Witam,
Jako nowy użytkownik witam wszystkich Forumowiczów
Proszę o komentarze w adnotacjach co Waszym zdaniem może iść nie tak, by uzyskać dobrej jakości destylat:
Posiadając na podwórku pigwowca postanowiłem go wykorzystać do przygotowania nastawu:
1)7kg pigwowca pokrojonego w ćwiartki (bez odseparowania pestek) zasypane 1kg cukru w celu wyciągnięcia soku (5 dni wraz z kilkukrotnym przemieszaniem)
2) Beczka 60l, wsypany ww. pigowiec, zasypany 14kg cukru, dodane 40l wody dokładne wymieszany- co powiecie o proporcjach? Postawiłem na ilość cukru w celu uzyskania dużej ilości destylatu.
3) Po rozmieszaniu dodane około 6g pożywki dla drożdży Kombi Vita z Br***nu (z wit. B1) [NA TYM ETAPIE OBECNIE JESTEM]. Na drugi dzień dodane drożdże 14g Enovini Baya 18% na 10-35l (tego samego producenta) do win owocowych, białych etc. Stosowanie pożywki wg instrukcji, kolejne ok. 6g po 2-3 dniach fermentacji, następne w drugim tygodniu fermentacji z dodatkiem moszczu (w trakcie rozrobienia)
4) Po zejściu na 0blg zacier leżakuje wraz z owocem ok. 1 tydzień.
5) Nalewam ok. 20l do zestawu Pot-Still, ogień na full, delikatnie zimna woda, przy ok. 80'C na kolumnie większe studzenie. Temperatura na kegu ok. 91'C, w końcowej partii nawet pod 95'C
6) Pierwsze 100ml wiadomo pod grillowanie. Destylacja do 50%, max do 95'C resztę traktuje jako niesmaczne, do wylania.
Co byście zmienili w powyższej technice ? Pytam jako laik, ostatni nastaw z porzeczki dosyć niesmaczny, pomimo mocy 42% i użyciu przepalanki do zabarwienia i podbicia smaku mocno gryzł w gardło. Uratowała go przepalana beczka dębowa przy leżakowaniu 2msc.
Proszę również o uwzględnienie przedgonu-gonu-pogonu, nie mam doświadczenia w ich rozdzielaniu. Również zastanawiam się nad planem ponownej destylacji przedgonu-gonu, nie wiem jak to w kwestii pigwowca.
Z góry dziękuje za każdy komentarz w granicach przyzwoitości.
Nastaw z pigwowca + metoda destylacji- krok po kroku
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z pigwowca + metoda destylacji- krok po kroku
Cześć Kolego. Zrobiłeś nastaw cukrowy z dodatkiem pigwowca nie odwrotnie
Odnośnie destylacji zrób tak pierwsze gotowanie do zera % w kotle.
Drugie gotowanie rozcieńcz surówkę do 20% i początek i koniec odbieraj w małe buteleczki serce możesz w damę.
Po 2 dniach sprawdz co się nadaje z małych buteleczek do spożycia i dolej do serca
Pozdrawiam Góral
Odnośnie destylacji zrób tak pierwsze gotowanie do zera % w kotle.
Drugie gotowanie rozcieńcz surówkę do 20% i początek i koniec odbieraj w małe buteleczki serce możesz w damę.
Po 2 dniach sprawdz co się nadaje z małych buteleczek do spożycia i dolej do serca
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z pigwowca + metoda destylacji- krok po kroku
Przeczytaj to:
post149574.html?hilit=pigwowica#p149574
post149574.html?hilit=pigwowica#p149574
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 15:52 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z pigwowca + metoda destylacji- krok po kroku
Wczoraj dodana pożywka, dziś miałem dodać drożdże więc jest czas na jakieś zmiany
Dzięki!szatajoh pisze:Przeczytaj to:
post149574.html?hilit=pigwowica#p149574
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 19:43 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.