naturalnych drożdżach.
Teraz pytanie czy opłaca się to wrzucić na gary czy lepsza będzie Refermentacja takiego nastawu?
Na co zwrócić uwagę?
Może któryś z kolegów z doświadczeniem jest w stanie przeprowadzić próbę?
Ilości jakimi dysponuję są spore i jest czym dzielić zainteresowanych proszę o priv przekaże nr tel i dogadamy co i jak.
Mam dostęp do soków tłoczonych które pomimo pasteryzacji nie nadają się do normalnego spożycia.
Soki przechowywane są w opakowaniach próżniowych wydaje mi się że sfermentowały na naturalnych drożdżach.
Teraz pytanie czy opłaca się to wrzucić na gary czy lepsza będzie Refermentacja takiego nastawu?
Na co zwrócić uwagę?
Może któryś z kolegów z doświadczeniem jest w stanie przeprowadzić próbę?
Ilości jakimi dysponuję są spore i jest czym dzielić zainteresowanych proszę o priv przekaże nr tel i dogadamy co i jak.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?
Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?
Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 15:40 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Czy sok który posiadasz jest klarowny czy zachodzi potrzeba gotowania w płaszczu? Z jakich owoców jest ten sok, czy tylko jabłkowy? Chciałbyś zrobić brandy/calvados do leżakowania o określonym procencie czy spirytus z nutą owocową?
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 15:55 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
To trochę mało prawdopodobne, bo taki sok w opakowaniu próżniowym (worku?) w trakcie fermentacji by wybuchł od wydzielającego się CO2.
Chyba że był zapakowany już po fermentacji?
Kolego, sprawdziłeś to BLG? Jest 0?Piotrek glizda pisze:Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?
Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
To trochę mało prawdopodobne, bo taki sok w opakowaniu próżniowym (worku?) w trakcie fermentacji by wybuchł od wydzielającego się CO2.
Chyba że był zapakowany już po fermentacji?
-
- Posty: 97
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Musiałem się przygotować przed odpowiedzią na pytania....
Kolego Zbyszku teoretycznie masz rację, z puchnięciem worków tylko że soki zaczęły fermentować pewnie dlatego, że opakowanie nie było do końca szczelne co skutkowało ucieczką ciśnienia przy fermentacji.... Z uwagi na to iż w REFRAKTOMETRZE (musiałem przekopiować tą nazwę) pękła mi szybką, pomiar przeprowadziłem areometrem ballinga testując worki o pojem. 3 lub 5 l bywało różnie 12-0 BLG zabawa zaczęła się gdy dobrałem się do "mauserów" blg równe zero w trzech próbkach zapach cydru klarownośc bd poniżej foto relacja. co do lokalizacji 05-622 Błędów 507 304 524 nr do kontaktu
https://drive.google.com/open?id=1HYyhe ... sJftLJkUN_
https://drive.google.com/open?id=1HUKmM ... HS7XCnO3jl
https://drive.google.com/open?id=1HMU8t ... kyQW-nWz8W
https://drive.google.com/open?id=1HJFaT ... IhT3q6Is9y
Kolego Zbyszku teoretycznie masz rację, z puchnięciem worków tylko że soki zaczęły fermentować pewnie dlatego, że opakowanie nie było do końca szczelne co skutkowało ucieczką ciśnienia przy fermentacji.... Z uwagi na to iż w REFRAKTOMETRZE (musiałem przekopiować tą nazwę) pękła mi szybką, pomiar przeprowadziłem areometrem ballinga testując worki o pojem. 3 lub 5 l bywało różnie 12-0 BLG zabawa zaczęła się gdy dobrałem się do "mauserów" blg równe zero w trzech próbkach zapach cydru klarownośc bd poniżej foto relacja. co do lokalizacji 05-622 Błędów 507 304 524 nr do kontaktu
https://drive.google.com/open?id=1HYyhe ... sJftLJkUN_
https://drive.google.com/open?id=1HUKmM ... HS7XCnO3jl
https://drive.google.com/open?id=1HMU8t ... kyQW-nWz8W
https://drive.google.com/open?id=1HJFaT ... IhT3q6Is9y
Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 12:43 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
ArTii pierwszy post
Słaba wydajność z tego będzie ale jak najbardziej nadaje się do destylacji na calvados. Ewentualnie możesz spróbować zrobić sobie kilka skrzynek cydru na lato
Słaba wydajność z tego będzie ale jak najbardziej nadaje się do destylacji na calvados. Ewentualnie możesz spróbować zrobić sobie kilka skrzynek cydru na lato
Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 13:07 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
@Gacek - jakoś nie doczytałem
Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
Muszę tylko zobaczyć jak mi beczki wejdą na auto... Puścił bym na półkowej...
Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
Muszę tylko zobaczyć jak mi beczki wejdą na auto... Puścił bym na półkowej...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 253
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
- Podziękował: 126 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Co to za wskaźnik na zdjęciach? Bo nie wygląda na balingomierz. Napisz jaki ilości masz do rozdania.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 mar 2020, 00:41 przez tomhas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat może znajdzie się jeszcze jakiś zainteresowany...? A może koledzy którzy mnie już odwiedzili podzielą się z nami swoimi doświadczeniami co wzbogaci wątek o wiedze praktyczną. Dodam tylko że na tą chwilę posiadam soki nie sfermentowane ale po dacie przydatności do spożycia pakowane różnie 3/5/10/15/150L
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
@Piotrek glizda - chętnie bym przygarnął jakąś partię... Ale w Grójcu będę dopiero około 18 grudnia... Jak dla mnie moga być duże opakowania - nie mam problemu z zabraniem....
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Dzięki Piotrkowi trochę tych soków z mauzerów z 2020r przerobiłem. Z wydajnością było słabo no ale to były ortodoksy na dzikusach. Na cydr mi nie pasowały więc poszły na jabłkowicę. Destylowałem jeden raz na 3 półkach. Prawdę mówiąc spodziewałem się po pełnym ortodoksie czegoś lepszego niż otrzymałem. Destylat pijalny ale nawet po 18 miesiącach dojrzewania - część z dębem - nie ląduje u mnie na wyższej półce. To oczywiście kwestia gustu.
Być może soki nie sfermentowane, które obecnie ma Piotrek po dodaniu szlachetnych drożdży dadzą lepszy rezultat. Doradzał bym jednak dodanie choć do części jakiegoś wzmacniacza (cukier lub spiryt) bo przy większej ilości destylacji słaba wydajność staje się uciążliwa.
Być może soki nie sfermentowane, które obecnie ma Piotrek po dodaniu szlachetnych drożdży dadzą lepszy rezultat. Doradzał bym jednak dodanie choć do części jakiegoś wzmacniacza (cukier lub spiryt) bo przy większej ilości destylacji słaba wydajność staje się uciążliwa.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
z uwagi na sporo wiadomości pw dodam kilka informacji.
Soki są jabłko i jabłko + coś niestety nie podpisane wiec tylko kolor nas ratuje.
opakowania są różne i nieposegregowane więc trzeba brać co jest.
preferuje raczej odbiór osobisty wysyłka raczej nie będzie opłacalna.
Soki oczywiście oddaje za darmo jednak z uwagi na moją wewnętrzną chytrość oczekuję jakiegoś małego upominku w postaci destylatu
Mod.
Pisz staranniej.
Soki są jabłko i jabłko + coś niestety nie podpisane wiec tylko kolor nas ratuje.
opakowania są różne i nieposegregowane więc trzeba brać co jest.
preferuje raczej odbiór osobisty wysyłka raczej nie będzie opłacalna.
Soki oczywiście oddaje za darmo jednak z uwagi na moją wewnętrzną chytrość oczekuję jakiegoś małego upominku w postaci destylatu
Mod.
Pisz staranniej.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 gru 2021, 09:54 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
arTii pisze:@Gacek - jakoś nie doczytałem
Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 gru 2021, 20:27 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt: