Duży lejek ma ten minus, że jak do jego ścianek przylgnie filtr (worek filtracyjny jest za rzadki dla mnie) to działa jedynie fragment który jest na dole

Cały czas używam filtrów do kawy, ale to zarobić się można.
Czy robię 200-300l nalewek w ciągu roku - tak

Mam tę niefajną przypadłość, że nie umiem zrobić mało. Z dwóch powodów:
1) Przy robieniu małej ilości jest tyle samo babrania się co przy dużej
2) Jeśli wyjdzie mi dobra nalewka i będę jej miał mało, to szkoda mi jej będzie wypić, bo się szybko skończy.
A że dodatkowo mam rodzinę i przyjaciół którym smakują moje wyroby, to mało co zostaje na kolejny rok

Ewentualnie mogę wydać połowę kasy na mniejszy filtr (mniejsze płyty) z wydajnością 150l/h
https://www.faie.pl/Urzadzenia-do-domowego-wyrobu/Urzadzenia-do-winiarni/Filtrowanie/Maszyny-filtrowe-i-akcesoria/4075403/Filtr-do-wina-Pulcino@wawaldek11 Też mam nastawioną śliwkę

Ale tez problematyczna jest wiśnia, malina, gruszka.
Ta pulpa co się wytrąca, potrafi bardzo skutecznie zabić filtr do kawy czy wacik kosmetyczny.
A że w tym roku nalewek mam naprawdę dużo rodzajów nastawionych, to usiłuję sobie ułatwić życie.
Nie przemrażam nalewek, ponieważ to średnio skuteczny sposób, a poza tym obawiam się że jak wystawię nalewki na noc, to rano może ich nie być

Co do gęstych - te same filtry (pompy) tylko inne wkłady stosuje się do filtrowania oleju...